Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Cari/Koşul Kayıtlarında sözü edilen Ciro primi uygulaması, bu bölümde bir örnek ile açıklanmaktadır.

G01 Ciro Primi uygulaması hakkında ayrıntılı bilgiler bu dokümanda yer alır.

Cari → Kayıt → Koşul Kayıtları bölümünde yer alan "Ciro primi uygulaması" örnek verilerek açıklanacak olursa; "G01" grup koduna dahil cari hesaplar için aylık peridlarda periyodlarda ciro primi iskontosu hesaplanarak uygulanacağını varsayalım. Bu durumda iskontosunun hesaplanarak uygulanacağı varsayıldığında, uygulamada takip edilmesi ve yapılması gereken 4 dört aşama vardır. Ciro Primi uygulaması aşamaları şunlardır; Ciro Primi Hak Ediş Bilgilerinin Tanımlanması, Koşul Kayıtlarının Tanımlanması, Satış Faturası Kayıtları, Dönem Sonu Ciro ve Hak Ediş Hesaplama.

Ciro primi hakediş bilgilerinin tanımlanması

Cari Parametre Kayıtlarında bulunan “Ciro 1- Ciro Primi Hak Ediş Bilgilerinin Tanımlanması

Cari → Kayıt → Cari Parametreleri → " Ciro primi için kullanılacak cari rapor kodu sahası” parametresinde “Grup Kodu” seçildikten sonra ilgili grup için Ciro Primi Hakediş Bilgileri girilmelidir. ÖrneğimizdeHak Ediş bilgileri girilir. Aşağıdaki örnekte, tanımlanan hakediş bilgileri aşağıdaki gibi olsun. 

...

hak ediş bilgileri yer alır.

Image Added

Koşul Kayıtlarının Tanımlanması

Ciro primi için; Koşul Sabit, Genel Koşul ve Detay Koşul Kayıtları tanımlanmalıdırtanımlanır.Bu

Image Added

Aşağıdaki örnekte, ciro primi için tanımlanan koşul kodu CP1’ dir"CP1’dir.

Örneğimizde, Image Added

Örnekteki koşul tanımlamalarında "Başlangıç Tarihi" olarak 01"02/06/2006 verilecektir11/2017" girilmiştir. Yani, cari hesapların bu tarihten itibaren olan alımları için ciro primi hesaplanacağıdırhesaplanır. Koşul tanımlamaları yapılırken "Bitiş Tarihi" boş geçilecektirbırakılır. Bunun sebebi, ilgili koşulların, “Dönem "Dönem Sonu Ciro ve İskonto Hakediş Hak Ediş Hesaplama” işlemi ile program tarafından dönem sonunda kapatılacak olmasıdırkapatılmasından kaynaklanır.

Image Added

"Detay Koşul Kayıtları" tanımlanırken de , "Başlangıç Tarihi" olarak 0102/0611/2006 verilmiştir2017 girilmiştir. "080" grup koduna sahip stoklar için ciro primi uygulanacaktıruygulanır. Bu yüzden "Koşul Rapor Kodu sahasına " alanına "080" grup kodu girilmiştirgirilir. Koşul kayıtları bu şekilde yapıldıktan kaydedildikten sonra, ilgili koşul kodu, "G04" grup koduna sahip cari hesapların kartlarına girilmelidirilgili koşul kodu girilir.

...

3- Satış Faturası Kayıtları

01/0611/2006 – 2017 - 30/0611/2006 tarihleri 2017 tarihleri arasında G01 grup koduna sahip 00015 kodlu cari için girilen satış faturalarına ait bilgiler aşağıdadır.:

Stok Kod
 
Miktar
 
Fiyat
 
Tutar
 
 090
 1
 
 2000
 
 1
 
 2.000
 
 091
 2
 
 2500
 
 1
 
 2.500
 

00015 kodlu müşteriye Haziran Kasım ayında toplam 4.500 .000.000_TL’ lik satış yapılmıştır. Ve TL tutarında satış yapılmış ve bu satışın tamamı, ciro primi iskontosu uygulanacak stoklardan yapılmıştır.

Dönem

...

Haziran Sonu Ciro ve Hak Ediş Hesaplama

Kasım ayına ait satışlar tamamlandıktan sonra ciro primi iskontosu iskonto hesaplamaları yapılmalıdıryapılır.

Örneğimize Image Added

Örneğe göre, işlem çalıştırılırken "Tarih Aralığı" olarak Haziran Kasım ayının ilk ve son günü verilmiştirgirilmiş. Bu durumda, Haziran Kasım ayındaki satışlar göz önünde bulundurularak ciro primi hesaplanacaktırhesaplanır. Eğer, müşterilerin , Haziran Kasım ayından önceki dönemlerden kalan ve Haziran Kasım ayında kullanılmamış iskonto hakedişleri olsa idihak edişleri olsaydı, ilgili tutarlar , “Bakiye "Bakiye Ciro İskontoları Devretsin” seçeneği işaretlendiğinden, Temmuz Devretsin seçeneği işaretlendiği için Aralık dönemine aktarılacaktı. İşlem tamamlandığında, Başlangıç tarihi 0102/0611/2006 2017 olarak yapılan koşul tanımlamaları kapatılarak, aynı kod ile 0102/0712/2006 2017 tarihinde başlayan yeni koşullar program tarından oluşturulmaktadırtarafından oluşturulur. Yukarıda

Image Added

Yukarıdaki ekranda da görüldüğü gibi, Haziran Kasım dönemi için tanımlanan koşul kapatılmıştırkapatılmış. Bu koşul ile "Başlangıç Tarihi" dışında aynı bilgilere sahip yeni bir koşul tanımlanmıştırtanımlanmış. Yukarıda verilen Girilen bilgilere göre cari hesabın Haziranda Kasım ayında yaptığı alımlar 4.500 _YTL’dirTL’dir. "Ciro Prim Hakediş Hak Ediş Bilgilerinde" bu tutar ilk aralığa girdiğindengirdiği için, %5 oranında mal fazlası iskontosu haketmiştirhak etmiştir. Cari hesabın hakettiği hake ettiği mal fazlası iskontosu oranı (4.500 * 0,05= 225 _YTLTL) olarak hesaplanmıştır.

Bu işlemler sonucunda Temmuz İşlemler sonucu Aralık ayında kesilen faturalara, müşterinin hakettiği ciro primi, mal fal fazlası iskontosu olarak yansıtılacaktıryansıtılır.

Image Added

İlgili cari için kesilen satış faturasının kalem bilgilerinde, ciro primi uygulamasına dahil edilen stoklardan biri girilmelidirgirilir. Stok için "Miktar" ve "Fiyat" bilgileri girildikten sonra <Tab> tuşuna bastığınızdatuşu ile ilerlendiğinde, girilen fiyata göre mal fazlası miktarı program tarafından getirilecektirekrana getirilir.

Örnekte, miktar olarak 500, fiyat olarak ise 1_YTL girilmiştir1TL girilmiş. Cari hesabın hakettiği ciro primi 225 _YTL olduğundanTL olduğu için, girilen miktarın 225 tanesi (225 * 1) mal fazlası iskontosu olarak işlenecektirişlenir. "Miktar sahası " alanı ise 275 adede düşürülecektiradete düşürülür. Ancak, fatura kaydı sırasında miktar olarak 100 girilseydigirilmiş olsaydı, "Koşul Sabit Kayıtlarında Kayıtları" bölümünde bulunan “Fatura Satırında Maksimum Mal Fazlası İskonto Oranı (%)” sahasına alanına 90 verildiğindengirildiği için, cari daha fazla ciro primi haketmesine rağmen , ilgili fatura ile sadece 90 adet mal fazlası alabilecektiralmış olacaktı. Kalan prim hakkı saklı tutulacak ve tutularak daha sonra kesilen faturalara işlenebilecektirişlenmiş olacaktı. Satış faturası bu şekilde kesildiğinde, 01/0711/20062017 - 3130/0711/2006 2017 tarihleri arasında 00015 nolu cari için "Dönem Sonu Ciro ve İskonto Listesi" alınan rapor aşağıdaki gibi olacaktırolacak.

Image Added