Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Netsis İleri Üretim Planlama Örnek Uyarlama ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşabilirsiniz.

Ekran Görüntüsü 1
İleri üretim planlama modülünün kullanım ve ekran detaylarına ait "İleri Üretim Planlama Modül Tanıtım Dokümanı" daha önce paylaşılmıştı. Bu dokümanda ise ileri üretim planlama modülü kullanılarak uyarlaması yapılan örnek bir senaryoya ait uyarlama aşamaları anlatılacaktır. Örnek uyarlama dokümanı incelenirken modül tanıtım dokümanından da yararlanılması önerilmektedir. Uyarlama aşamalarını özet olarak sırasıyla görebilmek için modül tanıtım dokümanının "İçindekiler" sayfasına bakılabilir.
İleri üretim planlama modülü üzerindeki tanımlamalara başlamadan önce aşağıdaki gibi üretim akışı olan bir işletmemiz olduğunu varsayalım. (Bkz. Ekran Görüntüsü 1) Makine ve operasyon isimlerine ilişkin tablo ise ekran görüntüsü 2'de görülebilir.
Ekran görüntüsü 1'deki üretim sisteminde 2 noktadan ham madde girişi olmakta ve bu 2 noktadan paralel şekilde ilerleyen yarı mamuller bulunmaktadır. Sistem içindeki malzeme akışı oklarla gösterilmiştir. Ayrıca sistemdeki stok kodları da ilgili akış okları üzerinde belirtilmiştir. Örneğin; YM1_001_03 numaralı stok kodu KESME_003 kodlu makinenin operasyonu sonucunda oluşmaktadır ve sıradaki işlem için KESME_004 kodlu makineye gitmektedir. Kesme istasyonundan giren ham maddeler Kesme 1-Kesme 2-Kesme 3-Kesme 4-Pres-Torna 1-Montaj operasyonlarını takip eden yolu izlerken, torna istasyonundan giren ham maddeler ise Torna 2-Delik Delme-Montaj operasyonlarını takip eden bir yol izlemektedir. Ardından bu 2 yolu izleyerek oluşan yarı mamuller montaj operasyonunda birleştirilerek mamule dönüştürülmektedir.
Ekran Görüntüsü 2
Yukarıdaki ekran görüntülerinde ayrıntılarına yer verilen örnek üretim tesisine ait reçeteleri oluşturmak için "Ürün Konfigüratörü" kullanılmıştır. Ürün Konfigüratörü ekranına ulaşabilmek için Üretim-Üretim-Kayıt yolu izlenmelidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 3)
İlgili üretim örneğinde akış sonunda mamul 11, 12 ve 13 olmak üzere 3 farklı mamul oluşmaktadır. Bu 3 farklı mamul de aynı ham maddelerden üretilmektedir ancak ham maddelerden üretilen yarı mamuller farklılık göstermektedir. Bu sebeple bu 3 mamulün oluşması sırasında üretilen yarı mamulleri içeren 3 farklı malzeme akışı vardır. Her 3 mamul için ürün konfigüratöründe oluşturulmuş 3 malzeme akışına ait görseller ekran görüntüsü 4'te görülebilir.
Ekran Görüntüsü 3
Ekran Görüntüsü 4
Ürün konfigüratöründe baz mamule ilişkin bileşen ve operasyon ilişkileri girilirken stok kartı, operasyon ve reçete kayıtları da otomatik olarak yapılacaktır. Fakat bu kayıtları yapmak için konfigüratör ekranı kullanılmak istenmezse öncesinde ileri üretim çizelgeleme modülünden operasyon tanımlamaları ve stok modülünden stok kartı kayıtları yapılabilir. Önceden kayıtların yapılmış olduğu durumda konfigüratör ekranındaki rehber menüleri kullanarak operasyon ve stok kodu seçimleri yapılabilir. Ardından üretim modülü altındaki "Reçete Kaydı" veya "Ürün Konfigüratörü" ekranları üzerinden reçeteler tanımlanabilir. Reçete kaydı sırasında operasyon bilgilerinin girilmesi zorunlu değildir, çünkü rota bilgileri ileri üretim çizelgeleme menüsü altındaki "Rota Tanımlama" ekranı üzerinden yapılacaktır. Bu örnekte reçetenin daha anlaşılır olması için reçete tanımlarına operasyonlar da eklenmiştir.
Ürün konfigüratörü yardımıyla reçete yapısının oluşturulmasının ardından vardiya tanımlarının yapılması gerekmektedir. Örnek üretime ait vardiya yapısı bilgileri ekran görüntüsü 5'teki tabloda gösterilmiştir.
Ekran Görüntüsü 5
Yukarıdaki tabloda verilen bilgilere göre ileri üretim çizelgeleme modülündeki vardiya tanımlama ekranından oluşturulan vardiyalara ilişkin görüntüler için ekran görüntüsü 6'ya bakılabilir.
Ekran Görüntüsü 6
Ekran görüntüsü 5'te verilen bilgilere istinaden 4 farklı vardiya tanımlaması yapılmıştır. Bu vardiyalar kullanılarak oluşturulan "Fabrika Çalışma Takvimi" ise ekran görüntüsü 7'de görülmektedir.
İleri üretim planlama uygulamasının bir sonraki adımı olan "İş İstasyonu Tanımlama" adımı için aşağıdaki bilgi verilmiştir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 8)
Ekran Görüntüsü 8
Verilen bilgilere istinaden yapılan istasyon tanımlamaları için ekran görüntüsü 9'a, montaj istasyonu özelindeki vardiya planı tanımı için ise ekran görüntüsü 10'a bakılabilir.
Ekran Görüntüsü 9
Ekran Görüntüsü 10
Uyarlaması yapılmakta olan bu örnek üretim sistemi için herhangi bir grup tanımı yapılmasına ihtiyaç duyulmamıştır. Bu yüzden grup tanımlama adımı atlanarak makine tanımlama adımına geçilmiştir. Makine detayında aşağıdaki bilgi verilmiştir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 11)
Ekran Görüntüsü 11
Ekran Görüntüsü 12

...