Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Bu alanın MRP ile ilişkisi hakkında detaylı bilgi için bakınız MRP/Gereksinin Planlama Oluşturma.Bu tarihin doğru olarak girilmesi, ileride belli tarih aralıklarında teslim edilmesi gereken satış taleplerinin raporlanması açısından önemlidir.Stok → Kayıt → Stok Parametreleri → Lokal Depo Uygulaması parametresini işaretleyerek işlem yapan firmalar, "Depo Kodu" alanını boş bırakamaz.
Satış Talep Ekranı

Kod

Müşterilerin talep ettiği stoklara ait kod bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu  ile stok kodlarına ulaşılır.

İsimStok sabit kayıtlarında kaydedilen stok isminin, program tarafından ekrana getirildiği alandır.

 Yapılandırma SihirbazıKodu Butonu

Yapılandırma bilgilerinden arama yapmak için kullanılan butondur.

  Asorti Kodu Butonu

Asorti bilgisi girmek için kullanılan butondur.
Asorti Kodu

Asorti kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, tanımlanan özellik kodlarına ulaşılır.

Asorti Kodu AçıklamasıAsorti koduna ait açıklama bilgisinin otomatik olarak ekrana girildiği alandır.
Kesinleşmiş/Planlanan

Bu alanda, girilen satış talep kaleminin teslimat tarihinin kesinleşmiş olup olmadığı sorgulanır. Bu seçenek işaretlendiği zaman planlanan sipariş, işaretlenmediği zaman kesinleşen sipariş olarak kaydedilir. Burada yapılan seçim, MRP modülünde gereksinim planlanması aşamasında önem kazanır.

Info

Yükleme Tarihi

Satış talebinin ne zaman yükleneceğinin belirlendiği alandır. Bu alana herhangi bir tarih girmeden geçildiğinde, teslim tarihi alanındaki tarih, yükleme tarihi olarak otomatik olarak ekrana gelir.

Teslim Tarihi

Satış talebinin teslim tarihinin girildiği alandır. 

Info
Satır AçıklamaHer kalem için, 10 ayrı ek açıklama girişinin yapıldığı alandır.

Depo Kodu

Stok → İşlemler → Lokal Depo İşlemleri → "Depo Tanımlama" bölümünden tanımlaması yapılan depo kodunun,  rehber butonu ile depo seçimi yapılarak, her satış talebinin ayrı ayrı depolarda takip ve raporlanmasını sağlamak amacıyla kullanılan alandır.

Info

Ç.Değ

(Çevrim Değeri)
Stok kodu alanına girilen stoka ait, birden fazla ölçü birimi tanımlanmışsa, hangi ölçü birimi üzerinden miktar girileceğinin belirlendiği alandır.  Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok tuşuna basılarak, o stok için tanımlanmış olan ölçü birimi seçilir. Girilen miktar otomatik olarak ölçü birimi değerine çevrilir ve sistem tarafından ekrana getirilir. Alanın sağ tarafında bulunan rehber, stoğun bir ölçü birimine ait birden fazla çevrim değeri olması halinde çevrimin hangi değere göre yapılacağını seçmek amacıyla kullanılır.
Ek Alan-1Satış talep basımına yönelik, anlık açıklamaların girildiği alandır.

Miktar

Talep edilen miktarın girildiği alandır.

Miktar 2Stok bazında takibin yapıldığı miktar alanıdır. Karma koli uygulamasının kullanıldığı durumlarda, koli stoğuna ait miktar girişi için de kullanılır.

Fiyat Tipi

Raporda basılması istenen fiyat tipinin seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, "Satış Fiyatı 1/2/3/4" ve "Döviz Alış/Satış" seçeneklerinden biri seçilir.

Dv. Tip (Döviz Tip)Döviz takibinin yapıldığı alandır. Girilen stok kodu için, tanımlaması yapılan döviz satış tipi değeri, program tarafından ekrana getirilir. Bu alana getirilen değer, isteğe bağlı olarak farklı bir döviz tipi ile de değiştirilebilir. Döviz tipi olarak “0“ dan farklı bir değer seçilirse, ilgili kalemin dövizli olarak satıldığı, “0“ değeri seçilirse de TL olarak satıldığı anlaşılır.
Döviz FiyatGirilen stok kodu için, tanımlaması yapılan döviz fiyat değeri, otomatik olarak ekrana gelir. İsteğe bağlı olarak, bu alana getirilen fiyat değiştirilebilir.
Döviz Kur"Üst bilgiler" sekmesinden girilen Döviz Baz Tarihi ile, Döviz Takibi → Günlük Kur Girişi Bölümünden girilen kur tutarı, Döviz Kur alanına aktarılır. İsteğe göre değişiklik yapılabilir. Kur tutarı ile döviz fiyatı alanındaki değerlerin çarpımı sonucu çıkan rakam, fiyat alanına aktarılır.
Fiyat

İlgili malın birim fiyatının girildiği alandır.

KDV KDV oranının girildiği alandır.
Muhasebe Kodu

Hizmet faturası kesen firmaların, bu faturaları satır bazında ayrı hesaplarda muhasebeleştirmesi için kullanılan alandır. Bu alan için tanımlanan muhasebe kodunun seçilmesi ile, ilgili satış faturasındaki hizmet kalemi için alacak hareketi oluşur.
Hizmet faturası uygulaması, stok kartı kayıtlarında kodu "HIZ" ile başlayan stoklar için uygulanır. Dolayısıyla, hizmet uygulaması ile bu faturalardaki kalemleri ayrı hesaplarda muhasebeleştirmek isteyen firmaların, hizmet stoklarının kodunun ilk üç hanesini HIZ olarak açmaları gerekir.

Hesap İsmi"Muhasebe Kodu" alanına girilen hesap koduna ait isim bilgisinin program tarafından ekrana getirildiği alandır.
Proje Kodu

Satış talebinin proje bazında izlenmesini sağlayan alandır.  Rehber butonu  ile, ilgili proje seçimi yapılır.

Örneğin,Firmaya ait, farklı bir konumda yeni bir bina inşa edilmesi durumu bir projedir. Projeye ait bir kod tanımlar ve ilgili projeye ait satışlarda bu kod seçilerek kayıt yapılırsa, gerektiğinde söz konusu projeye ait siparişler bu kod sayesinde raporlanabilir.

Ek Alan-2Satış talepleri girilirken stok kalemleri bazında ikinci bir açıklamanın gerekliliği halinde kullanılan alandır. Her bir kalem için 14 karakter uzunluğunda açıklama girilir.
Vade GünSatış talebi için tanımlanan süredir.
İstenen Teslim TarihiMüşterinin, talep ettiği stokları teslim almak istediği tarihin girildiği alandır.

Tutar

Girilen stok miktarı ile stok birim fiyatının program tarafından çarpılıp, brüt tutar olarak aktarıldığı alandır. Bu alana müdahale edilemez. Sadece stok miktarında veya birim fiyatında yapılan değişiklikler ile tutarın değişmesi sağlanabilir. Satış talep kayıtlarında Mal Fazlası İskontosu, Satır İskontosu, Genel İskonto ya da Ek Maliyet bilgileri sorgulanmaz. Bunun sebebi, talep aşamasında iken genellikle fiyat girilmemesinden kaynaklanır. Satış Talep Parametrelerine bağlı olarak, Çevrim Değeri, Fiyat Birimi, Teslim Tarihi, İkinci Miktar, Referans Kodu, Ek Alan, Ek Açıklama, döviz bilgileri ve Proje Kodu "Kalem Bilgileri" sekmesinde sorgulanır. Talepte girilen tüm stok tutarlarının toplamı, ekranın sağ alt köşesinde bulunan Toplam Tutar alanında görünür.

Toplam MiktarTalepte girilen toplam miktarın izlendiği alandır.
BakiyeTalepte girilen her stok kodu için, ilgili malın stok hareket kayıtlarındaki bakiyesinin, bilgilendirme amacıyla program tarafından ekrana getirildiği alandır.

 Kalem Görünümünü Değiştir Butonu

Griddeki kalem görünümünü değiştirmek için kullanılan butondur.

...

Asorti Kodu, Asorti Kodu Açıklaması, Yapılandırma Kod Sihirbazı, Yapılandırılabilir Ürün Girişi, Teslim Cari Kodu, Sipariş No, Satır Açıklama, Depo Kodu, Çevrim Değeri, Ek Alan-1 ve 2, Seri Takibi, Miktar 2, Mal Fazlası, Fiyat Birim, Döviz Tip, İsk.1-6, KDV, Muhasebe Kodu, Hesap İsmi, Proje Kodu, Vade Tarihi alanları, Talep-Teklif Parametreleri sayesinde, isteğe bağlı olarak ekranda yer alabilir/almayabilir.

...

Kalem Bilgilerinde Değişiklik/İptal için yapılması gerekenler aşağıdaki şekildedir:

  • Yukarıda açıklanan alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra  <Tab> butonu ile ilerleyerek veya F5 butonuna basılarak, kalem bilgisi kaydedilir ve ekranda satır olarak görünür. Talep kaydedilmemesine rağmen, satıra aktarılan stok sipariş bilgileri, stok hareket kayıtlarına da işlenir. Dolayısıyla, bu aşamada iken, talebin tamamı yerine sadece stok çıkış hareketi kaydedilir.
  • Kaydedilen kalem üzerinde değişiklik yapılması istendiğinde, ilgili stok kalemi satırının üzerine çift tıklayarak seçim yapılması halinde, gerekli alan/alanların üzerinde değişiklik yapılabilir. Kaydedilen kalem aynı şekilde seçildikten sonra araç çubuklarında bulunan Image Modified  kayıt silme butonu ya da klavyedeki F7 butonu yardımıyla ilgili kalem silinir.

AnchorToplamlarToplamlar

Toplamlar

İskonto ve Maliyet Toplamları, KDV'ler Toplamı ve Genel Toplam, Kayıt Sorgulamaları alanlarının yer aldığı sekmedir. Kalem Bilgileri sayfasında tutar/fiyat bilgisi girilmesi halinde, toplam bilgilerinin izlenmesi, ek maliyet ve iskonto girişlerinin yapılması, talebin kaydedilmesi ve basımının yapılmasını sağlar.

Satış Talep Ekranı
Brüt Toplam

Satış talebinde kaydedilen mal tutarlarının, iskonto düşülmeden önceki brüt tutarını gösteren alandır. "Kalem Bilgileri" sekmesindeki bilgilere göre oluşturulan bir alan olduğu için, elle değiştirme yapılmaz. Buradaki tutarın yanlış olması durumunda, önceki sekmeye (Kalem Bilgileri) geçilerek gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması gerekir.

Mal Fazlası İsk.

"Kalem Bilgileri" sekmesinde "Mal Fazlası" alanı kullanılmışsa, program öncelikle mal fazlası (hediye) tutarını brüt olarak hesaplar, daha sonra iskonto şeklinde brüt tutardan düşer. Bu alanda, satış talebi kaydında mal fazlası olarak girilen tüm malların toplam tutarı ekranda görünür. Brüt tutardan ilk olarak düşecek iskonto, mal fazlası iskontosudur. "Kalem Bilgileri" sekmesindeki bilgilere göre oluşturulan bir alan olduğu için, elle değiştirme yapılmaz. Buradaki tutarın yanlış olması durumunda, önceki sekmeye (Kalem Bilgileri) geçilerek gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması gerekir.

 Satır İskontosu

Satış talep kaydı sırasında, satır bazında girilen tüm iskonto oran/tutar toplamlarının program tarafından hesaplanarak ekrana getirildiği alandır. Brüt tutar ve mal fazlası iskontosundan sonra düşülecek ikinci iskonto, satır iskontosudur. "Kalem Bilgileri" sekmesindeki bilgilere göre oluşturulan bir alan olduğu için, elle değiştirme yapılamaz. Buradaki tutarın yanlış olması durumunda, önceki sekmeye (Kalem Bilgileri) geçilerek gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması gerekir.

Fat.Alt. İsk 1, 2, 3

Genel iskonto 1-2-3 tanımlamaları yapıldığında ekrana gelen alanlardır.

"Fatura Altı İskonto-1" alanı; cari hesap için girilen iskonto oranı varsa, bu oran üzerinden hesaplanan tutarın program tarafından ekrana getirildiği alandır. Hem tutar hem de oran değeri üzerinde istenen düzenleme yapılabilir. Tutar üzerinde yapılan düzeltme "Oran" alanına, oran üzerinde yapılan düzeltme "Tutar" alanına otomatik olarak hesaplanarak aktarılır.

"Genel İskonto-1-2-3"; mal fazlası ve satır iskontolarından sonra, brüt tutardan düşülecek fatura altı iskontolardır.

"Genel İskonto-3" ayrıca Bölge Farkı İskontosu için de kullanılır.

Fat.AltM-1, 2

Ek Maliyet-1 veya 2 tanımlamaları yapılmış ise fatura altı ilave maliyetleri otomatik olarak ekrana gelir. Otomatik hesaplaması yapılan bir değer yoksa elle tutar girilebilir.
Genel İskonto 1,2,3

Mal fazlası ve satır iskontolarından sonra, brüt tutardan düşülen fatura altı iskonto alanlarıdır. Bu alanların ismi, satış parametreleri kısmında Genel İskonto veya Fatura Altı İskonto isimlerinden birinin işaretlenmesiyle belirlenen isim ile ekrana gelir.

Genel İskonto-1,  talep eden müşterinin, cari hesap sabit kayıtlarında tanımlanan iskonto oranı üzerinden hesaplanan tutarın görüntülendiği alandır. Hem tutar hem de oran değeri üzerinde istenilen düzenleme yapılabilir. Tutar üzerinde yapılan düzeltme "Oran" alanına, oran üzerinde yapacağınız düzeltme "Tutar" alanına otomatik hesaplanarak aktarılır. 

"Genel İskonto-3" ayrıca Bölge Farkı İskontosu için de kullanılır.

Ek Maliyet 1,2İlave maliyetlerin girildiği alandır. Otomatik hesaplaması yapılan bir değer yoksa, elle tutar girilebilir.
ÖTVHesaplanan ÖTV tutarının izlendiği alandır.
YuvarlamaSatış talep genel toplamının yuvarlanması için kullanılan alandır.
Br. 1 Miktar, Br.2 Miktar, Br. 3 Miktar"Kalem Bilgileri" sekmesinde girilen tüm stokların toplam miktar bilgilerinin, stok kartı kayıtlarında tanımlı birinci, ikinci ve üçüncü ölçü birimi cinsinden izlenen alandır.
Satış Talep Ekranı

KDV’ler Toplamı ve Genel Toplam

Ara ToplamYukarıda anlatılan iskontolar toplamının brüt toplamdan düşülüp, ek maliyet toplamlarının eklenmesiyle oluşan toplamdır. Bu alana elle müdahale edilmez. Bilgilendirmek amacıyla görüntülenen alandır.
KDV 1,2,3,4,5Satış talebinde girilen stok kalemlerinin, stok sabit kayıtlarında yazılı KDV oranına göre, program tarafından otomatik hesaplanarak ekrana getirildiği alandır.
KDV %

KDV hesaplamalarında kullanılan oranların izlendiği alandır.

Toplam KDV

Farklı KDV oranları üzerinden hesaplanan tutarların toplamının yazıldığı alandır. Hesaplanan değer üzerinde çok küçük bir farklılık olması halinde düzenleme yapılmasını, aksi halde bu değerin değiştirilmemesi tavsiye edilir. Burada yapılacak düzeltme, yukarıda anlatıldığı şekilde hesaplanan KDV tutarları dağılımına yansımaz. Yapılan değişiklik, sadece aşağıdaki genel toplam alanına yansır. Fatura/ Kayıt/Satış Fatura Parametreleri Bölümü’nde “KDV Maliyete Eklensin” parametresi işaretlenmiş ise, bu alanda oluşan tutar muhasebeye entegre olmaz. Stok fiyatlarına KDV tutarları eklenerek stok hareket kayıtlarına aktarılır.

Genel ToplamYukarıda anlatılan işlemler sonucu oluşan son toplamın gösterildiği alandır. Bu tutar üzerinde değişiklik yapmak yerine "Karşı Toplam" alanı kullanılır.
Karşı Toplam

Satış talebi genel toplam alanında değişiklik yapılması istendiğinde kullanılan alandır.

Resim AlanıSatış talebine resim yada doküman dosyası eklemek için kullanılan alandır.
Satış Talep EkranıKayıt Sorgulamaları
Toplam Mal AğırlığıSatış talebinde girilen stok kalemleri için, “Stok Kartı Kayıtlarında” birim ağırlık tanımlaması ile aktif olan alandır. Program bu ağırlıkları, faturadaki miktarlarla çarparak toplam mal ağırlığını hesaplar ve otomatik olarak ekrana getirir.
Vade Gün/Vade Tarihi

Satış talep kaydı oluştururken, cari hareket ve stok hareket kayıtlarına işlenecek vade gün/tarihinin belirlendiği alandır.
Stok hareketlerine işlenen vade tarihi, stok hareket girişleri ekranından görüntülenemez fakat raporlardan izlenebilir.

Basım

Girilen satış talebinin basımı için işaretlenen alandır. Bu alan işaretlendikten sonra “Tamam” butonuna basıldığında, “Dizayn Sorgulama” ekranından dizayn tipi ve yazıcı seçilerek basım yapılır.

Sıralama SeçeneğiBasımı yapılacak olan satış talep kalemlerini, bu alanda bulunan seçeneklere göre sıralatmak amacıyla kullanılan alandır.
Vadelere BölmeSatış talep tutarının cari hareket kayıtlarına işlenirken, vadelere bölünerek kaydedilmesi için kullanılan alandır. "Üst Bilgiler" sekmesinde ödeme kodu girilmişse, vadelere bölünen tutarlar program tarafından otomatik olarak bu alana gelir.
Tamam

Bilgileri girilen satış talebinin kaydı için kullanılan butondur. Tamam Image Modifieddüğmesine basıldığında, talebe ilişkin kayıtlar ilgili entegre bölümlere aktarılır. Talebin daha önce kaydedilmiş olması ve düzenlenip tekrar kaydedilmesi durumunda, entegre bölümlerden stok ve cari bölümlere işlenen hareketler program tarafından düzenlenir.

Bu kayıtlar, Entegrasyon/Entegrasyon Kayıtlarında “ 2 numaralı " (Düzeltilmiş Kayıt) ya da “4 numaralı " (Düzeltilmiş Bulunamadı) tipte izlenebilir.

...

Mal Fazlası İskontosu, Satır İskontosu, Genel İskonto, Ek Maliyet 1-2, Sıralama Seçeneği, Vadelere Bölme alanları "Talep-Teklif Parametreleri" sayesinde, isteğe bağlı olarak ekranda yer alabilir/almayabilir.

AnchorVadelere BölmeVadelere Bölme

Vadelere Bölme

Talep tutarının "Cari Hareket Kayıtlarına" işlenirken vadeler bazında bölünerek işlenmesi için kullanılır. Talebin, "Üst Bilgiler" sekmesine ödeme kodunun girilmesi halinde, vadeler bazındaki tutarlar otomatik olarak ekrana gelir.

Satış Talep Ekranı
Vade GünüTalep vadesinin kaç gün olacağını gösteren alandır.
Vade TarihiTalep vadesinin ne zaman dolacağını gösteren tarihtir.
OranTalep tutarının ne oranda bölüneceğini gösteren alandır.
TutarVade günü tutarını gösteren alandır.
Rapor KoduTanımlaması yapılan rapor kodunun girildiği alandır.
Proje KoduTanımlaması yapılan proje kodunun girildiği alandır

Tamam Butonu

Talep tutarının "Cari Hareket Kayıtlarına" işlenmesi sırasında vadeler bazında bölünerek kaydedilmesi için kullanılan butondur.

...

Satış Talep Kaydı, Değişikliği, İptali yapılması için uygulanması gerekenler aşağıdaki şekildedir:

  • Talep kaydındaki alanlara bilgi girişi yapıldıktan sonra, talebin kaydedilmesi için; "Toplamlar" sekmesinde yer alan Tamam Image Modified butonuna basılması gerekir. Talep kaydı sonrası, programın entegre bölümlerinden herhangi birine kayıt yapılmaz. Taleplerin kaydedilmesi, teslimatlar yapıldıkça kalan teslimat ve taleplerin raporlarını alma açısından önemlidir.
  • Daha önce kaydedilen bir talep belgesi üzerinde değişiklik yapmak için; "Üst Bilgiler" sekmesinden ilgili talebin numarası girilir ve klavyede yer alan <Tab> tuşuna basılarak ilerlenir. Böylece, kayıtlı talebe ait önceden girilen bilgiler ekrana gelir. Burada değiştirilmesi istenen alan üzerinde değişiklik yapılabilir. Belge üzerinde değişiklik yapıldıktan sonra, "Toplamlar" sekmesinden belgenin tekrar kaydedilmesi gerekir.
  • Kaydedilen bir satış talebinin iptali için; talep "Üst Bilgiler" sekmesinde iken araç çubuklarında bulunan Image Modified kayıt sil butonuna ya da klavyedeki F7 butonuna basılması yeterlidir. “Bu ekrana ait tüm bilgileriniz silinecektir. Emin misiniz?” şeklinde bir uyarı ekranı geldikten sonra "Evet" butonuna basılması halinde ilgili talebe ait bilgiler silinir.

Satış Talebinde Kullanılan Özel Tuşlar" için bakınız; Satış Faturasında Kullanılan Özel Tuşlar