Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

İşletmeye Alma hareketi, sistemde tanımlanmış bir varlık kaydının fiili olarak da sisteme girdiğini belirten yani ilgili varlığın elde mevcut (kullanılabilir) olduğunu belirten bir harekettir. İşletmeye alma işlemleri varlık talepleri listesinden ve ilgili varlık üzerinden de eklenebilir. 

Bir varlığın alımı varlık stoklanabilen yani malzeme karşılığı olan bir malzeme ise, ya ambara giriş şeklinde olur ya da bir varlığın üzerinde sisteme girmiş ise direkt varlığın üzerine tahsis şeklinde olur. 

Taşınmaz bir varlık söz konusu ise bu varlığın ambara girişi söz konusu değildir. Bu varlık, ya işletmeye girmiş ancak henüz kimseye tahsis edilmemiş yani ' serbest ' bir varlıktır ya da direkt bir varlığa tahsis ile işletmeye girebilir. 

İşletmeye alım bilgileri Varlık Hareketleri listesinde hareket türü İşletmeye alma fişi seçilerek kaydedilir. İşletmeye alım hareket bilgileri şunlardır: 

Fiş Başlık Bilgileri

Fiş Numarası: İşletmeye alım fişi numarasıdır. Fiş numarası bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

...

Fiş satırlarından işletmeye alımı yapılan varlıklara ait bilgiler kaydedilir. Fiş satırında yer alan alanlar Varlık, Hedef Tahsis Yeri ve Bağlı Fiş başlıkları altında toplanmıştır. 
 Varlık Bilgileri

Varlık Kategorisi: İşletmeye alınan varlığın ait olduğu kategoridir.

...

Lot/Seri Numarası: Varlığın lot/seri numarasıdır. 
Hedef/Tahsis Yeri Bilgileri

İşletmeye alım hareketleri devir ya da satınalma fişinden aktarılabilir. Bu durumda bu bölümde yer alan bilgiler değiştirilemez. 

Tip: Varlığın hedef tahsis tipidir. Bu alan 

...

alan; Ambar, Varlık, Varlık Kısmı

...

, Organizasyonel Birim

...

, Personel

...

, Cari Hesap

...

ve Serbest seçeneklerini içerir. 

Tip seçenekleri arasından işletmeye alım hareketine ait tip seçilir.

Kategori: Hedef tahsis tipinin varlık olması durumunda, varlık kategorisinin belirlendiği alandır.

Tür: Tip olarak varlık kısmı seçildiğinde aktif olan tür kolonundan varlık kısmı türlerine ulaşılarak seçim yapılır.

Kod: Tip alanında yapılan seçime bağlı olarak satırda belirtilen varlığın tahsis yeri ilgili kayıtlara ulaşılarak kaydedilir. 

...

Açıklama: Tip alanında yapılan seçime bağlı olarak ambar, varlık ya da varlık kısmı açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde ambar, varlık ya da varlık kısmı açıklaması otomatik olarak gelir.

Stok Yeri Kodu ve Açıklaması: Hedef tahsis tipinin ambar olması ve stok takibinin yapılması durumunda varlığın stok yerinin kaydedildiği bilgi girişi zorunlu alanlardır. 

Hareket Bilgileri

Özel Kod: İşletmeye alım hareketlerini gruplamak amacıyla kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. 10 karakter uzunluğundadır. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Kullanıcının, işletmeye alım fişlerini kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır.

Açıklama: Varlık hareketine ait açıklama bilgisidir. 
 Bağlı Fiş Bilgileri

Fiş Türü: İşletmeye alım fişi satırında yer alan bu alana doğrudan bilgi girilmez. Eğer bu hareket bir devir ya da satınalma irsaliye/faturası ile oluşmuşsa ilgili fiş türü aktarılır.

Fiş Numarası: İşletmeye alım fişi satırında yer alan bu alana doğrudan bilgi girilmez. Eğer bu hareket bir devir ya da satınalma irsaliye/faturası ile oluşmuşsa ilgili fiş numarası aktarılır.

...