Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Binek Araç Gider Kısıtlama ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşabilirsiniz.

Binek Araç Giderlerinin Kısıtlanması

7194 Sayılı Kanunu'nun 13. Maddesine istinaden 194 sayılı kanuna bazı hükümler eklenmiştir. Kısacası bu hükümlere değinecek olursak eğer;
"Faaliyetleri

Bu hükümlere değinilecek olunursa; faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların olan firmaların, bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5.500 Türk lirasına kadarlık  Lirasına kadar olan kısmı ile, binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi toplamının en fazla 115.000 Türk lirasına kadarlık Lirasına kadar olan kısmı gider olarak dikkate alınabilir.
Şu kadar ki faaliyetleri Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların olan firmaların, bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70'i indirilebilir. "
7194 sayılı Kanun kapsamında 9Netsis 9.0.27 sürümü ile birlikte binek araç giderlerinin kısıtlanması yönünde geliştirmeler yapılmıştır. Bu geliştirmeler hizmet uygulaması Hizmet Uygulaması ile birlikte çalışmaktadır.
Bu kapsamda Netsis ürünlerine;

...

çalışır. Alış Parametreleri Genel-3 sekmesine "Binek Oto Parametreleri" bölümü eklenmiştir.

Masraf KKEG Oranı: Kabul edilmeyen gider oranının girileceği girildiği alandır.
Kiralama Üst Sınır Bedeli: Kiralama faturaları için araç başına belirlenen üst sınırın girileceği girildiği alandır.
Alış KDV+ÖTV Üst Sınır Bedeli: Araç alımlarında KDV ve ÖTV üzerinden yapılacak gider indirimi üst sınırın girileceği girildiği alandır.

Entegrasyon

...

Kodları Fatura Genel-2 sekmesine Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) alanı eklenmiştir.

Stok

...

Kartı Kayıtları "Ek Bilgiler

...

" sekmesine "Stok Mevzuat Tipi" alanı eklenmiştir. Binek Oto Alım(Gider), Binek Oto Alım(Maliyet), Binek Oto Kira ve Binek Oto Masraf mevzuat tipleri, açılan hizmet kartının kullanılacağı amaca yönelik

...

doğru

...

eşleştirilmesi gerekir. Hesaplama yöntemleri ve baz alınacak üst sınırlar

...

stok katındaki mevzuat tipine göre

...

belirlenir.


Binek Araç Kiralama Gideri Örneği

...

Şirket, kiralamış olduğu binek otomobili için aylık 10.000 TL kiralama bedeli ödemektedir.
Öncelikli olarak kiralama hizmeti için açılacak olan stok kartında "Mevzuat tipi Tipi" alanında "Binek Oto Alım(Kira) seçilmiş olmalıdır" seçilmesi gerekir.

Araç kiralama faturasına miktar 1 miktarlı olarak, KDV hariç 7.000 TL 'lik tutarında kiralama bedeli girildikten sonra oluşan fişte, araç başına kabul edilen 5500 TL'nin 5.500 TL tutarının satırda seçilen gider hesabına, geri kalan 4.500 TL 'nin tutarının ise entegrasyon kodlarında belirlenen KKEG hesabına aktarıldığı görülmektedirgörülür.

Gider Yazılacak Tutar = 5.500 TL Kiralama  kiralama üst sınırı kadar
İndirilecek KDV = 990 TL (5.500 TL x 0,18)
Kanunen Kabul Edilmeyen Gider = 4.500 TL (10.000 TL – 5.500 TL)
İndirim Konusu Yapılamayacak Olan KDV = 810 TL (4.500 TL x 0,18)
KdvKDV'nin kabul edilmeyen gelir tarafı olan 810 TL ise kanunen kabul edilmeyen gider toplamı olan 4.500 TL 'nin tutarın üzerine eklenerek (5.310 TL) KKEG hesabında muhasebeleşmektedirmuhasebeleşir. Not: Hesaplama 1 adet araç kiralama üzerinden yapılmıştır. Miktar arttıkça üst sınır da miktarla doğru orantılı olarak artacaktır.

Binek Araç Masraf Örneği

...

 

Şirket, kiralamış olduğu binek araç için 400 TL yakıt masrafı yapmıştır.
Öncelikli  Öncelikli olarak masraf için açılacak olan stok kartında "Mevzuat tipi Tipi" alanında "Binek Oto Alım Masraf seçilmiş olmalıdır" seçilmesi gerekir.

Gider yazılacak tutar Yazılacak Tutar = 280 TL (400 TL x 0,70)
İndirilecek KDV = 50,40 TL (280 TL x 0,18)
Kanunen Kabul Edilmeyen Gider = 120 TL (400 TL – 280 TL)
Kanunen Kabul Edilmeyen Gidere ait KDV = 21,6 TL (120 x 0,18)
KdvKDV'nin kabul edilmeyen gelir tarafı olan 21,6 TL ise kanunen kabul edilmeyen gider toplamı olan 120 TL 'nin tutarın üzerine eklenerek (141,6 TL) KKEG hesabında muhasebeleşmektedirmuhasebeleşir.

Binek Araç ÖTV ve KDV Gider Örneği

...

Şirket 170.000 TL + KDV +102.000 ÖTV ile satın aldığı aracın ÖTV ve KDV tutarını gider göstermiştir.
Öncelikli olarak ÖTV+KDV gideri için açılacak olan araç alım kartının "Mevzuat tipi Tipi" alanında "Binek Oto Alım(Gider) seçilmiş olmalı " seçilmesi ve ÖTV tutarı tutarının stok kartına girilmiş olmalıdırgirilmesi gerekir.

Gider yazılacak tutar Yazılacak Tutar = 140.000 TL, Alış Fatura Parametrelerinde Alış KDV+ÖTV Üst Sınır Bedeli olarak belirlenmiş olan belirlenen 140.000 TL 'lik kısım fatura kalem girişinde seçilmiş olan tutarındaki kısım, Fatura "Kalem Girişi" sekmesinden seçilen muhasebe gider koduna aktarılmıştır.
Kanunen Kabul Edilmeyen Gider = 10.960 TL, 140.000 TL 'lik tutarındaki üst limiti aşan KDV+ÖTV tutarı Entegrasyon kodlarındaki Kodlarındaki KKEG muhasebe koduna aktarılmıştır. (102.000+48.690) -140.000
Araç Bedeli = 170.000 TL, Entegrasyon kodlarında Kodlarında belirlenen Gider koduna Koduna aktarılmıştır.