Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Satınalma sözleşmesine  ait bilgiler fiş üzerinde yer alan alan Genel ve  ve Detay başlıkları  başlıkları altındaki alanlar ile F9/sağ fare düğmesi menüsündeki seçeneklerle kaydedilir.

Fiş Genel Bilgileri

Satınalma sözleşmesi başlık bölümündeki alanlardan tüm fiş için geçerli olacak genel bilgiler kaydedilir. Satırlarda tedarikçiler tarafından teklif verilmiş ve Kabul kabul edilmiş  malzeme ve hizmetler kaydedilir. Kullanılacak para birimi bölümündeki alanlardan fiş geneli ve satırlarda kullanılacak para birimleri belirlenir. Toplamlar bölümünde, fiş satırlarında kaydedilen bilgiler doğrultusunda oluşan toplam bilgileri yer alır.

Image Removed

Fiş genel bilgileri sayfasından kaydedilen bilgiler şunlardır:

Fiş Numarası: Fişin  Fişin bilgisayardaki takip numarasıdır. Numara verilirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Fişler numaralarına göre sıralıdır. Fiş numarası bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Fiş Tarihi: İşlemin  İşlemin yapıldığı günün tarihidir. Fiş tarihi bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Zaman: İşlemin  İşlemin kaydedildiği saati gösterir.

Belge Numarası: İşleme  İşleme ait belgenin numarasıdır. Farklı firmalardan gelen belgeler aynı numaraya sahip olabilmektedir. Fişler belge numarasına göre sıralı değildir. Bu nedenle aynı belge numarasına sahip birden fazla fiş olabilir.

Cari Hesap Kodu: İşlemin  İşlemin ait olduğu cari hesabın kodudur.

Cari Hesap ÜnvanıUnvanı: İşlemin  İşlemin ait olduğu cari hesabın ünvanıdırunvanıdır.

Ödemeler: Fiş  Fiş geneline uygulanacak ödeme planının kodudur. Cari hesap kartında, cari hesaba ait işlemlerde geçerli olacak ödeme planı belirlenmişse bu alana öndeğer olarak aktarılır. Fiş ya da fatura farklı bir ödeme planına göre kapatılacaksa değiştirilebilir.

Ticari İşlem Grubu: Sözleşme  Sözleşme ticari işlem kodudur. Ticari işlem grupları listelenir ve seçim yapılır. Fişin ait olduğu cari hesap kartında ticari işlem grubu belirtilmişse alan öndeğer olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.

Onay Bilgisi: Satınalma  Satınalma sözleşmesinin onay durumunu gösterir. Onay durumu değişiklikleri, fiş üzerinde ya da satınalma sözleşmeleri listesinde sağ fare tuşu menüsünde yer alan Onay Durumu seçeneği ile kaydedilir.

Başlangıç Tarihi: Satınalma  Satınalma sözleşmesi  ile verilen tekliflerin hangi tarihten itibaren geçerli olacağını belirtir.

Bitiş Tarihi: Satınalma  Satınalma sözleşmesi ile verilen tekliflerin hangi tarihe kadar geçerli olacağını belirtir.

Satınalma Teklif Numarası: Sözleşmenin   Sözleşmenin  ilişkili olduğu satınalma teklifi numarasıdır. Satınalma sözleşmeleri doğrudan girilebileceği gibi, daha önce kaydedilmiş satınalma teklifi fişe aktarılarak da kaydedilir. Bu alandan kayıtlı satınalma teklifleri listelenir ve ilgili teklif seçilir.

Özel Kod: Fişleri  Fişleri gruplamakta kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod kullanıcının, fişleri kendi firmasına özel kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Özel kod alanını kullanıcı, fiş üzerinde yar almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi işlemek için de kullanabilir.

Yetki Kodu: Detaylı  Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Detaylı yetki tanımlaması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının ulaşabileceği ve işlem yapabileceği fişler belirlenmelidir. Sonra, her yetki grubunun kullanabileceği fiş gruplarına farklı yetki kodları verilmelidir. Yetki koduna göre fiş bazında şifreleme yapılır. Fişe yalnızca burada verilen yetki kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır. 

Proje Kodu: Fişin  Fişin ilişkili olduğu proje kodudur. Kayıtlı proje kartları listelenir ve ilgili tanım seçilir.  Logo uygulamasında ticari Ticari sistem tarafındaki tüm işlemlerde proje bilgisi girilerek, raporlar proje bazlı alınır ve muhasebeye entegrasyon  proje bazında yapılabilir. Muhasebe hesapları ile kaydedilen bir hareket birden fazla masraf merkezi ile ilişkili olabilir. Örneğin toplu olarak yapılan alımlar firmanın değişik bölümlerinin ihtiyacını karşılıyor olabilir. Bu gibi durumlarda masraf merkezlerine dağılımın ne şekilde yapılacağı proje tanımları ile kaydedilir.  Projeler Genel Muhasebe bölümünde Proje Kartları seçeneği ile tanımlanır. 

Fiş başlığında cari hesap seçildiğinde, Cari Hesap kartı Diğer sekmesinde seçilen Proje Kodu bu alana otomatik olarak aktarılır; istenirse değiştirilir.

Miktar Kontrolü Yapılsın: Sözleşme  Sözleşme ile temin edilecek mal ya da hizmetler için miktar kontrolünün yapılıp yapılamayacağını belirtir. Miktar kontrolü yapılacaksa bu seçenek işaretlenir. Miktar kontrolünün yapılması durumunda sipariş miktarı sözleşme miktarından fazla olamaz.

...

Miktar kontrolü yapılan sözleşmelere değiştir ile girilip veriler güncellenmek istendiğinde, satırlarda sevkedilen miktardan daha düşük miktar girişlerine izin verilmez. Sevkedilen sözleşme satırları silinemez; bu satırların malzeme/hizmet kodu bilgisi değiştirilemez.

Birim Fiyat Kontrolü Yapılsın: Sözleşme  Sözleşme ile temin edilecek mal ya da hizmetler için birim fiyat kontrolünün yapılıp yapılamayacağını belirtir. Birim fiyat kontrolü yapılacaksa bu seçenek işaretlenir. Birim fiyat kontrolünün yapılması durumunda, siparişteki malzeme/hizmet birim fiyatı sözleşmedeki fiyattan fazla olamaz. Bu durumda program kullanıcıyı uyarır.

Tutar Kontrolü Yapılsın: Sözleşme  Sözleşme ile temin edilecek mal ya da hizmetler için tutar kontrolünün yapılıp yapılamayacağını belirtir. Tutar kontrolü yapılacaksa bu seçenek işaretlenir. Tutar kontrolünün yapılması durumunda, sipariş tutarı sözleşme tutarından fazla olamaz. Bu durumda program kullanıcıyı uyarır.

Öndeğer Sözleşme: Bu  Bu alan sözleşmeyi cari hesap bazında öndeğer olarak kaydetmek için kullanılır. Bu seçenek işaretlendiğinde ilgili sözleşme browserda kalın yazı olarak gözükür. Cari hesap bazında yalnızca bir adet sözleşme öndeğer yapılabilir; ikinci sözleşme öndeğer yapılmak istendiğinde kullanıcı uyarılır. Bitiş tarihi geçmiş sözleşmeler öndeğer yapılamaz.

İşyeri: Firma  Firma ya da kurumun merkezine bağlı olan, ancak ticari işlemlerini dışarıya karşı bağımsız yürüten işyerlerinden her birisidir. Bu alan, yapılan satın alma işleminin ya da verilen siparişin firmanın kayıtlı iş yerlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır. Kayıtlı işyerleri listelenir ve ilgili işyeri seçilir.

Bölüm: Bir  Bir işletmenin örgütlenme ve muhasebe açılarından birbirinden ayrılmış faaliyetlerinden veya faaliyet gruplarından her biridir. Bu alan, yapılan işlemin firmanın kayıtlı bölümlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır. Kayıtlı bölümler listelenir ve ilgili bölüm seçilir.

Fabrika: Bu alan, yapılan işlemin firmanın kayıtlı fabrikalarından biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır. Kayıtlı fabrikalar listelenir ve ilgili fabrika seçilir.

Ambar: Firmaya  Firmaya ait malların konulduğu, ya da belirli amaçlara (hurda, üretim vb.) hizmet eden malların bulunduğu yerlerin her birine ambar denir. Ambarlar firma ya da İşyeri tanımlarına bağlı olarak belirlenir. Bu alan işlemin ait olduğu ambarı belirtmek için kullanılır. Kayıtlı ambarlar listelenir ve ilgili ambar seçilir.

...

Sözleşme ile temin edilecek malzeme hizmet bilgileri fiş üzerinde yer alan satırlarda kaydedilir. Aynı teklif fişi üzerinden verilen teklifin alternatifleri de kaydedilir. 
Bu bölümde girilebilecek satır sayısı sabit olmayıp, bilgi girildikçe ekran görüntüsü yukarıya kayar. Fiş ve faturalarda satırlar iki ana bölümden oluşur. Üst bölümde malzeme/hizmet satırları ile satırdaki hareket için geçerli olacak indirim, masraf ve promosyon satırları yer alır. Çizgi ile ayrılan bölümde ise fiş geneline uygulanacak masraf ve indirimler kaydedilir.

...

Daha sonra hareket bilgileri girilir. Satırdaki malzeme/hizmet için geçerli olacak indirim, masraf ve promosyon işlemleri, ait olduğu işlem satırının altından, tür kolonunda uygulanacak işlem türü (indirim, masraf, promosyon) belirlenerek kaydedilir. Malzeme/hizmet satır bilgileri ekranda gözüken alanlar yanında sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçenekler ile açılan pencerelerden girilir.

Her fiş satırında kaydedilen bilgiler ise şunlardır:

Tür: Satır  Satır türünü belirtir.

Malzeme/Hizmet Kodu: Sözleşmede  Sözleşmede yer alan  mal ya da hizmetin kodudur. Kayıtlı malzeme/hizmet tanımları listelenir ve ilgili kayıt seçilir.

Malzeme/Hizmet Açıklaması: Malzeme  Malzeme ya da hizmetin açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme ya da hizmet açıklaması alana otomatik olarak gelir.

Varyant Kodu/Açıklaması: Satırda  Satırda işlem görecek malzemenin varyantlı olması durumunda, malzeme varyantının seçildiği alanlardır. Her iki alandan da "...üç nokta" simgesi tıklanarak malzemeye ait varyant tanımları listelenir ve işlem görecek varyant seçilir.

Miktar: Malzeme Malzeme/hizmet miktarıdır.

Bekleyen Miktar: Sözleşme miktarının tamamı siparişe aktrılmadığında aktarılmadığında bekleyen miktarın belirtildiği alandır.

Birim: Giriş  Giriş ya da çıkış işleminin hangi birim üzerinden yapılacağı belirlenir. Malzemelere ve alınan hizmetlere ait işlemler, malzeme ya da hizmet kartında tanımlanan birimlerden herhangi biri üzerinden kaydedilir. Kartta verilen ana birim fişe öndeğer olarak aktarılır.

Birim Fiyat: Malzeme  Malzeme ya da hizmetin birim fiyatıdır. Bu alana birim fiyat bilgisi girilir. Listele düğmesi tıklanır ve birim fiyat seçenekleri listelenir. Stoklar için tanımlı fiyat, ortalama fiyatı, son satınalma ya da satış fiyatı, son satınalma/satış teklif fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama ile LIFO ve FIFO maliyet değeri seçilebilir. Alınan hizmetler için ise tanımlı fiyat ve son satınalma fiyatı seçilebilir.
Birim fiyat seçenekleri arasında Stok Maliyet Yöntemini Kısıtla parametresinde yapılan seçime bağlı olarak maliyet yöntemlerine göre hesaplama seçenekleri de yer almaktadır. Malzeme Yönetimi Parametreleri arasında yer alan alan Stok Maliyet Yöntemi Kullanımını Kısıtla parametresinde " parametresinde Evet" seçiminin  seçiminin yapılmış olması durumunda yalnızca firmanın kullandığı maliyet yöntemi birim fiyat seçenekleri arasında yer alır. " Hayır" seçilirse  seçilirse tüm maliyet yöntemleri birim fiyat seçenekleri olarak listelenecektir.

Döviz Türü: Fiş  Fiş ya da fatura satırındaki işlemlerin yerel para birimi dışında farklı bir döviz üzerinden kaydedilmesi ve fatura kesilmesi durumunda döviz türünün belirtildiği alandır. Satırlar için geçerli olacak döviz türü, Kullanılacak Para Birimi para birimi alanında belirlenir. Döviz türleri listelenir ve seçim yapılır.

Dövizli Birim Fiyat: Malzeme  Malzeme ya da hizmetin dövizli birim fiyatıdır. Kullanılacak para birimi alanında seçilen döviz türü üzerinden birim fiyat bilgisi girilir.

İndirim%: Yalnızca  Yalnızca satırdaki malzeme için geçerli olacak indirim yüzdesidir.

KDV: Malzeme Malzeme/hizmet kartında tanımlı KDV yüzdesidir. Otomatik olarak gelir.

Tutar: Satırdaki  Satırdaki işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Dövizli Tutar: Satırdaki  Satırdaki işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

KDV(D/H): Satırda  Satırda işlem gören malzeme ya da hizmete ait birim fiyata KDV tutarının dahil olup olmadığı belirlenir. Fişte yer alan her satır için ayrı işlem yapılır.
KDV kolonu Hariç ve Dahil olmak üzere iki seçeneklidir. Programda öndeğer olarak Hariç seçilidir. Satırdaki birim fiyata KDV dahilse bu kolonda Dahil seçimi yapılır. Fiş dökümleri ve ekstreler, hizmet ve fatura raporlarında, KDV dahil olarak belirlenmiş satır tutarları KDV'leri ayrıştırılmış olarak listelenir.

Hareket Özel Kodu: Fiş  Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve bu gruplanan bilginin toplamını görmek için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanabilir.
Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümündeki özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır. Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisine göre filtreleme yapılabilir. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.

Temin Tarihi: Malzeme  Malzeme temin tarihidir.

Ödeme Şekli: Satırdaki  Satırdaki hareket için geçerli olacak ödeme şeklidir. Alınan hizmet kartında ya da malzeme kartında ödeme planı kodu verilmişse, malzeme veya hizmet kartı seçildiğinde ödeme planı kodu alana öndeğer olarak aktarılır. Farklı bir plan uygulanacaksa değiştirilir.
Fiş ya da faturada birden fazla mal veya hizmet satırı yer alıyorsa, her malzeme ya da hizmet için geçerli olacak ödeme planı, satırda kaydedilir.
Ödeme planı kodu verilen her satır, ödeme planına göre parçalanarak borç takip sisteminde yer alır. Satırda Ödeme Planı kullanılıyorsa, genel ödeme planı satırı etkilemez. Genel ödeme planı fiş ya da faturadaki boş satırlar için geçerli olur.

Açıklama: Satırdaki  Satırdaki işleme ait açıklamadır.

Proje Kodu: Satırdaki  Satırdaki işlemin ilgili olduğu proje kodudur. Kayıtlı proje tanımları listelenerek ilgili proje seçilir. 
Fişte cari hesap seçildiğinde, "Fiş Satırları Proje Bilgileri Güncellenecek" uyarı mesajı ekrana gelir. Tamam'a tıklandığında satırdaki Proje Kodu alanı güncellenir, Cari Hesap kartı Diğer sekmesinde seçilen proje kodu bu alana aktarılır; fakat satırda seçili malzeme kartında proje belirtilmişse, satıra, malzeme kartındaki proje kodu aktarılacaktır.

Teslimat Kodu: Malzeme  Malzeme teslim şekli kodudur. Satınalma sözleşmesi üzerinden sipariş oluşturulduğunda burada girilen teslimat kodu ilgili alana otomatik olarak aktarılır.

Masraf Merkezi: Satırdaki işlemin masraf merkezidir. Satınalma sözleşmesi üzerinden sipariş oluşturulduğunda burada girilen masraf merkezi kodu alana otomatik olarak aktarılır.

Sözleşme  Para Birimi ve Toplam Bilgileri: Bu  Bu bölüm fiş penceresinin alt bölümünde yer alır ve o fişte girilen hareket satırlarına ait toplam tutar bilgileri görüntülenir. Fiş genelinde ve Satırlarda kullanılacak para birimi belirlenir. Tutar bilgileri toplam masraf, toplam indirim, toplam KDV, fiş net tutarı (KDV dahil) alanlarında gösterilir. Tutar alanlarındaki değerler kullanıcı tarafından doğrudan değiştirilemez. Bu toplamlar, fiş satırları değiştirildikçe program tarafından otomatik olarak hesaplanır.

Ek İndirimler

Satınalma sözleşmelerine birden fazla indirim uygulamak mümkündür. Bunun için fiş içerisinde F9 menüsünde yer alan “Ek İndirimler” seçeneği kullanılır. Satırdaki işleme 5 adet ek indirim uygulanabilir. “Tüm satırlara uygulansın” seçeneği işaretlendiğinde, ek indirimler fişteki tüm satırlara uygulanır. Bu seçenek işaretlendiği zaman tüm satırlar için, her satırdan sonra tanımlı ek indirimler listelenir.

Sıralı indirim girilmiş satırların kapatılması ve toplu olarak tek bir satırda listelenmesi mümkündür.

Alt F7 tuşu ile sıralı indirim girilmiş tüm satırlar kapatılarak indirim girilmemiş gibi tek satırda listelenmektedir.

Bold olarak kapanan satırlarda indirim ile ilgili bilgiler gözükmemektedir; ancak tutar ya da dövizli tutar kolonunun üzerine gelindiğinde bir hint alan açılır ve burada alttaki satırlar ile ilgili bilgiler listelenir. Hangi satırda tutar dövizli tutar kolonunun üzerine gelinmiş ise o satıra ait bilgiler açılan hintte yer alır. Alt F7 tuşuna tekrar basılması durumunda kapalı olan tüm satırlar açılır. Fişin içerisindeki herhangi bir satır üzerinde F7 tuşuna basılırsa ilgili satır kapanır diğer satırlar açık olarak listelenir.