Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Senet/Çek Devir işlemi her işletme ve şube için ayrı ayrı çalıştırılmalıdır.

Senet/Çek Devir bölümü, Müşteri Çekleri/Senetleri ile Borç Çekleri/Senetlerini devredebileceğiniz bölümdür.

Modül

...

alanı, Devri yapılacak senet/çek modüllerinin listelendiği sahadır. Bu sahadaki modülleri sırasıyla seçerek senet/çek devri tamamlanır. Devir işlemi çalıştırılmadan önce Çek/Senet Modülü/İşlemler/Toplu Ödeme Bildirimi bölümünün çalıştırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Senet ya da çekin ödeme tarihi, devir baz tarihinden büyükse yeni yıl şirketine aynen aktarılmaktadır.

Devir Baz Tarihi

...

Vade alanında, vade tarihleri devir baz tarihinden büyük olan çek ve senetlerin tamamı yeni sene şirketine işlenecektir. Ancak vade tarihleri devir baz tarihinden büyük olan çek ve senetlerin durumu ödenmiş ise yeni yıl şirketine aktarılmayacaktır.
- Vade tarihleri devir baz tarihinden önceki tarihli çek ve senetler yeni sene şirketine aktarılmayacaktır.

Bekleyenleri Aktar

...

Vade alanı, vade tarihleri devir baz tarihinden önce ve durumu Beklemede olan senet/çeklerin de yeni sene şirketine aktarılması için işaretlenmesi gereken sahadır. Senet çeklerin Beklemede
olanlarının takiplerine yeni sene şirketinde devam etmek için bu sahayı kullanabilirsiniz. Bu saha işaretlenmediğinde senedin/çekin durumuna bakılmaksızın baz tarihinden önceki senetler/çekler yeni sene şirketine aktarılmayacaktır.
Bu bölümdeki önemli nokta, yeni yıl için oluşturulan şirkette çek/senet ve alındı/verildi numaralarının, eski sene bilgilerinin kaldığı son numaradan takip edilerek kullanılmaya devam edilmesi gerektiğinin unutulmamasıdır.

Daha Önce Devredilenler Silinsin

...

Senet/Çek seçeneği ile, senet/çek devri yapıldıktan sonra, bir hata yapıldığı tespit edilirse, devir işlemi tekrar çalıştırılabilir. Daha önce devredilenler silinsin parametresi işaretli ise önceden devredilen kayıtlar silinecek, çek ve senet devri yeniden yapılacaktır. Bu parametrenin işaretlenmediği durumda, sadece devirden sonra yeni girilmiş olan kayıtlar yeni sene şirketine aktarılacaktır.

Taslak İşlemleri

...

butonu ile, Devir işlemlerinde verilen kısıtların kaydedilmesi ve daha sonraki senelerde tekrar aynı kısıtların kullanılabilmesi için kısıtlar verildikten sonra Taslak İşlemleri menüsündan menüsünden Sakla ve tekrar kullanılabilmesi için Oku adımları kullanılmaktadırkullanılır.
Yeni sene şirketinde oluşacak çek veya senetlerin yeni numaralarının başına yıl kodu atama işlemi yeni yıl kopyalama sonucunda program tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bağlantı Devir

Bağlantı Devir işlemi, Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerini kullanan ve birden fazla işletme tanımlanmış olan firmalarda işletmelerin merkezinde, Netsis 3 Entegre, Netsis 3 Entegre Pro, Netsis Wings Entergre, Netsis Wings, Netsis 3 Standard ürünleri ile işletme tanımlanmamış Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerinde, merkez şubede çalıştırılmalıdır.

Bağlantı Devir, bağlantı takibi yapan firmalarda, bağlantı kayıtlarının ve devir şirketine kopyalanması için kullanılan devir seçeneğidir.

Taslak İşlemleri

...

butonu ile, Devir işlemlerinde verilen kısıtların kaydedilmesi ve daha sonraki senelerde tekrar aynı kısıtların kullanılabilmesi için kısıtlar verildikten sonra Taslak İşlemleri menüsündan menüsünden Sakla ve tekrar kullanılabilmesi için Oku adımları kullanılmaktadırkullanılır.

Banka Devir

Banka modülü devri, Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerini kullanan ve birden fazla işletme tanımlanmış olan firmalarda işletmelerin merkezinde, Netsis 3 Entegre, Netsis 3 Entegre Pro, Netsis Wings Entergre, Netsis Wings, Netsis 3 Standard ürünleri ile işletme tanımlanmamış Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerinde, merkez şubede çalıştırılmalıdır.
Bu işlemden önce Banka hesap sabit bilgilerinin yeni sene şirketine yukarıda anlatılan Yeni Yıl Kopyalama bölümünden aktarılmış olması gerekmektedir. Burada sabitlere bağlı hareketlerin devri yapılacak, sonuç devir hareketi yeni sene şirketindeki hareketlere işlenecektir.
Devir işlemine başlamadan önce;

...

tüm banka hesapları için döviz farkları kapatma işleminin,

...

vadesiz ve

...

rotatif hesaplar için faiz kapatma işleminin, çalıştırılmış olması gerekir. Program bunu bir ekranla uyaracaktır.

...


Eğer Banka/İşlemler bölümünde bulunan Döviz Farklarını Kapatma ve Faiz Kapatma işlemleri çalıştırıldıysa bu sorgulama "Evet", henüz çalıştırılmadıysa, programın kesilerek devir işleminden çıkılması için "Hayır" olarak yanıtlanmalıdır.

Banka hesapları devrinde, Vadeli, Spot, Taksitli Kredi, Uzun/Orta Vadeli Kredi ve Repo hesap hareketleri için, hesabın bakiye verip vermediğine bakılmaktadır. Eğer hesabın bakiyesi varsa, son hesap açma işleminde girilen tutar, devir baz tarihine bakılmaksızın yeni sene şirketine devredilmektedir. Rotatif, Vadesiz ve Kredi Kartı hesaplarının devirleri vade tarihine göre yapılmaktadır. Vade tarihi, devir tarihinden büyük olan kayıtlar yeni yıl şirketine aynen aktarılmaktadır. Bunun dışındaki tüm hesap hareketleri, Cari Tarih Aralıklı Devir mantığına göre yeni sene şirketine aktarılacaktır. Yani, belirlediğiniz Devir Baz Tarihine kadar olan hareketlerin sadece bakiyesi devredilecek, bu tarihten sonraki hareketler aynen yeni sene şirketine aktarılacaktır.
Şirket/ Şube Parametre Tanımlamalarında "Proje Uygulaması" işaretlenmiş ise hareketler proje kodu kırılımlı olarak yapılacaktır.

Devir Baz Tarihi

...

alanı, Cari Tarih Aralıklı Devir mantığına göre devredilecek banka hesapları için, en son hangi tarihe kadar olan hareketlerin devrinin yapılacağını belirleyeceğiniz sınır tarihi sorusudur.

Devir Tarihi

...

alanına, Devir hareketlerinin yeni sene şirketine işleneceği kayıt tarihidir. Büyük çoğunlukla yeni yılın ilk günü girilir.

Döviz Tarihi

...

Banka alanı, banka hareketlerinde dövizli kayıt bulunan firmaların sene sonu devirlerinde kullanılacak
olan kur tarihidir.
Not: Dövizli banka hesapları devredilirken, program döviz tiplerine göre ayrı ayrı devir alacak ve döviz bazında bakiyeleri ayrı ayrı yeni sene devri olarak oluşturacaktır. Döviz bazında yapılan bu devir hareketlerinin TL tutarları ise, her döviz tipi için burada girilen tarihteki kurdan yeniden hesaplanacaktır. Eğer eski sene şirketinde, devir yapılan tarih itibariyle kur farkı kapatma işlemi yapılmadıysa, bu yeniden hesaplama sonucu, bakiyeler, eski sene şirketiyle yeni sene şirketi arasında fark verebilir. Bu nedenle devir programı, banka devir seçeneğine giriş sırasında kur farkı kapatma yapılması gerektiğine dair uyarı verir.

Banka Hes. Kod Aralığı

...

Belirli alanı, belirli bir aralıktaki banka hesaplarına ait hareketlerin yeni yıl şirketine aktarılması için kullanılan sahadır. Sadece devredilmesini istediğiniz banka hesap kodları için kısıt verebilirsiniz. Buraya girilen banka hesap kodları için daha önce devir yapılmışsa, bu banka hesapları için daha önceki devirde oluşturulan hareketler silinecek ve tekrar oluşturulacaktır.

Proje Kırılımlı Devir

...

seçeneği, Genel Parametre Kayıtları bölümünde "Proje Uygulaması Var" parametresinin kullanıldığı durumda bu seçenek işaretli olarak devir yapıldığında, bulunan bakiyeler yeni sene şirketine proje kodu kırılımlı olarak işlenecektir. Proje Kodu Kırılımlı devir parametresi işaretli olmadığında, yanındaki rehber alanı aktif hale gelecek, aktarılan devir hareketine bu rehberden seçilen proje kodu işlenecektir.

Taslak İşlemleri

...

butonu ile, Devir işlemlerinde verilen kısıtların kaydedilmesi ve daha sonraki senelerde tekrar aynı kısıtların kullanılabilmesi için kısıtlar verildikten sonra Taslak İşlemleri menüsündan menüsünden Sakla ve tekrar kullanılabilmesi için Oku adımları kullanılmaktadırkullanılır.
Yeni sene şirketinde oluşacak yeni numaralarının başına yıl kodu atama işlemi program
tarafından program tarafından gerçekleştirilmektedir.

Muhasebe Devir

Muhasebe Kapanış Fişi

Muhasebe Kapanış Fişi, her işletme ve şube için ayrı ayrı oluşturulmalıdır.

Eski sene muhasebe kayıtları tamamlandığında, muhasebe bölümünün devri iki aşamalı olarak yapılır. Bunlardan ilki dönem sonu kapanış fişidir. Muhasebe fiş kayıtlarının bittiğinden, mizanların tuttuğundan emin olmadan bu işlemi çalıştırmayınız. Aksi halde yapacağınız herhangi bir düzenlemeyi kapanış ve açılış fişlerinde elle yapılmalıdır.
Yeni yıl kopyalama ile yeni sene şirketi açılmadan, muhasebe kapanış fişi oluşturulabilmektedir.

Kapanış Tarihi

...

İçinde alanı, içinde bulunduğunuz şirket için otomatik oluşturulacak kapanış fişi için verilecek tarihtir. Verilen tarihe, yılın son ayının son fiş numarasının bir sonrasına, kapanış fişini otomatikman oluşturacaktır.

Proje Kodu Bazında Devir

...

Proje seçeneği ile, Proje Kodu uygulaması olan firmalarda bu seçenek işaretlenir ise kapanış fişi proje kodu kırılımı ile yapılacaktır. Yani her bir muavin hesap kapanışı, proje kodu bazında bakiyeleri dikkate alınarak yapılacaktır.

Dövizli Devir

...

Muhasebe seçeneği, muhasebe kayıtlarını döviz bazında takip eden firmaların, kapanış fişinin döviz değerleri ile oluşması için kullanacağı seçenektir. IAS29, FAS52 seçeneklerinden biriyle çalışan firmalar bu seçeneği işaretlemeyip bir sonraki seçeneği işaretlemelidir.
İşlem sırasında, kapanış fişi, döviz tipi kırılımı ile oluşturulmakta ve kayıtlara, her bir döviz tipine göre hesaplanan döviz tutarları ve varsa firma döviz tutarları aktarılmaktadır.

IAS29/FAS52/Enf.Muh.

...

Bu seçenekle kapanış seçeneği ile, kapanış fişini oluşturacak firmaların, Muhasebe/Parametre Kayıtları bölümünde IAS29, FAS52 veya Enf.Muh seçeneklerinden birinin mutlaka işaretlenmiş olması gereklidir.
Bu seçenek IAS29/FAS52/Enf.Muh. seçeneği ile kapanış fişi oluşturulmadan önce, devir öncesi son dönem için enflasyon muhasebesi işlemleri mutlaka çalıştırılmalıdır. IAS29 ya da FAS52 için kapanış fişi ile firma döviz tutarlarının hesap kodu bazında bakiyeleri, TL'si sıfır (0), firma döviz tipi ve tutarı dolu olan kayıtlar oluşturulur.
IAS29'a göre muhasebe yapılması halinde ve muavin hesabın kapanış fişine atılacak TL ve Firma Döviz tutarları ayrı yönde ise (TL bakiyesi borç, Firma Döviz bakiyesi alacak ya da tam tersi), kapanış fişinde TL için ayrı Firma Dövizi için ayrı satırlar oluşturulur.

Referans Kodu Bazında Devir

...

seçeneği işaretlendiğinde, Referans Kodu uygulaması olan firmalarda bu seçenek işaretlenir ise kapanış fişi referans kodu kırılımı ile yapılacaktır. Yani her bir muavin hesap kapanışı, referans kodu bazında bakiyeleri dikkate alınarak yapılacaktır.

Şubeler İçin Kapanış Fişi Oluşturulabilsin

...

seçeneği ile, 9.0.25 setiyle birlikte şubeli muhasebe kullanan firmalarda kapanış fişinin merkezden şubeler adına oluşturulması desteklenmiştir. Parametrenin işaretlenmesi halinde şube seçim ekranı aktif olacaktır.

Hesap Planı Kısıtları

Hesap Planı Kısıtları, Devri yapılmak istenen hesap planı ile ilgili kısıtlamaların yapılabileceği bölümdür. Ekranda, muhasebe hesap planı kayıtlarında girilen bilgiler listelenmektedir. Hesap Planı Kısıtları sekmesi, hesap planının bölüm bölüm devrinin yapılabilmesi için kullanılır. Ekrana yeni bir satır eklemek için klavyeden insert, seçili olan satırı silmek içinde delete tuşuna basılmalıdır.

Şubeler

Şubeler sekmesi, 9.0.25 seti ile birlikte gelen bir destektir. Şubeler İçin Kapanış Fişi Oluşturulabilsin parametresi işaretlendiğinde aktif olmaktadır. Şubeli muhasebe kullanan firmaların kullanımına uygundur.

Merkez şube içerisindeyken seçilecek şubelerinde kapanış fişlerinin oluşması sağlanacak ve böylece her şube için ayrıca kapanış fişi oluşturmaya gerek kalmayacaktır.

Muhasebe Açılış Fişi

Muhasebe Açılış Fişi, her işletme ve şube için ayrı ayrı oluşturulmalıdır.
Yeni sene şirketine aktarılması gereken açılış fişinin oluşturulduğu ve otomatikman aktarıldığı bölümdür. Bu işlemi çalıştırmadan önce dönem sonu kapanış fişi işleminin çalıştırılmış olması gerekmektedir. Bu kapanış fişi baz alınarak yeni senedeki açılış fişi oluşturulacaktır. Devir yapılmadan yeni sene şirketinde muhasebe kayıtlarına başlandığında, ilk ayın yevmiye fiş numaralandırması açılış fişi için bir numara ayıracak şekilde yapılmalıdır . (Örn: Örneğin 1 numaralı fişi açılış fişi için ayırıp, kayıtlara 2 numaradan başlanmalıdır).)

Kapanış Ayı

...

Devir alanı, devir yapılan şirkette, kapanış fişinin oluşturulduğu ay kodunun girileceği sahadır.

Kapanış Fiş No

...

Devir alanı, devir yapılan şirkette, oluşturulan kapanış fiş numarasının girileceği sahadır. Program tarafından, kapanış ayı sahasında girilen aya ait son fiş numarası otomatik olarak getirilecektir.

Açılış Tarihi

...

Yeni alanı, yeni yıl için açılan şirkette oluşturulacak açılış fişi için girilecek ay kodudur. Program tarafından bu sahaya yılın ilk ayı otomatik olarak getirilecektir.

İlk Fiş No

...

Yeni alanı, yeni yıl şirketinde oluşturulacak açılış fişi için verilecek fiş numarasıdır. Yeni yıl şirketinin muhasebe modülünde, işlemler yapılsa bile ilk ayın ilk fiş numarasının açılış kaydı için boş bırakılması gereklidir. Böyle olacağı düşünülerek 01. Ay için bu sahaya 000000000000001 nolu fiş otomatik olarak getirilecektir.

Sabit Kayıt Kontrolü Yapılsın

...

Bu seçenek seçeneği işaretlendiğinde eski sene şirketinde olup yeni sene şirketinde olmayan muhasebe kodları devir öncesinde yeni sene şirketinde tanımlanacaktır. Sabit Kayıt Kontrolü işlemi ayrıca ortak işletmeden daha detaylı olarak da yapılabilmektedir.

Maliyet Muhasebesi Devir

Maliyet Muhasebesi Devir işlemi, her işletme ve şube için ayrı ayrı çalıştırılmalıdır.
Maliyet Muhasebesi Devir bölümü; Maliyet muhasebesi Modülü kullanan firmalarda, eski sene şirketinde oluşturulan sarf dosyasının son aya ait bilgilerinin, yeni sene şirketine kopyalanması için kullanılacak bölümdür. Maliyet Muhasebesi Devri, maliyet muhasebesi modülü kullanan firmalarda çalıştırılmalıdır.

Taslak İşlemleri

...

Devir butonu ile, devir işlemlerinde verilen kısıtların kaydedilmesi ve daha sonraki senelerde tekrar aynı kısıtların kullanılabilmesi için kısıtlar verildikten sonra Taslak İşlemleri menüsündan menüsünden Sakla ve tekrar kullanılabilmesi için Oku adımları kullanılmaktadırkullanılır.

Üretim

İş Emri Devir

İş Emri Devir işlemi, her işletme ve şube için ayrı ayrı çalıştırılmalıdır.

İş Emri Devir bölümü, Üretim modülünden girilmiş fakat henüz üretimi tamamlanmamış iş emirlerinin, yeni yıl şirketine aktarılmasını sağlayan bölümdür.

Taslak İşlemleri

...

butonu ile, Devir işlemlerinde verilen kısıtların kaydedilmesi ve daha sonraki senelerde tekrar aynı kısıtların kullanılabilmesi için kısıtlar verildikten sonra Taslak İşlemleri menüsündan menüsünden Sakla ve tekrar kullanılabilmesi için Oku adımları kullanılmaktadırkullanılır.

Mamul Rezervasyonu Devir

Mamul rezervasyonu devir işlemi, tüm işletme ve şube için ayrı ayrı çalıştırılmalıdır.
Bu işlem, MRP Mamul Rezervasyonu Devir işlemi, MRP parametrelerinde "sipariş bazında rezervasyon sistemi" işaretliyse aktif hale gelmektedir. Müşteri siparişine rezerve edilmiş mamul bakiyelerinin yeni yıl şirketine aktarılmasını sağlayan bölümdür. Mamul rezervasyon devri yapılmadan önce mutlaka stok devri ve sipariş devrinin yapılmış olması gerekmektedir.

Taslak İşlemleri

...

butonu ile, Devir işlemlerinde verilen kısıtların kaydedilmesi ve daha sonraki senelerde tekrar aynı kısıtların kullanılabilmesi için kısıtlar verildikten sonra Taslak İşlemleri menüsündan menüsünden Sakla ve tekrar kullanılabilmesi için Oku adımları kullanılmaktadırkullanılır.

Denetim Listeleri

Denetim Listeleri bölümü; Modül bazında devirler sonucunda yeni sene şirketinde cari hesap, stok, çek/senet ve banka hareketlerinde oluşan devir kayıtları ile yine yeni sene şirketinde oluşan muhasebe açılış fişi arasındaki farkları, modüllerdeki denetim listeleri mantığında raporlayan bölümdür. Burada bulunan raporlar, devir işlemleri sırasında oluşabilecek farkların program tarafından kapatılabilmesine yönelik olarak kullanılabilir.

Cari-Muhasebe Fark Listesi

Cari-Muhasebe Fark İşlemi, Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerini kullanan ve birden fazla işletme tanımlanmış olan firmalarda işletmelerin merkezinde, Netsis 3 Entegre, Netsis 3 Entegre Pro, Netsis Wings Entergre, Netsis Wings, Netsis 3 Standard ürünleri ile işletme tanımlanmamış Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerinde, merkez şubede çalıştırılmalıdır.
Bu işlem, Cari Cari-Muhasebe Fark İşlemi Cari Hesap Kayıtlarındaki Muhasebe Hesap Koduna göre, yeni sene şirketinde devirden kaynaklanan cari hareketlerdeki bakiyeler ile carilerin muhasebe hesap kodlarının yeni sene şirketindeki açılış fişinde yer alan bakiyesi arasındaki farkın belirlenmesini sağlar. Bulunan fark isteğe bağlı olarak muhasebe kayıtlarına işlenebilir.

Devir Şirketi

...

Cari alanı, cari hesap ve muhasebe hesaplarının bakiyelerinin kontrol edileceği yeni sene şirketinin girileceği alandır. Yeni Yıl Kopyalama işlemi ile açılan yeni sene şirketi, buraya program tarafından getirilecektir.

Cari Kodu

...

alanı, Belirli cari hesaplar için fark kontrolü yapılması isteniyorsa, cari kod aralığının verileceği alandır. Boş geçilmesi halinde tüm cari kodlar için fark kontrolü yapılacaktır.

Cari Muhasebe Kodu

...

Sadece alanı, sadece belirli cari muhasebe hesap kodları için fark kontrolü yapılması isteniyorsa, muhasebe hesap kodu aralığı verilebilecek alandır. Boş geçilmesi halinde işlem, cari hesap kayıtlarında girilen tüm muhasebe hesap kodları için çalıştırılacaktır.

Yuvarlama Borç/Alacak Hesap Kodu

...

Bulunan alanına, bulunan farkın muhasebe fişi olarak işlenmesi isteniyorsa, cari muhasebe hesap kodlarıyla karşılıklı çalışacak muavin hesapların girilmesi gerekmektedir. Cari Hesap modülündeki devir değeri ile muhasebe açılış fişindeki devir değerini eşitlemek için gerekli fark ilgili muhasebe hesap koduna işlenecek, karşılığında da borç ya da alacak olarak yuvarlama hesapları çalışacaktır.

Kayıtlara Geçsin

...

İşlemin, bu seçenek seçeneğinin işaretlenerek çalıştırılması halinde, bulunan fark tutarları, yeni sene şirketinde yevmiye fişi haline getirilecektir. Oluşturulan fişin tarihi 01/01/2020, açıklaması ise "Cari-Muhasebe Fark İşlemi" olacaktır. İşlem, bu seçenek işaretlenmeden çalıştırılır ise, bulunan fark tutarları işlem tamamlandıktan sonra, sadece listelenecek ancak muhasebe kayıtlarına geçmeyecektir.

Stok-Muhasebe Fark İşlemi

Stok-Muhasebe Fark İşlemi, Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerini kullanan ve birden fazla işletme tanımlanmış olan firmalarda işletmelerin merkezinde, Netsis 3 Entegre, Netsis 3 Entegre Pro, Netsis Wings Entergre, Netsis Wings, Netsis 3 Standard ürünleri ile işletme tanımlanmamış Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerinde, merkez şubede çalıştırılmalıdır.

Bu işlemStok-Muhasebe Fark İşlemi, Stok Kartı Muhasebe Detay Koduna ait Alış Hesap Koduna göre, yeni sene şirketinde devirden kaynaklanan stok hareketlerdeki bakiyeler ile stok alış hesap kodlarının yeni sene şirketindeki açılış fişinde yer alan bakiyesi arasındaki farkın belirlenmesini sağlar. Bulunan fark tutarları, isteğe bağlı olarak muhasebe kayıtlarına işlenebilir.

Devir Şirketi

...

Stok alanı, stok devirleri ile muhasebe hesaplarının bakiyelerinin kontrol edileceği yeni sene şirketinin girileceği alandır. Yeni Yıl Kopyalama işlemi ile açılan yeni sene şirketi, buraya program tarafından getirilecektir.

Stok Kodu

...

Belirli alanı, belirli stok için fark kontrolü yapılması isteniyorsa, stok kodu aralığının verileceği alandır. Boş geçilmesi halinde işlem tüm stok kodları için çalıştırılacaktır.

Muhasebe Detay Kodu

...

Sadece alanı, sadece belirli muhasebe detay kodlarında bulunan alış hesap kodları için fark kontrolü yapılması isteniyorsa, muhasebe detay kodu aralığı verilebilecek alandır. Boş geçilmesi halinde işlem, muhasebe hesap kayıtlarında girilen tüm muhasebe hesap kodları için çalıştırılacaktır.

...

Maliyet Muhasebesi kullanan firmalarda Mali Grup Kodu Kayıtlarında girilen Mamul ve Yarı Mamul hesabına göre fark kontrolü yapılacaktır. Stok Kartı Kayıtlarında, tipi mamul ya da yarı mamul işaretlenmiş stokların, Mamul Grup Kodları için aralık verilebilecek sahadır.

Yuvarlama Borç/ Alacak Hesap Kodu

Bulunan farkın muhasebe fişi olarak işlenmesi isteniyorsa, stok alış hesap kodlarıyla karşılıklı çalışacak muavin hesapların girilmesi gerekmektedir. Stok modülündeki devir değeri ile muhasebe açılış fişindeki devir değerini eşitlemek için gerekli fark, ilgili muhasebe hesap koduna işlenecek, karşılığında da borç ya da alacak olarak yuvarlama hesapları çalışacaktır.

Kayıtlara Geçsin

İşlemin, bu seçenek işaretlenerek çalıştırılması halinde, bulunan fark tutarları, yeni sene şirketinde yevmiye fişi haline getirilecektir. Oluşturulan fişin tarihi 01/01/2020, açıklaması ise "Stok-Muhasebe Fark İşlemi" olacaktır. İşlem, bu seçenek işaretlenmeden çalıştırılır ise, bulunan fark tutarları işlem tamamlandıktan sonra, sadece listelenecek ancak muhasebe kayıtlarına geçmeyecektir.

...


Çek/Senet-Muhasebe Fark İşlemi, Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerini kullanan ve birden fazla işletme tanımlanmış olan firmalarda işletmelerin merkezinde, Netsis 3 Entegre, Netsis 3 Entegre Pro, Netsis Wings Entergre, Netsis Wings, Netsis 3 Standard ürünleri ile işletme tanımlanmamış Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerinde, merkez şubede çalıştırılmalıdır.
Bu işlem, Entegrasyon Modülünde tanımlanan çek/senet hesap kodlarına göre, yeni sene şirketinde devirden kaynaklanan çek/senet bakiyeleri ile çek/senet kodlarının yeni sene şirketindeki açılış fişinde yer alan bakiyesi arasındaki farkın belirlenmesini sağlar. Bulunan fark tutarları, isteğe bağlı olarak muhasebe kayıtlarına işlenebilir. Entegrasyon modülünde "Dövizli Senet/Çek İçin Özel Hesap Kodu Uygulaması Var mı?" parametresi işaretli ise, Entegrasyon kodlarında çek ve senetler için girilen muhasebe hesap kodları değil, çek ve senetlerin girişlerinde kullanılan döviz tipleri için kullanılan hesap kodları kontrol edilecektir.

Devir Şirketi

Devredilen çek/senet tutarları ile muhasebe hesaplarının bakiyelerinin kontrol edileceği yeni sene şirketinin girileceği alandır. Yeni Yıl Kopyalama işlemi ile açılan yeni sene şirketi, buraya program tarafından getirilecektir.

Modül

Hangi modül için fark kontrolünün yapılacağı bu sahada belirlenmektedir. İşlemi, Müşteri Çekleri, Müşteri Senetleri, Borç Çekleri ya da Borç Senetleri modüllerinden biri için çalıştırabilirsiniz.

Yuvarlama Borç/ Alacak Hesap Kodu

Bulunan farkın muhasebe fişi olarak işlenmesi isteniyorsa, çek/senet hesap kodlarıyla karşılıklı çalışacak muavin hesapların girilmesi gerekmektedir. Çek/Senet modüllerindeki devir değeri ile muhasebe açılış fişindeki devir değerini eşitlemek için gerekli fark, ilgili muhasebe hesap koduna işlenecek, karşılığında da borç ya da alacak olarak yuvarlama hesapları çalışacaktır.

Kayıtlara Geçsin

İşlemin, bu seçenek işaretlenerek çalıştırılması halinde, bulunan fark tutarları, yeni sene şirketinde yevmiye fişi haline getirilecektir. Oluşturulan fişin tarihi 01/01/2020, açıklaması ise "Çek/Senet-Muhasebe Fark İşlemi" olacaktır. İşlem, bu seçenek işaretlenmeden çalıştırılır ise, bulunan fark tutarları işlem tamamlandıktan sonra, sadece listelenecek ancak muhasebe kayıtlarına geçmeyecektir.

...

Banka-Muhasebe Fark İşlemi, Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerini kullanan ve birden fazla işletme tanımlanmış olan firmalarda işletmelerin merkezinde, Netsis 3 Entegre, Netsis 3 Entegre Pro, Netsis Wings Entergre, Netsis Wings, Netsis 3 Standard ürünleri ile işletme tanımlanmamış Netsis 3 Enterprise, Netsis Wings Enterprise ürünlerinde, merkez şubede çalıştırılmalıdır.
Bu işlem, Banka Hesap Kayıtlarındaki Muhasebe Hesap Koduna göre, yeni sene şirketinde devirden kaynaklanan banka hareketlerindeki bakiyeler ile banka muhasebe hesap kodlarının yeni sene şirketindeki açılış fişinde yer alan bakiyesi arasındaki farkın belirlenmesini sağlar. Bulunan fark tutarları, isteğe bağlı olarak muhasebe kayıtlarına işlenebilir.

Devir Şirketi

Devredilen banka hesap tutarları ile muhasebe hesaplarının bakiyelerinin kontrol edileceği yeni sene şirketinin girileceği alandır. Yeni Yıl Kopyalama işlemi ile açılan yeni sene şirketi, buraya program tarafından getirilecektir.

...

Sadece belirli banka muhasebe hesap kodları için fark kontrolü yapılması isteniyorsa, muhasebe hesap kodu aralığı verilebilecek alandır. Boş geçilmesi halinde işlem, Banka Hesap Kayıtlarında girilen tüm muhasebe hesap kodları için çalıştırılacaktır.

Yuvarlama Borç/ Alacak Hesap Kodu

Bulunan farkın muhasebe fişi olarak işlenmesi isteniyorsa, banka muhasebe hesap kodlarıyla karşılıklı çalışacak muavin hesapların girilmesi gerekmektedir. Banka modülündeki devir değeri ile muhasebe açılış fişindeki devir değerini eşitlemek için gerekli fark ilgili muhasebe hesap koduna işlenecek, karşılığında da borç ya da alacak olarak yuvarlama hesapları çalışacaktır.

Kayıtlara Geçsin

İşlemin, bu seçenek işaretlenerek çalıştırılması halinde, bulunan fark tutarları, yeni sene şirketinde yevmiye fişi haline getirilecektir. Oluşturulan fişin tarihi 01/01/2020, açıklaması ise "Banka-Muhasebe Fark İşlemi" olacaktır. İşlem, bu seçenek işaretlenmeden çalıştırılır ise, bulunan fark tutarları işlem tamamlandıktan sonra, sadece listelenecek ancak muhasebe kayıtlarına geçmeyecektir.

...