Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Serili Stok Devir işlemi, tüm 4.0 versiyonlarında, her isletme ve sube İçin ayrıayrı çalıştırılmalıdır.Genel Parametre Kayıtları Devri, Genel Bölümü'nde, "Kayıt/Sene Sonu Devir" menüsünün altında yer alır. Serili Stok Devri, "Genel Parametre Kayıtları" bölümünde “Seri Uygulaması” parametresini kullanan ve stok kartlarında Giriş giriş ve Çıkışlarda çıkışlarda seri uygulaması işaretli olan stokların stok devirlerinin yapılacağı bölümdür.

Önemli

...

yapıldığı bölümdür. "Serili Stok Devir" işleminin, tüm versiyonlarda her işletme ve şube için ayrı ayrı çalıştırılması gerekir. Serili Stok Devri; Giriş, İşlem ve İşlem Sonucu sekmesinden oluşur.

Serili stok devri yapılacağı zaman, seriler ya da stokların eksi bakiye vermemesi gerekir. Stokların bir kısmının serili, bir kısmının da serisiz kullanıldığı

...

durumlarda,

...

Serili ve Serisiz Stok Devri işlemlerinin her ikisi ikisinin de çalıştırılmalıdır. Bu durumda çalıştırılması gerekir. Böylece, hangi işlemde hangi stokların devredileceği stok kartındaki seri parametrelerine göre belirlenir. Stok sabit bilgilerinin yeni sene şirketine aktarılma aktarılması işleminin yukarıda anlatılan önceden "Yeni Yıl Kopyalama" bölümünden yapılmış olması gerekmektedir. Burada bu sabitlere yapılması gerekir. Sabit işleme bağlı hareketlerin devri yapılacakyapılarak, sonuc sonuç devir hareketi yeni sene şirketindeki hareketlere işlenecektirişlenir. Sipariş ve talep/teklif takibi kullanılıyor ise kullanıldığında ve sipariş ile talep/teklif devirleri henuz yapmadı isehenüz yapılmadığında, stok devrini yapmadan önce sipariş ve talep/teklif kayıtları devredilmelidirkayıtlarının devredilmesi gerekir. Ayrıca; Ensek "Esnek Yapılandırma" uygulamasının kullanıldığı firmalarda, stok hareketleri yapılandırma kodları bazında kırılımlı olarak program tarafından olusturulacaktırolusturulur. "Lokal Depo Uygulaması" olan firmalarda, lokal depolara göre devir işlemi, stok devri sırasında program tarafından otomatikman otomatik olarak yapılacağı İçin için lokal depolardaki tüm çalışmaların bitirilmiş olması gereklidirbitirilmesi gerekir. Serili stok devri yapılırken öncelikle, verilecek kısıtlar doğrultusunda stok bakiyeleri bulunur ve bakiye devirler aktarılır. Devir hareketleri ile bağlantılı seriler ilk giren ilk cıkar çıkar metoduna göre bulunur ve stok hareketleri ile ilişkilendirilir. Aktarılan seriler, yeni yıl şirketinde, stok hareketlerinde sağ klikte bulunan farenin sağ tuşu ile tıklandığında görüntülenen  “Seri Bilgisi İzleme” adımından ya da "Seri Takibi Bakiye Listesinden" izlenebilir. Rapor Modülü /Stok Raporları /→ "Seri Kayıt Listesi" bölümünden hazırlanacak bir rapor ile, eski yıl şirketinde bu serilerin hangi belgeden aktarıldığına dair detay bilgiler de görülebilir.

Image Removed

Giriş

Image Added

İşlem

Image Added

Serili Stok Devri ekranı İşlem sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

...

Serili Stok Devri Ekranı
İşlem

Devir ŞirketiYeni yılda kullanılacak şirket isminin girildiği alandır. Girilen şirketin önceden açılmaması gerekir. Girilen şirket program tarafından açılır. "Yeni Yıl Kopyalama" işlemi aynı yeni yıl şirketinin ismi kullanılarak birden fazla tekrarlanıyorsa, "Yeni Yıl Kopyalama" işlemi öncesinde devir şirketinin "Şirket Silme işlemiyle silinmesi gerekir.

Devir Baz Tarihi

Stok devri

İçin

için baz alınacak

tarihtir. Bu sahaya yılın

tarihin girildiği alandır. Yılın son günü otomatik olarak

getirilecektir

gelir. Devir baz tarihinden önceki stok hareketleri, seçilen maliyet türüne göre devredilir. Bu tarihten sonraki hareketler aynen yeni şirkete aktarılır.

Devir Tarihi

Yeni şirkete aktarılacak stok devirleri

İçin,

için kullanılması istenen tarihin

girileceği sahadır

girildiği alandır.

Maliyet

Turu

Türü

Devir,

FIFO (ilk giren ilk

cıkar

çıkar), LIFO (son giren ilk

cıkar

çıkar), Ağırlıklı

ortalama

Ortalama, Hareketli

ortalama

Ortalama, Aylık

ağırlıklı ortalama, Alıs fiyatı ve

Ağırlıklı Ortalama, Maliyet Muhasebesi

maliyet turlerinden biriyle yapılabilmektedir.Dikkat! Maliyet Muhasebesini kullanan firmaların maliyet turu olarak Maliyet Muhasebesi Fiyatı’nı secmeleri gerekmektedir. Bu durumda stok devrinde

Fiyatı ve Alış Fiyatı maliyet türlerinden oluşan alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile maliyet türleri arasından seçim yapılarak kısıt verilir.

Maliyet Muhasebesi kullanan firmaların maliyet türü olarak "Maliyet Muhasebesi Fiyatını" seçmeleri gerekir. Böyle bir durumda stok devrinde, stok kartlarındaki maliyet fiyatları baz
alınacaktır
alınır.
İthalat/İhracat Hareketleri Aktarılmasın
Fatura modülünde bulunan “İthalat/İhracat miktarları stoklara geçsin” parametresinin kullanıldığı durumlarda, kapatılmamıs ithalat/ihracat kayıtlarının da yeni sene şirketine aktarılması İçin kullanılan seçenektir. İthalat/İhracat uygulamaları olan firmalar İçin İthalat/İhracat Devri işlemi ayrıca çalıştırmalıdır. “İthalat/İhracat miktarları stoklara gecsin” parametresi kullanılmıyorsa bu seçenek işaretlenmeyip, sadece İthalat/İhracat Devri işlemi çalıştırılacaktır.
Serili stok devri yapılırken ithalat/ihracat hareketlerinin aktarılmaması için kullanılan seçenektir.

Dinamik Depo İçin Devir Yapılsın

"Dinamik

depo

Depo" modülü kullanan firmalarda merkez isletme ya da

subede

şubede işaretli olarak

gelecek

gelir ve

mudahale edilemeyecektir

değiştirilemez. Devir

İçin

için verilen tarih

itibarı

 itibari ile

Hücre

hücre bakiyeleri, yeni seneye devir olarak

işlenecektir

işlenir.

Devirde Hücre Kodu Dikkate Alınsın
Dinamik depo modülünün  

"Bakiye Verenler" seçeneği işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. "Dinamik Depo" modülünün  kullanıldığı durumlarda, bakiye veren seri kayıtları aktarılırkenbakiye kontrolünün

 

hem seri hem de seri kayıtlarında bulunan

Hücre

hücre koduna göre yapılması

için

İçin kullanılan seçenektir. Bu seçeneğin işaretlenmesi halinde

aktarım

, "Seri" ve "Hücre Kodu" kırılımında

olacaktı

aktarım gerçekleşir.

Devirde Seri-2 Dikkate Alınsın

Bu seçeneğin işaretlenmesi halinde, bakiye

Bakiye veren seri kayıtları aktarılırkenbakiye

kontrolu

kontrolünün hem seri hem de seri-2’ye göre

yapılacaktır

yapılmasını sağlayan seçenektir. Aktarım, Seri ve Seri-2 kırılımlı olarak

yapılacaktır

yapılır.

Dövizli Stok Devri İçin

Dövizli stok devri, FAS52, IAS29 veya

Enf.Muh.

Enflasyon Muhasebesi seçeneklerinden birinin kullanılması durumunda mutlaka gereklidir. Dövizli stok devri

yapabilmek

yapılması için öncelikle maliyet

turu

türü olarak "Aylık Ağırlıklı Ortalama", "FIFO", "LIFO" veya "Maliyet Muhasebesi Fiyatı" seçeneklerinden birinin

işaretlenmiş  olması gereklidir.

işaretlenmesi gerekir. Bu durumda program, seçilen maliyet türüne göre her

stoğun

stokun dövizli birim maliyet fiyatını

bulacak

bularak, yeni yıl şirketinde döviz tutarına

aktaracaktır

aktarır. Döviz tipi olarak "Genel Parametre

Kayıtlarındaki

Kayıtları" bölümündeki firma döviz tipi

kullanılacaktır.

Stok Kısıtları

...

kullanılır.

Eksi Bakiyeliler Devredilsin

Bakiyesi eksiye düşen stokların da yeni yıl şirketine aktarılması için kullanılan seçenektir. Kullanılmadığı zaman, eksi bakiyeli olan stokların devri yeni yıl şirketine aktarılmaz.

Seri Kadar Stok Hareket AtılmasınSerili stok devri yapılırken, seri kadar stok hareketi aktarılmaması için kullanılan seçenektir.
Sadece Girişte Seri Takibi Yapılan Stoklar Da DevredilsinSerili stok devri yapılırken, sadece girişte seri takibi yapılan stokların da devredilmesi için kullanılan seçenektir.
Stok ve Seri Bakiyesi Ayrı Bağlantısız Olarak AktarılsınSerili stok devri yapılırken stok ve seri bakiyesinin bağlantısız olarak ayrı aktarılması için kullanılan seçenektir. "Hepsi" ve "Bakiyeli" seçenekleri arasından seçim yapılır. İşaretlendiğinde, "Bu seçeneği işaretlemeniz serisiz stokların da devredilmesi anlamına gelmektedir. Daha önce serisiz stok devri yaptıysanız tekrarlı kayıt oluşmaması için kayıtları sildiğinizden emin olunuz." uyarısı ekrana gelir. İşleme devam edilmesi için "Tamam" butonu ile onay verilerek ilerlenir.
Devirden Sonra Stok Hareket Kontrol İşlemi ÇalıştırılsınDevir sonrası stok hareket kontrolünün çalıştırılması için kullanılan seçenektir.
Sabit Kayıt Kontrolü YapılsınSerisiz stok devri işleminde sabit kayıt kontrolünün yapılması için kullanılan seçenektir.
Proje Kırılımlı Devir

Devrin, proje kırılımlı yapılması için kullanılan seçenektir. İşaretlenmediği zaman, alanın sağ tarafında yer alan rehber butonu Image Added ile, proje kodları arasından seçim yapılır. İşaretlendiğinde, rehber butonu Image Addedpasif olarak görünür.

Serili Stok Devri Ekranı

Stok Kısıtları

Stok Kısıtları sekmesi, devri yapılması istenen stoklarla ilgili kısıtlamaların yapıldığı sekmedir. Ekranda, stok sabit kayıtlarında girilen bilgiler

...

listelenir. Stokların bölüm bölüm devrinin

...

Image Removed

yapılmasını sağlamak için kullanılır. 

Saha Adı

"Stok Kısıtları" sekmesine  tıklanması ile görüntülenir. Serili Stok işleminde baz alınacak saha adı için kısıt verilen alandır. İlgili hücre üzerinde iken klavyede yer alan Boşluk Çubuğuna basılarak aktif hale gelen aşağı ok butonu, kısıt verilmesi istenen sahalara ulaşılmasını sağlar. Satırın silinmesi için klavyedeki "Delete" tuşuna basılması gerekir.

Image Added

Image Added Tamam

Girilen bilgilerin onaylanmasını sağlayan butondur.

Image Added Çıkış

Girilen bilgilerden vazgeçilmesi halinde ekrandan çıkmak için kullanılan butondur.

İşlem Sonucu

İşlem sırasında oluşan hatalar "İşlem Sonucu" sekmesinde görüntülenerek farenin sağ tuşuna tıklanarak dosyaya kaydedilir. Gelen hataların incelenmesi gerekir.

"Yeni Yıl Kopyalama" işlemi, devir şirketi oluşturulduktan sonra, herhangi bir hatadan dolayı yarım kalabilir. İşlemin kesilmesine sebep olan problem çözüldükten sonra; yeni sene için açılan şirketi sıfırlayarak ya da, yeni sene hazırlık işlemine kalınan yerden devam etmek mümkündür.

Açılan şirketi sıfırlayarak yeni yıl kopyalama işlemine baştan başlamak için, "Şirket Silme" işlemi ile yeni şirketin silinmesi gerekir.

Kalınan yerden "Yeni Yıl Kopyalama" işlemine devam etmek için, işlem tekrar çalıştırılarak, sorgulanan sahalara daha önceden girilen bilgilerin girilmesi ve "Evet" butonuna tıklanması gerekir.

 Bu durumda, kalınan yerden işleme devam etmek istenip istenmediğinin sorgulandığı bir ekran görüntülenir. “Evet” butonuna tıklanması ile yeni yıl şirketinin tekrar kopyalanmasına gerek kalmadan devir işlemine devam edilir.

İşlemler bittiğinde, modül devirleri öncesi, yeni sene kayıtlarına başlama ortamının hazırlanması işlemi tamamlanır. İstendiğinde eski senenin kayıtları bitene kadar, hiç bir modülün devri yapılmadan eski sene şirketinde ve yeni sene şirketinde ayrı ayrı çalışılarak kayıtlara devam edilebilir. Eski senenin devir kayıtları, eski sene kapatılıp devir yapıldığında yeni sene bilgilerine aktarılır. İstendiğinde modül devirleri programın içinden yapılmayıp, açılan yeni sene şirketinde elle kaydedilebilir. Bu işlemlerden biri yapılmadan yeni sene bakiyelerini doğru olarak izlemek mümkün değildir.

"Yeni Yıl Kopyalama" işlemi ile devri oluşturulan eski şirkete girerken, “Şirket devri yapılmıştır. Devir Şirketi: DEVIR. Bu şirketin sadece rapor amaçlı kullanılması tavsiye edilmektedir. Yeni yıla ait kayıtlarınızı veya düzeltme işlemlerinizi DEVIR  şirketine yapabilirsiniz!” şeklinde bir uyarı mesajı görüntülenir.

Dosyaya bağlanan ve dosyası kapatılan dış ticaret belgelerinin yeni yıl şirketine aktarılmaması sağlanır.