Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Genel Ayarlar


Üstten ve Alttan Boş Satır SayısıYazıcıya gönderilen raporda, raporun her bir sayfasında üstten ve alttan satır atlanarak basılması için kullanılır. Basılan sayfada, girilen sayı kadar satır üstten ve alttan boşluk bırakılarak yapılır. Boş bırakıldığında, sayfada üstten ve alttan boşluk bırakılmadan basım yapılır.
Sayfa Aralığı

Raporun birden fazla sayfa (sheet) tutması durumunda bazı sayfaların basılmasını sağlamak için kullanılır.

Örneğin; Sayfa aralığı olarak 1 ve 2 verildiğinde, raporun sadece 1. ve 2. sayfası (sheet) basılır. Boş bırakıldığında, raporun tüm sayfaları basılır.

Saha Başlık SatırıRapordaki başlık satırının belirlenmesini sağlar. Belirlenen başlık satırına göre, ilgili satırdaki hücreler kolon başlığı olarak düşünülür ve raporun her sayfasında kolon başlığı olarak basılır.
SıkışıkRapor genelinde karakterlerin sıkışık basılmasını sağlar.
Kolonlar Arası Karakter

Yazıcıya gönderilen raporda, basılan kolonlar arasında bir karakter basılması için kullanılır.

Örneğin; Tarih, Fiş Numarası ve Açıklama kolonlarının basılması için, kolonlar arası karaktere + (artı) girilmişse, her kolonun arasına + (artı) işareti basılarak, Tarih+Fiş Numarası+Açıklama şeklinde rapor basılır. Herhangi bir karakter girilmediğinde, kolonlar arasında sadece boşluk bırakılır.

Yazıcı Kodu

Raporun gönderileceği yazıcı tipinin belirlenmesini sağlar.

S1 Dotmatrix, S2 Laser, S3 Inkjet gibi.

Satırlar Arası Boşluk

Raporda listelenen satırlar arasında, raporun standart boşluğu dışında daha fazla boşluk bırakılacağı zaman kullanılır. Satırlar arasında, burada verilen kadar boşluk bırakılır.

Örneğin; Satır Arası Boşluk olarak 2 verilmişse, bir satır ile diğer satır arasında 2 satırlık boşluk bırakılarak basım yapılır.

Rapor Kırılımında Yeni SayfaRaporu ekrana almadan önce, sıralama bölümünde bir sahaya göre sıralama yapılıp "Değişimde Toplam" seçildiğinde, her saha değişiminde basımda yeni bir sayfaya geçilmesi için kullanılır.
Yeni Sayfa Belirteci İçin (Kolon Numarası/Başlangıç Değeri)

Rapor üzerinde belli bir bilginin tekrarında, sayfa başı yapılması için kullanılır.

Örneğin; Cari hareket dökümünde, her bir cari kod için cari hareketler listelenir. Basım sırasında yeni bir cari koda geçildiğinde sayfa başı yapılması için, her ‘Cari Kod:’ ifadesi ile karşılaşıldığında sayfa başı yapılması sağlanır. Bu ifade raporda her zaman 1. kolonda yer aldığından kolon numarası olarak 1 yazılması gerekir. 1. kolonda ‘Cari Kod:’ ifadesi görüldüğünde sayfa başı yapılması için, "Başlangıç Değeri" olarak aynen raporda yazıldığı şekilde ‘Cari Kod’ yazılması - büyük/küçük harfler önemlidir - gerekir. Başlangıç değeri girilirken, raporda listelendiği şekliyle girilmesi gerekir. Yani, raporda cari kod başlığı "Cari Kod" olarak giriliyorsa ve başlangıç değeri olarak C.Kod yazılırsa, program nerede başka sayfaya geçeceğini bulamaz.

Kolon Ayarları

Saha Başlık Satırında verilen kolon başlıkları listelenir. Bu başlıkların üzerine fare ile gelerek aşağıdaki bilgilerin kaydedilmesi gerekir.

Basılsın Mı?: Seçili kolonun basılması için bu seçeneğin her bir kolon başlığı için işaretlenmesi gerekir. İşaretli olmayan kolonlar basımda yer almaz. Taslak Basım Ayarlarına girildiğinde kolonların basım sahaları, öndeğer olarak işaretli gelmez. Dolayısıyla, işaretlemek için ya tek tek ya da çift tik butonuna tıklanması gerekir. Bu buton, tüm kolonların basım parametrelerini işaretler.

Başlık Bilgisi: Basılacak kolon başlığının değiştirilmesi için kullanılır.

Örneğin; Vade Tarihi kolonunun başlığı V. Tarihi olarak değiştirilebilir. Bu durumda, Vade Tarihi kolonunun başlığı V. Tarihi olarak basılır.

Uzunluk: Basılacak kolon için belirlenecek uzunluktur.

Örneğin; Bir kolon, raporda 30 uzunlukta basılıyor ve bu uzunluk raporun taşmasına sebep oluyorsa, uzunluk ayarlaması yapılarak rapordaki taşmaya engel olunur.  Mesela, açıklama sahalarının uzunlukları kısaltılabilir. Basılacak olan her kolon için verilen uzunluklar toplamı, üstte bulunan "Uzunluk" sahasında verilir. Toplam uzunluğun 80 değerini geçmesi durumunda, uzunluk değeri kırmızı renkte gösterilir. Bu durumda yazıcı kağıdı 80 kolonluk ise dikkat edilmesi gerekir. Toplam uzunluk, sıkışık basım yapıldığında ondalıklı değer olabilir. Bu normal ile sıkışık karakterlerin arasında 10/16 gibi bir oranın olmasından kaynaklanır.

Aşağı Satıra Geçsin Mi? (Wordwrap): Basılacak bir kolonun normal uzunluğu kısaltılmışsa, ilgili satırda bu uzunluğa sığmayan bilginin bir alt satırda basılması için kullanılır.

Örneğin; Cari hareket dökümünde "Açıklama" alanının normalde 30 karakter basıldığı fakat, kullanıcı tarafından uzunluğun 10’a indirildiği varsayıldığında, "Açıklama" alanı sadece 20 uzunlukta basılır ve bazı açıklamalar okunmayabilir. Böyle bir durumda, "Aşağı Satıra Geçsin Mi?" seçeneği işaretlendiğinde, açıklamanın kalan 10 karakteri bir alt satıra basılır.

Sıkışık: Basılacak kolonun sıkışık (condense) basılması için kullanılır.

Uzunluk: Kolonlara verilen uzunluk toplamları izlenir. Verilen uzunluk toplamları 80’lik yazıcı kağıdına (letter) basılamayacak değere ulaşıldığında program uzunluk bilgisini kırmızı olarak gösterir.

Tüm  Çift Tik butonu, tüm kolonlar için "Basılsın Mı?" alanının otomatik işaretlenmesini sağlayan butondur.

 Tüm  İptal butonu, tüm kolonlar için "Basılsın Mı?" alanının işaretinin kaldırılmasını sağlayan butondur.
 Her  Tik butonu, her kolon için yapılan tanımlamaların tek tek kaydedilmesini sağlayan butondur. Kolonlar için yapılan tanımlamalar, bu butona tıklanmazsa kaydedilmez.   
 Bir  Vazgeç butonu, bir kolon için yapılan tanımlamalardan vazgeçilmesi durumunda kullanılan butondur. Butona tıklandığında ilgili kolon için yapılan tanımlamalar silinir.

 Tamam

Yapılan tanımlamaların sonraki basımlarda kullanılmak üzere saklanmasını sağlar. Butona tıklamadan yazdırma işlemi yapılırsa, ayarlar saklanmaz.  yapılan Yaz işlemi, ayarların saklanmasını sağlamaz.

 Yaz

Taslak basım ayarlarına göre basım yapılmasını sağlar.

 İptal

Yapılan ayarların iptal edilerek ekrandan çıkılmasını sağlar.

...

Excel kitap sayfaları üzerinde yapılan bir kaç birkaç basit işlem aşağıdaki işlemlerle desteklenir:1-

  • Satır/Sütün boyutları ayarlanabilir,

...

  • Basit formüller (4 işlem gibi) tanımlanarak yeni kolonlar yaratılabilir,

...

  • Yukarıdan aşağıya formül kopyalama yapılabilir.

...

  • Bu işlemlerde kullanım, Excel kullanım standartlarındadır.

Rapor ekrana geldiğinde farenin sağ tuşu ile iki kez tıklandığında "VCI Formula One Woorkbook Designer" ortamına geçilerek bu ortamda da yine Excel kullanım standartlarında çalışılabilir.