Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

MRP çalıştığında hangi depoları dikkate almaktadır?
Üretim/Kayıt/Şube-Lokal depo tanımlamaları ekranından Mrp'ye dahil edilmek istenen daha önceden sistemde tanımlanmış olan lokal depoların eleştirilmesi gereklidir. Bu eşleştirme olmadığı takdirde stoğun stokun ilgili depoda bakiyesi olsa bile Mrp bu bakiyeyi dikkate almayacaktır.

...

Mrp ekranında MGP sekmesindeki Min. Stok Kontrol butonu ile Mrp çalıştırma ekranındaki minimum stoğa stoka bakılacak parametresi arasındaki fark nedir?
Min.stok kontrol butonu ile gereksinim planlama çalıştığında listeye dahil olmayan, minimum stok kontrolü yapılan mamullerin Mrp listesine dahil olması sağlanır. Minimum stoğa stoka bakılacak parametresi ile Mrp'nin çıkaracağı ihtiyaçlar arasında stok planlama kayıtlarında asgari stok bilgisi girilmiş olan bileşenler için bu ihtiyacın dikkate alınması sağlanır.

...

Operasyon tanımlama ve reçete kaydı ekranında bulunan "Sim. Tez. Miktarı" mevcut sürümlerde desteklenen bir özellik değildir, yapılan tanımın üretim süresi/miktarına bir etkisi yoktur.

Reçetelerden getirilsin işaretlendiğinde reçetelerdeki operasyonları ve sürelerini dikkate alır aynı zamanda program rota bilgilerini de reçetede tanımlı

...

operasyonlardan alır. Eğer ileri üretim çizelgeleme kullanılıyor ise çizelgeleme üzerinden getirilsin işaretlendiğinde ileri üretim çizelgeleme altında bulunan rota tanımlarını ve ileri üretim planlamadaki operasyon sürelerini dikkate alır.

Reçetede operasyonların tanımlı olmadığı ve ileri üretim planlamanın kullanılmadığı durumda kapasite planlama yapabilmek için kapasite planlama verisi kullanılsın işaretlenebilir. Bu durumda MRP kayıt menüsünün altında rota tanımlama adıyla yeni bir ekran gelecektir. Rota tanımlama ekranından ürünün rotasındaki operasyonlar makineler ile eşleştirilerek üretim süreleri tanımlanır ve kapasite sonuçları buna göre raporlanır.

Mrp’nin önerdiği ihtiyaçların otomatik açılması sağlanabilir mi?

Mrp çalışması sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlar için gerekli olan iş emirleri, satın alma talepleri, satıcı siparişleri dengeleme ekranlarından otomatik olarak açılabilmektedir. Malzeme gereksinimden talep oluşturma /sipariş oluşturma/iş emri oluşturma ekranlarından, Mrp'nin çıkardığı ihtiyaçlar mevcut belgelerle eşlenebildiği gibi, yeni kayıtlar açılabilmekte, mevcut belgeler miktar ya da teslim tarihine göre düzenlenebilmekte ya da iptal edilebilmektedir.
Sipariş bazında rezervasyon sistemi ile Mrp çalıştırıldığında ise dengeleme işlemleri müşteri siparişi bazında gerçekleşmektedir.
Soru 27:

Mrp'den iş emri oluşturmada ihtiyaç kümülasyon seçenekleri neden gelmiyor?
Sipariş bazında rezervasyon parametresi açık olduğunda bu seçenek gelmeyecektir.

Soru 28: MRP çalıştırıldığında belli bir hammadde kodu için mevcut satıcı siparişleri kullanılmıyor ve yeni belge öneriliyor. Diğer hammadde kodları için böyle bir sorun olmuyor. Neden olabilir?

Eğer satıcı siparişlerinin teslim tarihi ihtiyaç tarihinden büyük ise, satıcı siparişlerinin kullanılabilmesi için MRP çalıştırılırken ""İleri Tarihli Belgelerle Eşleştirme Yapılsın" parametresi işaretlenmelidir.
Ayrıca ilgili hammadde kodu ve satıcı siparişlerindeki cari kodu için müşteri-satıcı stok kaydı tanımı bulunuyorsa, bu tanımın sipariş oranı 0'dan büyük olmalıdır. Aksi halde mevcut satıcı siparişleri kullanılmayacaktır.