Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Makine bakım modülü kullanılırken öncelikle parametre ayarları tamamlanmalıdır. İlgili parametre ekranına ulaşmak içinse Üretim -Makine Bakım -Kayıt -Makine Bakım Parametreleri yolu izlenmelidir. (Bkz. Ekran Görüntüsü 1)
Ekran Görüntüsü 1
Ekran Görüntüsü 1'de görülen ilk parametre olan "Satın Alma Talep Seri No" parametresi, bakım talimatlarında satın alınarak kullanılacağı belirtilen parçaların satın alma taleplerinin hangi seri ile oluşturulacağını belirtmekte kullanılmaktadır. Benzer şekilde "Ambar Fişi Seri No" parametresi de bakım talimatlarında sarf malzemesi olarak tüketileceği belirtilmiş parçaların ambar çıkış fişlerinin hangi seri numarasıyla oluşturulacağını göstermektedir.
Yine aynı bölümde yer alan "Talep Tarihi Sorulsun" parametresinin seçilmesi halinde, satın alma talebinin oluşturulması sırasında tarih bilgisi kullanıcıya sorulmaktadır. "Ambar Fişi Sorulsun" parametresi ise benzer şekilde ambar çıkış fişi numarasının kullanıcıya sorulmasını sağlamaktadır.
Parametreler-1 sekmesinin ikinci bölümünde yer alan "Plasiyer Kodu", "Proje Kodu" ve "Referans Kodu" alanlarına ilgili rehberlerden girilecek değerler ise oluşturulacak satın alma taleplerinin ve ambar çıkış fişlerinin aynı isimli alanlarının, girilen değerlere göre otomatik olarak doldurulmasını sağlamaktadır.
Parametre ekranındaki "Talep Açıklama" ve "Ambar Fişi Açıklama" alanlarına girilecek değerler, satın alma taleplerinin ve ambar çıkış fişlerinin açıklama alanlarına otomatik olarak getirilecektir. Benzer şekilde ekrandaki "Talep Kod1", "Talep Kod2", "Ambar Fişi Kod1" ve "Ambar Fişi Kod2" alanlarına doldurulacak değerler de satın alma talep ve ambar çıkış fişi belgelerinin ilgili alanlarına otomatik olarak getirilmektedir. Açılacak bu belgelere ait depo kodu bilgisinin de otomatik olarak getirilebilmesi için "Depo Kodu" alanı kullanılmaktadır.
Makine bakım modülü kapsamında arızalar arası ortalama süre analizi (MTBF-Mean Time Between Failure) de desteklenmektedir. Bu analizin ne kadarlık bir periyot için yapılacağı ise "Arızalar Arası Ortalama Süre için Tarih Limiti" parametresi kullanılarak gün, hafta veya ay cinsinden varsayılan olarak belirlenebilmektedir.
Ekran Görüntüsü 2
Makine bakım parametreleri ekranının "Parametreler-2" sekmesindeki ilk parametre olan "Bakım Tipleri" alanında; duruşlu periyodik bakım, duruşsuz periyodik bakım, duruşlu anlık bakım ve duruşsuz anlık bakım olmak üzere 4 farklı seçenek bulunmaktadır. (Bkz. Ekran Görüntüsü 2) Bakım tipleri alanının hemen yanında yer alan renkli bar ise, seçilen bakım tipinin bakım planlama ekranında hangi renk ile gösterileceğini belirtmek için kullanılmaktadır. Bu renkli bar üzerine çift tıklanarak renk kartelası açılabilmekte ve istenen renkler istenen bakım tiplerine atanabilmektedir. Ekrandaki "Emir Durumu" alanında ise kapandı ve ilk emir- devam ediyor olmak üzere 2 seçenek bulunmaktadır. Bu alanın yanında yer alan renkli bar da yukarıda anlatıldığı şekilde kullanılmaktadır.
Parametreler-2 sekmesinde yer alan "Eksi bakiye kontrolü yapılsın" parametresi, bakım talimatlarında kullanılacağı belirtilmiş malzemeler için bakiye kontrolü yapılmasını ve bakiyenin eksiye düşmesi halinde işlemin durdurulmasını sağlamaktayken, "İşlem ekside devam etsin" parametresi ise bakiye kontrolünün yapılmasını ancak eksi bakiyeyle de işleme izin verilmesini sağlamaktadır.
Ekrandaki "Üretim Akış Kaydı Girilirken Duruşlu Bakım Emirleri Kontrol Edilsin" parametresi, makine bakım modülünün üretim akış modülü ile entegrasyonunu sağlamaktadır. Bu parametre seçildiğinde bir makinede duruşlu bir bakım emrinin mevcut olduğu zaman aralığında üretim akış kaydı girişine izin verilmemektedir. Bu kontrolün üretim akış modülü tarafında yapılmasını sağlamak içinse "UAK Modülüne Girilen Arıza Kayıtlarında Yapılacak İşlem" alanı kullanılmaktadır. Bu alandan seçilebilecek "İşlem Yapılmasın", "Bakım Talebi Aç" ya da "Bakım Emri Aç" fonksiyonları ile üretim akış modülünde arıza tipli bir kayıt girildiğinde makine bakım modülünde hangi işlemin yapılacağı belirlenmektedir.
Ekrandaki "Gereksinim Kontrol Edilsin" parametresi seçildiğinde "Asgari Stok Miktarına Tamamlansın" ya da "Azami Stok Miktarına Tamamlansın" gereksinim kontrol şekillerinden biri de seçilerek, bakım talimatlarında tanımlanmış stoklardan (asgari ve azami limitleri tanımlanmış stoklar) kullanılacak olanlar için gereksinim, emniyet stoku kontrolü de yapılacaktır.
Parametreler-2 sekmesindeki son parametre olan "Otonom bakım kaydında tüm işlemlerin onaylanması zorunludur" seçimi yapıldığında ise otonom bakım kayıtları ekranındaki işlemlerin tek tek onaylanarak kaydedilmesi zorunlu tutulacaktır.

...