Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

İthalat ile ilgili işlemleri kaydetmek için kullanılan fatura bilgileri Fatura ve Detaylar seçenekleri ile kaydedilir. Fatura bölümünde, ithal edilen malzeme kodu seçilip teslim şekline göre oluşan birim fiyatı işlem dövizi seçilerek girilir.

...

Malzeme Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB)'ne saydırılmak isteniyorsa satırda DİİB seçimi yapılmalıdır. Birim fiyat üzerinden CIF tutarına ulaşmak için F9/sağ fare düğmesi menüsünde navlun ve sigorta girişi yapılmalıdır.

İthalat Operasyon Fişi'nde DİİB'e saydırılacak tutar, teslim şekline göre oluşan birim fiyatın üzerine Navlun (Taşımacılık) ve sigorta tutarı eklenmiş CIF tutarıdır.

Tip

Birim fiyat üzerinden CIF tutarına ulaşmak için F9/sağ fare düğmesi menüsünde navlun ve sigorta girişi yapılmalıdır.

Fatura penceresi kaydedilen bilgiler açısından genel olarak üç ana bölümden oluşur:

...

; Fiş/fatura başlık bilgileri

...

, Fiş/fatura satırlarına ait bilgiler

...

ve Fiş/fatura genel bilgileri bölümlerinden oluşur.

Fatura Başlık Bilgileri

Bu bölümde fişe ait genel bilgiler kaydedilir ve görüntüsel olarak fiş girişi ekranının üst kısmında yer alır. Genel bilgiler, fişe kaydedilecek malzeme ya da hizmetlerin hepsi için aynı olması gereken bilgileri içermektedir. Örneğin fiş numarası, fiş tarihi, belge numarası, işyeri ve ambar vb. bilgiler, fişe ait olan ancak malzeme hareketlerine göre değişiklik göstermeyen bilgilerdir. 

Fatura Satır Bilgileri

Satırlar çizgi ile ayrılmış iki bölümden oluşur. Çizginin üst bölümünde fiş satır bilgileri, yani hareket gören malzeme ve hizmet kartlarına ait bilgilerle, (malzeme/hizmet kodu, miktarı, birim fiyatı vb. bilgiler mal ya da hizmet bilgilerine örnek verilebilir) satırdaki işleme ait indirim, masraf ve promosyon bilgileri kaydedilir. Fiş geneline ait indirim, masraf ve promosyonlar ise çizginin alt bölümünde yer alan satırlardan işlenir. Fiş satırları ekrandaki görüntüsü ile sınırlı değildir; fişe istenen sayıda satış hareketi işlenebilir.

...

Malzeme/Hizmet Kodu: Satırda hareket gören mal ya da hizmetin kodudur.

...

 Program malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz; malzeme kartı seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.

Malzeme/Hizmet Açıklaması: Malzeme ya da hizmetin açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme ya da hizmet açıklaması alana otomatik olarak gelir. 

Varyant Kodu/Açıklaması: İthal edilen malzemenin varyantlı olması durumunda satırda hareket gören malzemenin varyant kodu ve açıklaması bu alanlardan girilir. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme varyant açıklaması alana doğrudan gelir.

...

 Fiş ya da faturada birden fazla varyantlı malzeme seçimi yapıldığında, varyant kodu girilmemiş satırlar var ise fiş kaydedilmek istendiğinde program kullanıcıyı "Varyant seçilmemiş satırlar var" mesajı ile uyarır. Bu satırlar fiş veya faturada yeşil renkte listelenir. Yeni bir pencere açılır ve bu pencerede varyant kodu girilmemiş malzemeler listelenir. "Fişi Kaydet" düğmesine basıldığında varyant kodu girilmemiş satırlar silinerek fiş kaydedilir.

Miktar: İlgili malzeme kaleminden ya da hizmetten kaç birim giriş yapılacağı bu kolonda belirtilir. Barkod okuyucu kullanılıyorsa, her malzeme kalemine ait barkod okutulduğunda miktar kolonu otomatik olarak güncellenir. 

Birim: Giriş işleminin hangi birim üzerinden yapılacağı belirlenir. Malzemelere ve alınan hizmetlere ait işlemler, malzeme ya da hizmet kartında tanımlanan birimlerden herhangi biri üzerinden kaydedilir. Kartta verilen ana birim fişe öndeğer olarak aktarılır.

...

 Malzeme kartlarında her birim için ayrı barkod tanımlanabilir. Bu durumda, birim seçimi barkod okuyucudan gelen numaraya göre program tarafından belirlenir.

Birim Fiyat: Malzeme ya da hizmetin teslim şekline göre birim fiyatıdır. Bu alana birim fiyat bilgisi girilir. "Listele" düğmesi tıklanır ve birim fiyat seçenekleri listelenir. Stoklar için tanımlı fiyat, ortalama fiyatı, son alış ya da satış fiyatı, son satınalma/satış teklif fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama ile LIFO ve FIFO maliyet değeri seçilebilir. Alınan hizmetler için ise tanımlı fiyat ve son alış fiyatı seçilebilir. 

...

Sigorta: Malların sigorta masrafının girildiği alandır.

...

 Sigorta ve Navlun ücretlerini hangi tarafın ödeyeceği yapılan anlaşmaya bağlıdır.

Navlun Dövizli: Navlun masrafı dövizli tutarıdır. 

Sigorta Dövizli: Sigorta masrafı dövizli tutarıdır. 

DİİB: Satırdaki malzemenin saydırılacağı DİİB ve saydırılacağı DİİB ve bu DİİB' e ait ithaline izin verilen hammaddenin seçildiği alandır. 

DİİB Kalan Miktar: Satırdaki malzeme miktarı düşüldükten sonra DİİBsonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan miktarını gösteren alandır. 

DİİB Kalan Tutar: Satırdaki malzeme tutarı düşüldükten sonra DİİBsonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan USD tutarını gösteren alandır.

DİİB Paritesi: Satırdaki malzeme tutarı düşüldükten sonra DİİBsonra DİİB'e ait ithaline izin verilen hammaddenin kalan tutarını gösteren, seçilen DİİB ile fatura satırındaki malzemenin döviz cinsileri farklı ise bunu DİİB' in döviz cinsine çeviren parite bilgisinin girildiği alandır. 

...

Hareket Özel Kodu 1/2: Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve bu gruplanan bilginin toplamını görmek için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanabilir.

...

 Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümündeki özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır. Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisine göre filtreleme yapılabilir. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.

T. Kodu: Teslimat kodudur. 

...

Proje Kodu: Satırdaki işlemin ilgili olduğu proje kodudur.

...

 Faturada cari hesap seçildiğinde, "Fiş Satırları Proje Bilgileri Güncellenecek" uyarı mesajı ekrana gelir. Tamam'a tıklandığında satırdaki Proje Kodu alanı güncellenir, cari hesap kartı Diğer sekmesinde seçilen proje kodu bu alana aktarılır; fakat satırda seçili malzeme kartında proje belirtilmişse, satıra, malzeme kartındaki proje kodu aktarılacaktır.

Ambar: Satırdaki işlemin ait olduğu ambarı belirtir.

...

 Satınalma ve Satış Dağıtım Parametreleri'nde "Fiş Satırları Ambar Bilgisi Değiştirilebilsin" satırında "Evet" seçiminin yapılması durumunda bilgi girilebilir.

Fatura Genel Bilgileri

Bu bölüm fatura penceresinin alt bölümünde yer alır ve o faturaya girilen hareket satırlarına ait toplam tutar bilgileri görüntülenir. Fatura genelinde ve satırlarda kullanılacak para birimi belirlenir. Satırlardaki işlemler burada belirlenen para birimi üzerinden kaydedilir.

İthalat fatura penceresinin alt bölümünde bulunan alanlardan fatura geneline ve satırlara ait para birimi bilgileri kaydedilir ve toplamlar izlenir. Kullanılacak para birimi fiş geneli ve fiş satırları için ayrı ayrı belirlenir. Fiş geneli için kullanılacak para birimi aşağıdaki seçenekleri içerir:

...

alanı; Raporlama Dövizi, İşlem Dövizi

...

ve EURO seçeneklerini içerir.

Fiş satırlarında yer alan işlemler için geçerli olması istenen para birimi Satırlar bölümünde belirlenir. Satırlarda yer alan işlemler için birim fiyat bilgileri,

...

; Yerel Para Birimi

...

, Raporlama Dövizi

...

, İşlem Dövizi

...

, EURO

...

ve Fiyatlandırma Dövizi üzerinden kaydedilir.

Burada yerel para birimi dışında bir seçim yapılması durumunda, satırlarda kaydedilen işlemlere ait birim fiyat bilgileri döviz türü seçilerek dövizli birim fiyat alanında belirtilir. Fiş geneline ait toplam masraf, indirim, net toplam, CIF toplam bilgileri, yerel para birimi ve fiş geneli için seçilen para birimi üzerinden izlenir.

...

İthalat operasyon fişlerine sözleşme aktarmak mümkündür. Bunun için fiş içinde F9/sağ fare düğmesi menüsünde yer alan "Sözleşme Aktar" seçeneği kullanılır. Fişte seçili cari hesaba ait kayıtlı sözleşmeler listelenir ve seçim yapılır. "Aktar" düğmesi ile sözleşmeye ait satırlar fişe aktarılır. Bir fişe birden fazla sözleşme aktarılabilir.