Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Sipariş fişinin/irsaliyenin başlık bölümünde siparişi verilen ve sevkedilen tüm malzeme veya hizmetler için geçerli olacak bilgiler kaydedilir. Fiş başlık bölümünde yer alan alanlar şunlardır:

Image Removed

Fiş Numarası: Fişin bilgisayardaki takip numarasıdır. Numara verilirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Fişler numaralarına göre sıralıdır. Fiş numarası bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

...

Ödemeler: Fiş geneline uygulanacak ödeme planının kodudur. Cari hesap kartında, cari hesaba ait işlemlerde geçerli olacak ödeme planı belirlenmişse bu alana öndeğer olarak aktarılır. Fiş ya da fatura farklı bir ödeme planına göre kapatılacaksa değiştirilebilir. Fiş veya faturada bağlantı takibi yapılan bir ticari işlem grubunun seçilmesi durumunda, Diğer İşlemler/Çalışma Bilgileri altında yer alan Ticari İşlem Grubu -Ödeme Planı Bağlantısı penceresinde ilgili ticari işlem grubu için seçilen ödeme planı bu alana otomatik olarak gelir. İstenirse değiştirilir. Satınalma faturasında ve ödemeli satınalma siparişinde ödeme tipi Kredi Kartı seçildiğinde ve fiş kaydedildiğinde Firma Kredi Kartı Fişi ekrana otomatik olarak gelir.

Ticari İşlem Grubu: İşlemin ait olduğu cari hesabın bağlı olduğu ticari işlem grubunu belirtir.

...

Satış fiş ve fatura hareketlerinde bağlantı takibi yapılmak isteniyorsa, bağlantı takibi yapılan bir ticari işlem grubunun fiş veya faturaya seçilmiş olması gerekir. Fişlerin kaydı sırasında, fişte seçilen ticari işlem grubunun toplam borç ve alacak hareketleri kontrol edilir. Hesaplama sonucu borç bakiye vermesi durumunda program kullanıcıyı "Bağlantı limiti aşılmıştır" mesajı ile uyarır ve fiş kaydedilmez. Bu kontrol sadece bağlantı takibi yapılan ticari işlem grupları için geçerlidir.

İşyeri: Bu alanİşyeri alanı, yapılan satınalma/satış işleminin firmanın kayıtlı iş yerlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır. Seçilen işyerinin e-fatura Fatura kullanıcı olması durumunda, (cari hesap e-fatura Fatura kullanıcısı ise) faturada yer alan e-Fatura seçeneği otomatik olarak seçili duruma geçer.

...

Yetki Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Detaylı yetki tanımlaması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının ulaşabileceği ve işlem yapabileceği fişler belirlenmelidir. Sonra, her yetki grubunun kullanabileceği fiş gruplarına farklı yetki kodları verilmelidir. Yetki koduna göre fiş bazında şifreleme yapılır. Fişe yalnızca burada verilen yetki kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır.

Düzenleme Tarihi: İrsaliyelerde yer alır. Düzenleme Tarihi / Düzenleme Zamanı alanları ayrıca e-İrsaliyelerde kullanılır. e-İrsaliyenin düzenlendiği tarih ve zaman bilgileri olmakla birlikte e-İrsaliyeler için bilgi girişi zorunlu alanlardır. Düzeltme Tarihi ve Zamanı alanlarının , İrsaliye tarihi değişikliğinde güncellenip güncellenmeyeceği Satış Parametrelerinde yer alan İrsaliye Tarihi/Zamanı Değiştirildiğinde Düzeltme Tarihi/Zamanı da Güncellensin: Evet / Hayır” parametresine bağlıdır.Satış Elemanı Kodu: Satış/Satınalma işlemini yapan satıcının kodudur. Satış ya da satınalma işleminin satıcı ile ilişkilendirilmesi için kullanılır. 

...

İrsaliye Tipi: İrsaliyenin ne şekilde kesileceği bu alandan belirtilir. Seçenekler şunlardır:

...

İrsaliye Tipi seçenekleri Kağıt İrsaliye ve e-İrsaliye olmak üzere iki seçenektir.

Kağıt İrsaliye: İrsaliyeye seçilen cari hesap e-İrsaliye kullanıcısı değil ise kağıt fatura kesilebilir.

e-İrsaliye: İrsaliyeye seçilen cari hesap e-İrsaliye kullanıcısı ise bu seçenek otomatik olarak gelir. Cari hesap e-İrsaliye kullanıcısı değilse öndeğer olarak Kağıt irsaliye seçeneği alana gelir ve değiştirilemez.

 

Cari hesap e-İrsaliye kullanıcı olduğunda,

...

; manuel irsaliye eklenebilir

...

, irsaliye içinde F9-Sipariş

...

aktarılabilir,

...

 irsaliye içinde F9-

...

sipariş hareketi aktarılabilir ve irsaliye içinde F9-Sözleşme aktar işlemlerini yapabilir.

Sipariş Fişinde Cari Hesaba ait Risk Bilgileri

Satınalma ve satış sipariş fişlerinde cari hesap seçildiğinde, ilgili cari hesabın risk ve bakiye bilgileri cari hesap kodu ve unvanı alanlarının üzerine gelindiğinde açılan bir tooltip'te listelenir. Risk limiti aşıldığında, kullanıcı bu bilgiyi ilgili tooltip sayesinde görebilecektir.