Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Muhasebe Kapanış Fişi, Genel Bölümü'nde, "Kayıt/Sene Sonu Devir" menüsünün altında yer alır. Muhasebe kapanış fişinin her işletme ve şube için ayrı ayrı oluşturulması gerekir. Eski sene muhasebe kayıtları tamamlandığında, "Muhasebe" bölümünün devri iki aşamalı yapılır. İlk aşama, dönem kapanış fişidir.

...

Muhasebe kayıtlarının bittiğinden ve mizanın tuttuğundan emin olmadan bu işlemin çalıştırılmaması gerekir. Aksi halde, kapanış ve açılış fişlerinde yapılacak herhangi bir düzenlemenin elle yapılması gerekir.

"Muhasebe Kapanış Fişi" ekranı; Giriş, İşlem ve İşlem Sonucu olmak üzere üç sekmeden oluşur.

AnchorGirişGiriş

Giriş

Anchorİşlem

İşlem Image Added

Muhasebe Kapanış Fişi ekranı İşlem

Image Removed

sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Muhasebe Kapanış Fişi EkranıGenel Parametreler

Kapanış Tarihi

İçinde bulunulan şirket için program tarafından otomatik olarak oluşturulacak kapanış fişine verilen tarihin girildiği alandır. Verdiğiniz Girilen tarihe, yılın son ayının son fiş numarasının bir sonrasına kapanış fişiniz otomatikman oluşturacaktırfazlası kapanış fiş numarası olarak program tarafından otomatik oluşturulur.

Proje Kodu Bazında Devir

"Proje Kodu uygulaması Uygulaması" olan firmalarda bu seçenek işaretlenir ise kapanış fişi fişinin proje kodu kırılımı ile yapılacaktır. Yani her bir muavin yapılmasını sağlayan seçenektir. Her bir muavinin hesap kapanışı, proje kodu bazında bakiyeleri dikkate alınarak yapılacaktıryapılır.

Dövizli Devir

Muhasebe kayıtlarını döviz bazında takip eden firmaların , kapanış fişinin, döviz değerleri ile oluşması için kullanacağı kullanılan seçenektir. IAS29, FAS52 seçeneklerinden biriyle çalışan firmalar firmaların bu seçeneği işaretlemeyip bir sonraki seçeneği işaretlemelidirişaretlemesine gerek yoktur.

İşlem sırasında, kapanış fişi , döviz tipi kırılımı ile oluşturulmakta oluşturulur ve kayıtlara , her bir döviz tipine göre hesaplanan döviz tutarları ve varsa firma döviz tutarları aktarılmaktadır- varsa - aktarılır.

IAS29/FAS52/Enflasyon Muhasebesi

Bu seçenekle kapanış IAS29/FAS52/Enflasyon Muhasebesi seçeneği ile aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekir:

  • Kapanış fişini oluşturacak firmaların, Muhasebe
/ Parametre Kayıtları bölümünde Enf.Muh seçeneklerinden birinin mutlaka işaretlenmiş olması gereklidir. Bu seçenek ile kapanış
  • Enflasyon Muhasebesi seçeneklerinden birini mutlaka işaretlemesi gerekir.
  • Kapanış fişi oluşturulmadan önce, devir öncesi son dönem için enflasyon muhasebesi
işlemleri
  • işlemlerinin mutlaka
çalıştırılmalıdır
  • çalıştırılması gerekir.

IAS29 ya da FAS52 için kapanış fişi ile firma döviz tutarlarının hesap kodu bazında bakiyeleri, YTL’si TL’si sıfır (0), firma döviz tipi ve tutarı alanları dolu olan kayıtlar oluşturulur.

IAS29’a göre muhasebe yapılması halinde ve muavin hesabın kapanış fişine atılacak YTL aktarılacak TL ve Firma Döviz tutarları Tutarları ayrı yönde ise (YTL TL bakiyesi borç, Firma Döviz bakiyesi alacak ya da tam tersi), kapanış fişinde TL için ayrı Firma Dövizi için ayrı satırlar oluşturulur.

Referans Kodu Bazında DevirReferans kodu bazında devir yapılması için kullanılan seçenektir.
0 Tutar Kontrolünde Firma Döviz Tutarı Dikkate AlınsınKapanış fişi oluşturulurken tutar 0, döviz tutarı 0 ve firma döviz tutarı 0 değerinden farklı olan hesap kodlarının fişe eklenmesi için kullanılan seçenektir. 
Şubeler İçin Kapanış Fişi OluşturulabilsinŞubeler için kapanış fişi oluşturulması için kullanılan seçenektir.
Muhasebe Kapanış Fişi Ekranı

Hesap Planı Kısıtları

Devri yapılması istenen hesaplarla ilgili kısıtlamaların yapıldığı sekmedir. Ekranda, hesap planı kayıtlarında girilen bilgiler listelenir. Hesapların bölüm bölüm devrinin yapılmasını sağlamak için kullanılır. 

Saha Adı

"Hesap Planı Kısıtları" sekmesine  tıklanması ile görüntülenir. Muhasebe kapanış işleminde baz alınacak saha adı için kısıt verilen alandır. İlgili hücre üzerinde iken klavyede yer alan Boşluk Çubuğuna basılarak aktif hale gelen aşağı ok butonu, kısıt verilmesi istenen sahalara ulaşılmasını sağlar. Satırın silinmesi için klavyedeki "Delete" tuşuna basılması gerekir.

Image Added

Image Added Tamam

Girilen bilgilerin onaylanmasını sağlayan butondur.

Image Added Çıkış

Girilen bilgilerden vazgeçilmesi halinde ekrandan çıkmak için kullanılan butondur.

İşlem Sonucu

İşlem sırasında oluşan hatalar "İşlem Sonucu" sekmesinde görüntülenerek farenin sağ tuşuna tıklanarak dosyaya kaydedilir. Gelen hataların incelenmesi gerekir.

"Yeni Yıl Kopyalama" işlemi, devir şirketi oluşturulduktan sonra, herhangi bir hatadan dolayı yarım kalabilir. İşlemin kesilmesine sebep olan problem çözüldükten sonra; yeni sene için açılan şirketi sıfırlayarak ya da, yeni sene hazırlık işlemine kalınan yerden devam etmek mümkündür.

Açılan şirketi sıfırlayarak yeni yıl kopyalama işlemine baştan başlamak için, "Şirket Silme" işlemi ile yeni şirketin silinmesi gerekir.

Kalınan yerden "Yeni Yıl Kopyalama" işlemine devam etmek için, işlem tekrar çalıştırılarak, sorgulanan sahalara daha önceden girilen bilgilerin girilmesi ve "Evet" butonuna tıklanması gerekir.

 Bu durumda, kalınan yerden işleme devam etmek istenip istenmediğinin sorgulandığı bir ekran görüntülenir. “Evet” butonuna tıklanması ile yeni yıl şirketinin tekrar kopyalanmasına gerek kalmadan devir işlemine devam edilir.

İşlemler bittiğinde, modül devirleri öncesi, yeni sene kayıtlarına başlama ortamının hazırlanması işlemi tamamlanır. İstendiğinde eski senenin kayıtları bitene kadar, hiç bir modülün devri yapılmadan eski sene şirketinde ve yeni sene şirketinde ayrı ayrı çalışılarak kayıtlara devam edilebilir. Eski senenin devir kayıtları, eski sene kapatılıp devir yapıldığında yeni sene bilgilerine aktarılır. İstendiğinde modül devirleri programın içinden yapılmayıp, açılan yeni sene şirketinde elle kaydedilebilir. Bu işlemlerden biri yapılmadan yeni sene bakiyelerini doğru olarak izlemek mümkün değildir.

"Yeni Yıl Kopyalama" işlemi ile devri oluşturulan eski şirkete girerken, “Şirket devri yapılmıştır. Devir Şirketi: DEVIR. Bu şirketin sadece rapor amaçlı kullanılması tavsiye edilmektedir. Yeni yıla ait kayıtlarınızı veya düzeltme işlemlerinizi DEVIR  şirketine yapabilirsiniz!” şeklinde bir uyarı mesajı görüntülenir.

Dosyaya bağlanan ve dosyası kapatılan dış ticaret belgelerinin yeni yıl şirketine aktarılmaması sağlanır.