Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Firmanın e-Arşiv kullanıcısı olarak belirlenmesi halinde, e-faturaların Faturaların firma ya da işyeri bazında gönderilip alınacağı Kontrol Tipi alanında belirlenir. Eğer Kontrol Tipi alanında "İşyeri Bazında" seçilirse, e-Arşiv kullanacak olan işyerleri, firmaya ait işyeri tanımlarında Detaylar penceresinde e-Devlet sekmesinde yer alan "e-Arşiv Kullanıcısı" alanı işaretlenerek belirlenir. 

 
e-Arşiv Kayıt Numaralama Şablonlarının Tanımlanması 

...

e-Arşiv uygulaması ile gönderilebilecek fatura türleri Satış Faturası, Verilen Hizmet faturası, İhraç Kayıtlı Satış Faturası ve , Satınalma İade Faturası ve banka modülünden girilen Banka Alınan/Verilen Hizmet Faturaları'dır. Bunun yanında e-Arşiv uygulaması ile alınıp sisteme işlenecek fatura türleri Satınalma Faturası, Alınan Hizmet Faturası, İhraç Kayıtlı Satınalma Faturası ve Satış İade Faturası'dır. 

...

Firma/İşyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap hesap e-fatura Fatura kullanıcısı değil ise değil ise bu alana e-Arşiv seçeneği gelir. 

Firma/İşyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı, faturaya seçilen cari hesap ehesap e-fatura Fatura kullanıcısı değil ve de Şahıs Şirketi ise Şirketi ise bu alana e-Arşiv İnternet seçeneği gelir. 

(Firma/İşyeri e-Fatura ve e-Arşiv kullanıcısı olsun olmasın, faturaya seçilen cari hesap ehesap e-Fatura kullanıcısı ise kullanıcısı ise alana e-Fatura seçeneği gelir.) 

...

Gönderim Şekli: Kağıt/Elektronik olmak üzere iki seçeneklidir. e-Arşiv/e-Arşiv (İnternet) seçili olan faturalar için zorunludur.

...

e-Arşiv faturalarının vergi mükelleflerine kağıt olarak iletilmesi zorunludur. Vergi mükellefi olmayanlara elektronik gönderim isteğe bağlıdır. 

Gönderi Şekli alanı öndeğerini faturada seçilen cari hesaptan alır. İlgili cari hesap kartında LogoConnect tabında e-Arşiv Bilgileri/Gönderim Şekli alanında yapılan seçim bu alana otomatik olarak aktarılır; istenirse değiştirilir. e-Arşiv türündeki faturalarda bu alan dolu olmadığında e-Arşiv Bilgileri penceresi otomatik açılacaktır. 

 e-Arşiv Tipi: e-Arşiv fatura türünün belirlendiği alandır. İlgili cari hesap kartında LogoConnect sayfasında belirlenen e-Arşiv tipi alana öndeğer olarak aktarılır. Şu e-Arşiv Tipi aşağıdaki seçenekleri içerir:

  • Standart faturalar için herhangi bir seçim yapılmaz. (Seçiniz)
  • Özel Matrah: Özel matrah uygulanan tütün, altın, gümüş, gazete, dergi, belediye şehir yolcu taşımacılığı ve telefon kartı satışları için kesilen faturalar.
  • İstisna: İstisna uygulanan faturalar. (İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, mal ihracatı, hizmet ihracatı, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler vs..)
  • Araç Tescil: Araç tescil için kesilen faturalar.
  • Tevkifat: Tevkifat uygulanan faturalar. 

...


Aşağıdaki durumlarda e-Arşiv faturası tipinin "Tevkifat" seçilmesi zorunludur:

  • Fatura satırlarında en az bir tane tevkifatlı malzeme seçildiğinde zorunludur.
  • Faturadaki malzeme kartında seçilen ek vergi kartında Evrensel Kod 4171 seçildiğinde ve yine faturada seçili ticari işlem grubu kartında "İstisna Ek Vergi Uygulanacak" alanı işaretlendiğinde zorunludur.

İrsaliye Yerine Geçer: Faturanın aynı zamanda irsaliye olarak kullanılması için bu alan işaretlenir. 

"Elektronik faturalarda, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da  saat ve dakika olarak gösterilmesi suretiyle elektronik faturanın alınacak kâğıt çıktısı üzerine  "İrsaliye yerine geçer" ifadesinin yazılması ve  yetkili tarafından imzalanması halinde herhangi bir izne gerek bulunmadan irsaliye olarak kullanılması mümkündür. Ancak bu uygulama elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi durumunda söz konusu olabilecektir" GİB  

e-Arşiv Bilgileri 

Ödeme Şekli: Kredi Kartı/Banka Kartı/EFT/Havale/Kapıda Ödeme/Ödeme Aracısı/Diğer seçeneklerini içerir. e-Arşiv (İnternet) seçili olan faturalar için zorunludur. 

...

Skonsol uygulamasında oluşturulan e-Arşiv faturaları kaydedildiğinde otomatik olarak Logo entegratöre gönderilebilir ve e-Arşiv formatında ekranda görüntülenebilir. Bunun için, kontrol tipine bağlı olarak, Firma ve İşyeri tanımlarında e-Devlet sekmesindeki Online Gönderme seçeneği kullanılır. Bu seçenek işaretlendiğinde, hemen altında yer alan e-Arşiv Entegratör Bilgileri bölümünden Kullanıcı Adı ve Şifre bilgileri girilir ve Öndeğer Adres butonuna basılır. Bu adres entegratörün web servisinden gelen entegratör adresidir.

...

Online gönderim için entegratör bilgilerinin girilmesi zorunludur. 

Tüm bu işlemler sonucunda e-Arşiv faturasının statüsü "Sunucuya İletildi" olacaktır. Hata alınması haline statü "e-Arşiv Faturası Oluşturuldu" olacaktır. 

...

Online gönderme işlemi, Ticari Sistem Yönetimi/Satış ve Dağıtım Parametreleri'ndeki "Otomatik Fatura Basımı" parametresine bağlı olarak çalışır. Parametre değeri "Evet" olmalıdır. 

Kontrollere-Arşiv Fatura gönderiminde kontroller şunlardır:

  • Cari hesabın e-Arşiv kullanıcısı olması durumunda, Vergi Numarası, TC Kimlik Numarası, Unvan, Ad/Soyad, Ülke, e-Posta Adresi ve Adres alanları mutlaka doldurulmalıdır. Bu bilgiler girilmeden Cari Hesap tanımı kaydedilmeyecektir.
  • Gönderim şekli elektronik olan e-Arşiv faturası kaydedilirken cari hesap kartındaki e-posta adresinin dolu olması gerekmektedir. Değilse kullanıcı uyarılır. (Entegratörlerin mail olarak gönderebilmesi için bu bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır)
  • e-Arşiv statüsü "e-Arşiv Faturası Oluşturulacak" seçeneği haricinde faturanın değiştirilmesi ve silinmesi uyarı verilerek engellenir.
  • Fatura her statüde iptal edilebilir.
  • e-Arşiv Raporu GIB'e iletildikten sonra, iletilen aya ait yeni fatura girişi yapılamamalıdır. e-Arşiv veya e-Arşiv (İnternet) faturası kesilecek aya ait en az 1 tane "GIB'e iletildi" statüsünde fatura varsa, e-Arşiv Raporunun GIB'e iletildiğine dair uyarı verilir.
  • "e-Arşiv Faturası Oluşturulacak" statüsündeki e-Arşiv faturaları iptal edildiğinde geri alınabilir.
  • "e-Arşiv Faturası Oluşturuldu" statüsündeki e-Arşiv faturaları iptal edildiğinde geri alınamaz; kullanıcı uyarılır.
  • "Sunucuya İletildi" statüsündeki e-Arşiv faturaları iptal edildiğinde geri alınamaz; kullanıcı uyarılır.

...

  • Taşıyıcı e-Arşiv bilgileri (kod, adı/soyad, VKN/TCKN) girilmesi zorunlu alanlardır.
  • İrsaliye tarihi kağıt ve elektronik çıktıda bulunmak zorundadır. Hizmet faturasıysa, fatura tarihi kullanılmalıdır.
  • İade bölümünde, malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası, iade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutar bilgilerinin bulunması zorunludur.
  • Fatura üzerinde "Bu satış internet üzerinden yapılmıştır." ifadesi bulunmaktadır.

e-Arşiv uygulamasına kayıtlı kullanıcılara internet üzerinden mal satışı yapanlar, düzenleyecekleri elektronik faturada, aşağıdaki bilgiler bulunmak zorundadır:

  • Müşteri malı iade etmek isterse elektronik ortamda kendisine iletilen faturanın kâğıt çıktısını alır ve iadeye ilişkin bölümü doldurarak mal ile birlikte malı satana geri gönderir.
  • Satış işleminin yapıldığı web adresi, Ödeme şekli, Ödeme tarihi (Ödeme şekli Kredi Kartı/Banka Kartı, EFT/Havale veya Ödeme Aracısı seçili olan e-Arşiv (internet) faturaları için), Gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi, Satışa konu malın gönderildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih ,bilgisi bulunmak zorundadır.

e-Arşiv Faturası Gönderimleri/Gönder/Al İşlemleri 

Uygulama içerisinden Connect uygulamasına direkt olarak bağlanmak için e-Devlet modülü kullanılır. e-Fatura ve e-Arşiv seçeneklerini içerir. "e-Fatura Gönder", "e-Arşiv Gönder" Gelen e-Faturalar, "Gönder/Al" seçenekleri tıklandığında Connect uygulamasına bağlanılır ve ilgili işlemler gerçekleştirilir.