Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) çok sayıda bayi/müşteri ve satış teşkilatına sahip firmaların, mal ve hizmet satışı sonucunda müşterilerinden olan alacaklarını elle kontrol (manüel kontrol) olmadan otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayan bir tahsilat sistemidir.

Ana firmanın elektronik ortamda bankaya gönderdiği fatura bilgilerine göre, fatura tarihlerinde müşteri hesaplarından fatura bedelleri tahsil edilerek ana firma tahsilat hesabına fatura vadesi geldiğinde ödenmesi sağlanmaktadır. Bu sistem ile tüm tahsilat işlemleri elektronik ortamda gerçekleşmektedir. Bankalar DBS sistemine giren bayilere kredili mevduat hesabı açabilmekte ve hesapların müsait olmaması durumunda kendilerine tahsis edilmiş olan limitler dahilinde ödemelerinin gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Doğrudan borçlandırma bilgileri cari hesap kartında Banka Bilgileri sayfasında kaydedilir.

...

DBS Risk Kontrol: Doğrudan borçlandırma işlemlerinde risk kontrolünün ne şekilde yapılacağını belirtir. Bu alan üç seçeneklidir:

İşleme Devam Edilecek

...

İşleme Devam Edilecek seçeneğinde risk limiti kontrolü yapılmaz.
Kullanıcı Uyarılacak seçeneğinde, risk limiti aşıldığında, işlem kaydedilirken kullanıcı uyarılır ancak işleme devam etmek istenirse işlem kaydedilir.
İşlem Durdurulacak seçeneğinde ise risk limitinin aşılması durumunda işleme ait fiş kaydedilmeyecektir.

...

Faturanın ödeme şeklinin doğrudan borçlandırma olduğu

...

; faturada seçilen cari hesabın ödeme şekline

...

, faturada belirtilen ödeme şekline

...

ve uygulanan ödeme planı satırlarında DBS olmasına

...

göre belirlenir.

Cari hesabın ödeme tipi ya da faturanın ödeme şekli doğrudan borçlandırma (DBS) ise, Cari cari hesap için Ticari Bilgiler sayfası Ödeme Tipi alanında ödemelerin DBS ile yapılacağı belirlenmişse satış, alış ve iade faturaları kaydedilirken ödeme işlemi de DBS olarak kaydedilir. Banka hesap kodu ve cari hesap banka bilgisi limit kontrolü için mutlaka girilmelidir. CH Banka Şubesi alanı seçilen banka hesap kartının içindeki “Banka-Şube Kodu” esas alınarak belirlenir.

...

Uygulanan ödeme planının satırlarında DBS tipi seçilmiş ise, Faturanın faturanın DBS ile ödeneceği bilgisi ödeme planında da belirtilebilir. Bu durumda banka bilgisi ve cari hesap banka şubesi otomatik olarak ödeme işlemine gelecektir.

Ödeme planında ve ödeme satırlarında banka hesap kodunun banka-şube kodu ile cari hesap banka şubesinin şubesinin banka-şube kodu arasında bir uyumsuzluk olması durumunda program kullanıcıyı bir mesajla uyarır. Kullanıcı bu uyumsuzluğu rağmen işleme devam etmek isterse program tarafından bir engel oluşturulmaz.

...