Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Hızlı Değişiklik, Finans Bölümü'nde, "İşlemler/Cari Stok" menüsünün altında yer alır. Stok sabit bilgilerinin toplu olarak değiştirilmesi amacı ile kullanılan işlemdir. Hızlı Değişiklik; Stok isimleri, KDV oranları, rapor kodları, grup kodları, ölçü birimleri, satış fiyatları, döviz fiyatları ve buna benzer bilgilerin toplu olarak değiştirilmesini sağlar. İşlem öncesi Aralık/Maske tanımlamasının yapılmaması halinde, yapılan değişiklik tüm sabit kartları etkiler. Bu nedenle, işlem yapmadan önce mutlaka yedek alınması gerekir. Sadece sabit kayıtlarda, stok sabit ek kayıtlarında ve stok planlama kayıtlarında değişiklik yapılabilir. Stok hareketleriyle ilgili kayıtlar (fatura, irsaliye, müstahsil makbuzu, sipariş kayıtları) bu bölümden değiştirilmez. "Hızlı Değişiklik" ekranı; Tablo seçimi, Aralık / Maske, Sıralama ve Değiştir olmak üzere dört sekmeden oluşur.

AnchorTablo SeçimiSeçimi 

Hızlı Değişiklik ekranı Tablo Seçimi

Tablo Seçimi 

Image Removed

sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Hızlı Değişiklik Ekranı
Değişiklik Yapılacak Tablo

Hızlı değişiklik yapılacak alanın bağlı olduğu tablo seçilir. Stok Sabit, Stok Sabit Ek ve Stok Planlama tablolarındaki alanlar için hızlı değişiklik yapılır.

AnchorAralık / MaskeMaske 

Aralık/Maske

Aralık / Maske 

Değişiklik , değişiklik yapılacak stoklar için kısıt verilmesi amacıyla kullanılan sekmedir.

"Stok Kartı Sahaları" alanına, "Tablo Seçimi" sekmesinde belirlenen tabloda bulunan sahalar getirilir. 

Image RemovedHızlı Değişiklik ekranı Aralık/Maske sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Hızlı Değişiklik Ekranı
Cari Kartı Sahaları

Hızlı değişiklik için kısıt verilmesi istenen alanlar yer alır. Ekle Image Modified butonu ile istenen alanlar "kısıt verilecek sahalar" kısmına eklenir.

Kısıt Verilecek Sahalar

Hızlı değişiklik için kısıt verilen sahaların yer aldığı alandır. Çıkar Image Modified butonu ile istenmeyen alanlar çıkarılır.

Eşit, Küçük, Küçük veya Eşit, Büyük, Büyük veya Eşit, Arasında, Benziyor, Eşit Boş, Eşit Değil, İçinde Eşit Değil

Eşit

;

İşaretlenen alanda belli bir sabit koşula göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "001" olan stok için liste alınacaksa "Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "001" girilir. Bu durumda, sadece "001" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Küçük

;

İşaretlenen alanda belli bir değerden küçük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Küçük" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda, "100'den küçük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Küçük veya Eşit

;

İşaretlenen alanda belli bir değere eşit veya küçük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Küçük veya Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100 ve 100'den küçük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Büyük

;

İşaretlenen alanda belli bir değerden büyük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Büyük" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100'den büyük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Büyük veya Eşit

;

İşaretlenen alanda belli bir değere eşit veya büyük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Büyük veya Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100 ve 100'den büyük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Arasında

;

Seçilen alanla ilgili bir aralık tanımlanması istendiğinde kullanılması gereken seçenektir. Eğer belli bir başlangıç ve bitiş değeri arasında kalan değerlerle ilgili kısıt verilecekse kullanılması gereken seçenektir. Örneğin; Stok Kodu kıstasında, "Arasında" seçeneği seçilip <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" ve yine <Tab> tuşu ile ilerlenerek altta bulunan alana "200" yazıldığı varsayılsın. Böylece stok kodu 100 ile 200 arasındaki stok kodları için liste alınır.

Benziyor

;

Cari ile ilgili kayıt ararken cari hesabın ismi tam olarak bilinmiyorsa benziyor seçeneği kullanılır. Örneğin; cari hesabın isminin CANEL ya da CENEL olacağı düşünülüyorsa, bu seçeneği seçtikten sonra alanın sağ tarafındaki kayıt alanına "C_NEL" yazıldığında, raporda cari ismi "C" ile başlayan ikinci karakteri herhangi bir karakter olan fakat sonu "NEL" ile biten kayıtlar listelenir.

Eşit Boş

;Eşit Değil;

Seçilen sahada hiçbir bilgi olmadığında kullanılan seçenektir. Bu seçenek alfanumerik sahalar için geçerlidir. Sıfırdan büyük veya sıfıra eşit bilgilerin aranması durumunda "Eşit", "Büyük Eşit", "Küçük Eşit" seçenekleri kullanılabilir.

Eşit Değil: Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında, Benziyor ve Eşit Boş seçeneklerindeki belirlemeler olumsuz (hariç) anlamını taşıyorsa "Eşit Değil" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "Eşit Değil" seçeneği işaretlendiğinde, raporda stok kodu "0101" olanların haricindeki stokların listeleneceği anlaşılır.

İse/Değil iseİse
;
Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında ve Benziyor seçeneklerindeki belirlemeler olumlu (dahil) anlamını taşıyorsa "İse" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "İse" seçeneği işaretlenirse, rapora stok kodu "0101" olan stokların dahil edileceği anlaşılır.

Değil İse

;

Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında ve Benziyor seçeneklerindeki belirlemeler olumsuz (hariç) anlamını taşıyorsa "Değil İse" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "Değil İse" seçeneği işaretlendiğinde, raporda stok kodu "0101" olanların haricindeki stokların listeleneceği anlaşılır.

Ve/Veya

Ve: Seçilen sahalarda zorunlu Genel kredi sözleşmeleri koşulu sağlar.

Örnek 1: Karmaşık bir stok kodlaması olduğu varsayıldığında; Bu kodlardan iki tanesinin raporda çıkması isteniyor fakat bu iki stok kodunun ortak hiçbir özelliği yok. Bu durumda, "Stok Kodu" sahası iki kez kısıt verilecek sahalar bölümüne aktarılır. 1.Stok Kodu kıstasında eşit Genel kredi sözleşmeleri sı kurularak ilk stok kodu girilir ve "VE" bağlacı işaretlenir. Daha sonra 2. Stok Kodu seçilerek yine eşit Genel kredi sözleşmeleri ile diğer bir stok kodu yazılır. Böylece, raporda sadece bu iki stok koduna ait bilgi alınır. Bu seçenekte tanımlanan her koşulun olması zorunludur. Yani, tanımlanan iki stok kodundan biri bile mevcut değil ise, rapor bilgi vermez.

Örnek 2: Grup kodu 1, Kod 1 alanı 2 ve Kod 2 alanı 3 olan stoklarla ilgili bir liste alınması istendiğinde;

Verilen tanımlamalarda "VE" bağlacı kullanılırsa, mutlaka bu üç kısıta da sahip olan stoklar aranır ve bulunursa listelenir. Üç kısıttan herhangi birine sahip olmayan stoklar raporda listelenmez.

Veya: Seçilen sahalarda olabilirlik koşulu sağlar. Yani, tanımlanan koşullardan biri bile sağlansa ilgili raporla ilgili bilgi alınabilir.

Örnek 1: Grup kodu 1, Kod 1 alanı 2 ve Kod 2 alanı 3 olan stoklarla ilgili bir liste alınması istendiğinde; 

Verilen tanımlamalarda "VEYA" bağlacı kullanılırsa, bu üç kısıttan birine bile sahip olan stoklar aranır ve bulunursa listelenir.

Image Modified Sakla 

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

Image Modified İptal

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.

AnchorSıralamaSıralamaSıralama 

"Değiştir" sekmesinde bulunan Onaylı Değiştir  butonu kullanıldığında, bilgi değişikliği yapılacak tüm stok kartları sırayla ekrana gelir ve kullanıcının onayı istenir. Sıralama sekmesi, onay sorgulamasının stok sahalarından hangisine göre sıralanacağının belirlenmesi amacıyla kullanılır.

Image RemovedHızlı Değişiklik ekranı Sıralama sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Hızlı Değişiklik Ekranı
Sahalar

Hızlı değişiklik için sıralanması istenen alanlar yer alır. Ekle Image Modified butonu ile istenen alanlar "sıralama sahaları" kısmına eklenir.

Sıralama Sahaları

Hızlı değişiklik için sıralama yapılacak sahaların yer aldığı alandır. Çıkar Image Modified butonu ile istenmeyen alanlar çıkarılır.

Sıralama

Sıralamanın ne şekilde yapılacağının belirlendiği alandır. Artan ve Azalan olmak üzere iki seçenekten oluşur.

Artan

;

Artan seçeneğin işaretlenmesi halinde, bilgiler küçükten büyüğe sıralı şekilde listelenir.

Azalan

;

Azalan seçeneğinin işaretlenmesi halinde, bilgiler büyükten küçüğe sıralı şekilde listelenir.

Image Modified Sakla 

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

Image Modified İptal 

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.

anchorDeğiştir 

Hızlı Değişiklik ekranı Değiştir sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Değiştir

...

Değiştir 

Image Removed

Değiştir
Ekranı
Stok

Cari Kartı Sahaları

Bu alanda "Tablo Seçimi

sayfasında seçilen tabloda bulunan sahaların getirildiği bölümdür. Burada bulunan listedeki değiştirilecek saha, Kısıt Verilecek Sahalar bölümüne aktarılmalıdır. Bunun için saha üzerinde iki kez tıklanması ya da saha seçildikten sonra Ekle butonuna basılması yeterlidir.

Kısıt Verilecek Sahalar

Stok Kartı Sahaları bölümünden değiştirilmek üzere seçilen sahaların bulunduğu alandır. Buraya aktarılan sahaları değiştirmek için öncelikle saha üzerinde iki kez tıklanması gerekmektedir. Bu durumda ekranın alt kısmında bulunan kısıt sahaları aktif hale gelecektir.

Data İzle

Bu bölüm yardımı ile Kısıt verilecek Sahalar bölümüne

" sekmesinde seçilen tabloya ait sahalar listelenir. Bu sahalar arasından değişiklik yapılacak alan seçilerek Ekle Image Added butonu ile istenen alanlar "değiştirilecek sahalar" kısmına eklenir.

Değiştirilecek Sahalar

Hızlı değişiklik için sıralama yapılacak sahaların yer aldığı alandır. Çıkar Image Added butonu ile istenmeyen alanlar çıkarılır.

Image AddedData İzle

"Değiştirilecek Sahalar" alanına aktarılan sahalara ait kayıtlı bilgilerin listesine

ulaşılabilir

ulaşılmasını sağlayan butondur.

Örneğin

;

"Kod-1

sahası değiştirilecek ise, data izle bölümü tıklandığında, Stok Kartı

" sahalarında değişiklik yapılacak ise Data İzle Image Added butonuna tıklandığında stok kartı kayıtları bölümünde kayıtlı bulunan kod-1 kayıtlarının listesine

ulaşılabilir

ulaşılır.

Image Added

Hangi Sahaya Göre

Eğer değiştirilecek olan saha alfabetik yani hesaplama gerektirmeyen bir saha olarak seçilmişse bu bölüm atlanacaktır. Sayısal bir saha değiştirilecekse, hangi saha

Sayısal bir alan değiştirileceği durumlarda, hangi sahanın baz alınarak işlem yapılacağı,

sahanın sağında bulunan aşağı ok tuşuna bastıktan sonra çıkan, stok kartı

cari sabit kayıtlarındaki sayısal sahaları içeren

listeden seçilmelidir.

Hesap Tipi

Eğer değiştirilecek saha alfabetik

rehber yardımı ile seçilir. Değiştirilecek olan saha alfabetik (hesaplama gerektirmeyen) bir saha olarak belirlenmişse bu

bölüm atlanacaktır, çünkü alfabetik sahalarda herhangi bir işlem yapılamaz ancak sabit bir değer girilebilir. Sayısal sahalar

alan boş bırakılır.

Hesap Tipi

Sayısal alanlar için dört tip işlem yapılabilir. Bunlar; Yüzde, Tutar, Çarpım

,

ve Sabittir. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır. Değiştirilecek olan saha alfabetik (hesaplama gerektirmeyen) bir saha olarak belirlenmişse bu alan boş bırakılır.

Yüzde"Yüzde" tipi

seçilirse, sabit değer sahasına

seçildiğinde, "Sabit Değer" alanına girilecek yüzde değer

oranında, ilgili sahanın değeri Hangi Sahaya Göre bölümünde

oranı, “Hangi Sahaya Göre” alanında seçilen sahaya göre

hesaplanarak artırılacaktır

artırılır.

Tutar seçilirse,

Tutar: "Tutar" tipi seçildiğinde girilecek tutar değeri kadar değiştirilecek sahanın değeri

artacaktır

artar. (-) değer girildiğinde

de

değiştirilecek saha üzerinden çıkarma işlemi

yapılabilecektir

yapılır.

Çarpım"Çarpım" tipinde

,

değiştirilecek sahanın değeri, verilen değerle çarpılarak

oluşacak, Sabit

oluşturulur.

Sabit: "Sabit" tipi seçildiğinde

de

, değiştirilecek sahada sabit bir değer

oluşturulabilecektir

oluşturulur.

Sabit Değer

Değiştirilecek

saha alfabetik bir saha ise Hangi Sahaya Göre ve Hesap Tipi sorgulamaları atlanarak bu seçeneğe geçilecektir. Buraya alfabetik sahanın sabit alacağı değer veya değiştirilecek saha sayısal ise, belirlenen hesap tipine göre Yüzde, Tutar, Çarpım veya Sabit değer girilecektir

sahanın değeri, bu alanda yazılan değer olarak değişir.

Yuvarlama

Sayısal değişikliklerde hesaplanan sonuç değerinin değişiklik yapılan sahaya aktarılması sırasında yuvarlama yapılması istendiğinde

0, 0.01, 0.1, 10, 100, 1000, 10000, 100000 e

, bu alandaki yuvarlama seçeneklerinden biri

burada belirtilebilir. Yuvarlama yapılmasını istemediğiniz

seçilir. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, yuvarlama seçenekleri arasından tercih yapılır. Yuvarlama yapılmasının istenmediği durumlarda bu seçenek boş

bırakılmalıdır

Onaylı Değiştir

Onaylı Değiştir butonuna basıldığı zaman açılacak olan Hızlı Değişiklik Onay ekranında, değişikliği yaparken kaydın değişiklikten önceki durumunu gösterecek ve değişiklik yapılacak her bir alan için tek tek onaylanmasını isteyecektir. HızlıDeğişiklik Onay ekranında, gösterilen stoğa ilişkin değişikliğin yapılması için Değiştir, İlgili stok için değişiklik yapılmadan diğer stoklara geçmek için Değişmesin, işlemden tamamen çıkmak için ise Vazgeç butonları kullanılmaktadır.

Değiştir

Yapılan tanımlamalara göre değişiklik işleminin, onay gerektirmeksizin, gerçekleştirilmesi için kullanılan butondur.

İptal

Değişiklik yapmadan işlemden çıkış için kullanılan butondur.

bırakılır.

Yuvarlama Tipi

Yuvarlamanın ne şekilde yapılacağının belirlendiği alandır. Yuvarla seçeneği işaretlendiğinde, normal yuvarlama mantığı ile yuvarlama yapılacaktır. Örneğin, Yuvarlama sahasında 0,01 seçildiğinde, 0.005 değerinden büyük ondalık olması halinde yukarı aksi halde aşağı yuvarlama yapılacaktır. Aşağı seçeneği işaretlendiğinde, ondalıklar her zaman aşağı, Yukarı seçeneği işaretlendiğinde de her zaman yukarı yuvarlanacaktır.

Hiçbiri, Aşağı, Yukarı seçeneklerinden oluşur. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçim yapılır. Değişiklik sırasında hesaplanan sayısal sahanın aşağımı yoksa yukarımı yuvarlanacağı seçilir. Yuvarlama yapılmayacağı durumlarda "Hiçbiri" seçeneği seçilerek ilerlenir.

Image Added Sakla

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

Image Added İptal

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.

Image AddedOnaylı Değiştir

Butona basıldığında "Hızlı Değişiklik Onay" ekranı görüntülenir. "Hızlı Değişiklik Onay" ekranında değişiklik yapılacak kayıtlar “Sıralama”  sekmesinde verilen sahaya göre sıralı olarak tek tek ekrana gelir. Eğer kullanıcı Değiştir Image Added butonu ile onaylarsa o kayıt için değişiklik yapılır. Vazgeç Image Added butonuna tıklandığında ise ekran kapatılır. "Hızlı Değişiklik Onay" ekranında değişiklik yapılacak alanın eski değeri “Eski Değer” ve değişiklikten sonra hangi değeri alacağı  “Yeni Değer” alanında izlenir.

Image AddedDeğiştir

Değiştirilecek kayıtlar ile ilgili tanımlamalar yapıldıktan sonra “Değiştir” tuşuna basılırsa “Kısıt” alanında verilen kısıta uygun olan kayıtlar, kullanıcının onayı sorulmadan otomatik olarak değiştirilecektir. Değişiklik işlemi bittikten sonra işlem geri alınamamaktadır. Bu yüzden değişiklik işlemine başlamadan önce yedek alınması önerilmektedir.