Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Üründe varyant oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır.

Malzeme Varyant Oluşturma İşlemi: Bir malzeme farklı özellik ve farklı özellik değerleri ile üretilebilir veya takip edilebilir. j-Platform Konfigürasyon Konfigürasyon yönetimi ile, malzeme farklı özellikleri farklı değerleri ile değerleri ile izlenir, konfigürasyon takibi kolaylıkla yapılır. Malzemenin  Malzemenin her bir konfigürasyon değeri varyant olarak isimlendirilir. j-Platform ürününde her bir varyant için ayrı malzeme kartı tanımlanmasına gerek olmadan, malzeme özelliklerine göre otomatik varyant ataması gerçekleştirilebilir.

Malzeme varyantlarının oluşturulması için;
Malzeme Özellikleri,

...

Malzeme Özellik Grupları

...

ve Malzeme Özellik Setleri kullanılır.

Varyantlı Takip Edilecek Malzeme Kartının Tanımlanması
Malzeme varyantlarının oluşturulabilmesi için öncelikle varyantlı olarak takip edilecek malzeme kartı, Detaylar tabında yer alan İşlemler bölümünde "Konfigüre Edilebilir" alanı işaretlenerek kaydedilmelidir. Image Removed

Image Added

Malzeme varyantlarının hangi özellik değerlerine göre oluşturulacağını belirlemek üzere Malzeme Özellikleri, Malzeme Özellik Grupları ve , Malzeme Özellik Setleri tanımlanmalıdır.

Malzeme Özellikleri

...

Malzeme Yönetimi modülü Tanımlar altında yer alır. Malzemenin konfigürasyonlarını oluşturacak değerler tanımlanır.

Anchorpage2page2Malzeme Özellik Grupları

...

: Malzeme Yönetimi modülü Tanımlar altında yer alır. Özellik grupları, temel olarak özellik tanımlarının aynısı olup benzer tipte olan özelliklerin gruplanması amacıyla kullanılır. Bu gruplama, ilgili özelliklere tek tek değer atamak yerine sadece gruba ait değer tanımı yapılmasını sağlar. İlgili malzeme özelliği içinde tip olarak Grup Değeri seçildiğinde Malzeme Özellik Grubu içinde tanımlı olan değerler, malzeme özelliği için de geçerli olacaktır.

Malzeme Özellik Setleri

...

: Malzeme Yönetimi modülü Tanımlar altında yer alır. Malzeme özelliklerinin bir araya getirilerek malzeme kartında toplu olarak özellikler getirilerek varyantların oluşturulabilmesini sağlar.

Malzeme Özelliklerinin Tanımlanması
Malzeme Yönetimi modülü, Tanımlar altındaki Malzeme Özellikleri alanından tanımlanır.

Kod; malzeme : malzeme özelliğine verilen kod bilgisidir.

Açıklama; malzeme : malzeme özelliğinin açıklamasıdır.

Tip; Malzeme : Malzeme özelliği tipidir. Listeden Seçim, Değer Aralığı, Hesaplama, Grup Değeri, Tarih/Zaman, Metin seçeneklerini içerir. Tip seçimine bağlı olarak malzeme özellik değerlerinin tanımlandığı ekran değişecektir.

Birim; : Malzeme özelliğine ait birimdir. Birimler listesine ulaşılarak ilgili birim seçimi yapılır.

Örnek ;
Malzemeye olarak malzemeye ait boyut ve renk özelliklerinin eklenmesi; .

Malzeme özellik kartında Tip, listeden seçim seçili iken Büyük, Orta, Küçük açıklamaları ile boyut özellik bilgilerini içeren özellik kartı ve Kırmızı, Sarı, Mavi değerlerini içeren renk özellik kartı tanımlanır.

Image Removed Image Added

Anchorpage3page3 Image Removed
Image Added

Malzeme Özellik Setinin Oluşturulması
Malzeme yönetimi modülü Tanımlar altındaki Malzeme Özellik Setleri alanından eklenir.

Kod; : malzeme özellik setine verilen kod bilgisidir.

Açıklama; : malzeme özellik setine verilen açıklama bilgisidir.

Özellik tanımları alanında bu özellik setinde kullanılacak özellikler satır eklenerek özellik kodu alanından seçilir. Zorunlu; Malzeme özelliğinin zorunlu olup olmadığı bilgisidir.

Değişken Adı; İlgili özellik için Öndeğer Koşulları, Özellik Önkoşulları ve Değer Hesaplama tanımlarında kullanılacak olan değişken adıdır. Doğrudan bilgi girişi yapılır.
İstisnalar; Belirtilen özellik değerleri arasından kullanılması istenmeyen değerler bu alana kaydedilir. Değer numarası biliniyorsa alana noktalı virgül işaretiyle ayırarak yazılabilir. Eğer bilinmiyorsa İstisna Özellik Değerleri listesinden Kullanım Dışı seçeneği işaretlenerek ilgili değer/değerler çıkartılabilir.
Varsayılan Değer; Özelliğe ait varsayılan değerdir. Özellik için belirlemiş olan ilk değer program tarafından bu alana aktarılır ancak değiştirilebilir.
Anchorpage4page4 Değer Önkoşulları; Özellik değerlerinin hangi koşullarda geçerli olacağı bu alanda belirlenir. Burada değişkenlerin özellik kısıtlamasını yapmak için istenen koşullar kod halinde yazılır ve varyant eklemede bu koşullar göz önünde bulundurulur.
Özellik Önkoşulları; İlgili özelliğin hangi koşullarda geçerli olacağını belirten tanımlarıdır. Özellik önkoşulları bir özelliğin başka bir özelliğine göre kullanılabilir ya da kullanım dışı yapılması için kullanılır. "Kullanılabilir" durumda ise bu özelliğe veri girilebilir. "Kullanım dışı" durumda ise bu özelliğe değer atanamaz.
Değer Hesaplama; Değer hesaplama bir özelliğin değerinin bir başka özelliğin değerine bağlı olarak hesaplanmasını sağlar.
Fiyatı Etkiler; İlgili malzeme özelliğinin ürünün fiyatını etkileyip etkilemediğini belirtir. Özellik fiyatı etkiliyorsa bu alanda yer alan kutu işaretlenir.
Image Removed
Anchorpage5page5 Malzeme Kartı ile Özellik Seti İlişkilendirilmesi
Malzeme kartı üzerinde Bağlı Kayıtlar – Özellik Seti Atamaları seçeneği ile gelen pencerede malzeme kartı ile özellik seti ilişkilendirilebilir. Yalnızca malzeme kartında konfigüre edilebilir işaretli olan malzeme kartlarında bağlı kayıtlar listesinde özellik seti atamaları seçeneği gelecektir. Özellik seti atamaları penceresinde sol kısımdan Özellik seti seçildiğinde pencerenin sağ kısmında özellik setine ait özellikler listelenecektir.
Image Removed
Anchorpage6page6 Otomatik Varyant Ataması
Otomatik varyant ataması işlemi ile ilişkilendirilen özellik setine ait özelliklerle varyant kartları tek seferde, belirlenen varyant kodları ile oluşturulabilir.
Malzeme kartı bağlı kayıtlar alanından, varyantlar seçimi ile malzeme varyantları penceresi açılır. Açılan pencere içerisinde F9 menüde yer alan Otomatik Varyant Ataması seçeneği ile otomatik varyant ataması işlemlerini gerçekleştirilebilceği alana ulaşılır.
Image Removed
Otomatik Varyant Atama penceresinde Özellik Seti Kodu alanından özellik seti seçilir.
Standart kayıt numaralama şablonu kullanılacaktır alanı işaretlendiğinde varyant kodları standart numaralama şablonundan değer alarak oluşturulacaktır. Standart kayıt numaralama şablonu kullanılacaktır alanı işaretlenmediğinde varyant kartı kodlarını belirlemek üzere özelliklere değer kısaltmaları girilmelidir.
Pencerenin üst kısmında yer alan listede Tür alanında Özellik, Tür, Artımlı seçenekleri mevcuttur.
Anchorpage7page7 Özellik seçeneği ile satırda yer alan özellik alanı aktif olacaktır. Özellik alanında özellik setinde yer alan özellik seçildiğinde, pencerenin alt kısmında yer alan listede özelliğe ait belirlenen değerler seçilebilir olacaktır. (Örnek; Boyut özelliği seçildiğinde pencerenin altındaki listede Büyük, Orta, Küçük seçenekleri seçilebilir.)
Uzunluk alanında özellikler için girilecek değer kısaltması karakter sayısı belirtilir.
Özellik değerleri alanında Değer Kısaltması alanında varyant kodlarında kullanılacak olan değer kısaltmaları f9 menüden özellik değeri ata seçeneği ile otomatik doldurulur veya belirtilen uzunlukta elle girilebilir.
Image Removed
Anchorpage8page8 Tür alanında sabit seçildiğinde, oluşacak olan her varyant kart kodunda sabit bulunacak değer belirtilir. Uzunluk alanında karakter sayısı girilir ve başlangıç alanında sabit gelecek değer yazılır.
Arttırımlı seçeneği ile belirtilen değerler arasında artan değer girişi sağlanabilir.
Image Removed
Anchorpage9page9 Sonraki seçeneği ile oluşacak olan varyant tanımları ve kodları kontrol edilir. Eklenmesi istenmeyen varyant kodu var ise işareti kaldırılarak kaydedilmesi engellenir.
Image Removed
Uygula seçeneği ile otomatik varyant kayıtları tamamlanır.
Anchorpage10page10 Ayrıca Malzeme Varyantları penceresinde ekle seçeneği ile gelen pencerede özellik seti seçilip özellik değerleri girilerek, yalnızca belirtilen özellikleri içeren varyant kartı oluşması sağlanabilir.
Image Removed
Fişlerde varyant kodu girişi, malzeme kodu seçildikten sonra varyant kodu alanından yapılabilir.
Image Removed
Anchorpage11page11Varyant hareketleri Malzeme kartı – Bağlı Kayıtlar alanından açılan Varyantlar penceresinden takip edilebilecektir.
Image Removed
Image Added

Malzeme Kartı İle Özellik Seti İlişkilendirilmesi: Malzeme kartı içerisinde Özellikler sekmesinde malzeme özellikleri elle tek tek seçilebilir veya Sağ tuş menüsünden Özellik Seti Aktar seçeneği ile özellik setinde kayıtlı olan tüm özellikler tek seferde aktarılabilir.

Image Added

Varyant Kodu Şablon Tanımı: Varyantların otomatik olarak oluşturulmasından önce hangi kod yapısına göre oluşacağını belirlemek için varyant kodu şablon tanımı yapılması gerekmektedir. Malzeme kartı üzerinde sağ tuş menüden bağlı kayıtlar-varyant kodu şablon tanımı seçeneği ile tanımlama ekranına ulaşılmaktadır. Ekranın üst bölümünde şablon yapısı oluşturulurken, alt bölümünde değerler seçilmektedir. Şablon yapısını belirlemek için Türü alanında Sabit, Arttırımlı (Harf), Arttırımlı (Rakam) ve Özellik türünde seçimler yapılmakta ve kaç karakterlik değer girişi yapılacağı belirtilmektedir. Tür alanında özellik seçili ise özellik sütununda da daha önce eklenmiş olan özellik kartı seçilmelidir. Özellik seçildikten sonra alt kısımda sağ tuş menüsünden özellik değeri ata seçeneği ile tüm özellik değerleri getirilebilir. Türü sabit seçili olan satırlarda başlangıç alanında belirtilen karakter sayısı kadar karakter içeren değer girilmelidir. Arttırımlı seçimlerinde yine belirtilen karakter sayısı ile başlangıç ve bitiş değerleri belirtilmelidir.

Örnek olarak Boyut özelliklerine ait 3 karakter, sonrasında tire "–" ve Renk özelliğine ait 3 karakter tanımlaması için aşağıdaki şekilde giriş yapılmalıdır.

Image Added
Varyant Kodu İstisna Tanımı ve Varyant Kodu İstisna Şablonu Oluşturulması: Varyant kodu şablon tanımı yapıldıktan sonra malzeme kartında belirtilen tüm özellikler için ayrı ayrı varyant kartları oluşturulabilir. Ancak bazı durumlarda bazı özellikler ile oluşacak varyant kartlarının oluşması engellenmek istenebilir. Bu durumda malzeme kartı üzerinde sağ tuş menüden bağlı kayıtlar, varyant kodu istisna tanımları veya varyant kodu istisna şablonu tanımı pencereleri kullanılabilir.

Varyant kodu istisna tanımı penceresinde oluşturulması istenmeyen varyantlar işaretlenerek kaydedilir. Otomatik varyant üretme işleminde bu tanımlamalar ile varyant kartları oluşturulmaz.

Image Added

Varyant kodu istisna şablon tanımında ise belirtilen özellik ve özellik değerlerine varyant kartı oluşmayacaktır.
Image Added
Varyant Ekleme: Malzeme kartı üzerinde sağ tuş menüden bağlı kayıtlar, varyantlar seçeneği ile varyantlar penceresine ulaşılır. Bu pencerede ekle seçeneği ile varyant kartı elle oluşturulabilir.

Otomatik Varyant Ataması: Otomatik varyant ataması işlemi ile varyant kartları, ilişkilendirilen özellik setine ait özelliklerle tek seferde, belirlenen varyant kodu şablon tanımına göre oluşturulabilir. Malzeme kartı üzerinde sağ tuş menüsünden bağlı kayıtlar, varyantlar seçeneği ile varyantlar penceresine ulaşılır. Bu pencerede liste alanında sağ tuş menüden otomatik varyant atama seçeneği seçilir.

Image Added
Otomatik Varyant Atama penceresinde kod ver seçeneği ile oluşturulacak varyant kodları listelenir. Malzeme kodunu varyant kodunun başına ekle seçeneği ile varyant kart kodunun başına varyant kartı kodu eklenir. Malzeme açıklamasını varyant açıklamasının başına ekle seçeneği ile oluşacak varyant kartının açıklama alanına malzeme açıklaması getirilir.

Açıklama alanında oluşacak varyant kartının açıklamasının varyant kodu ile aynı mı olacağı boş mu bırakılacağı seçilir.

Image Added

Uygula seçeneği ile listelenen varyant kartları oluşturulur. Oluşturulan varyant kartlarının sağ tuş menüsünden durumu değiştirilebilir, bağlı kayıtlar altından varyanta ait hareketlerin pencerelerine ulaşılabilir.