Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Amortisman tablosu üzerinde sağ fare tuşu menü seçenekleri ile amortisman hesapları istenen yöntem üzerinden yerel ve dövizli tutarları ile alınabilir. Sağ fare tuşu menüsünde yer alan seçenekler aşağıda belirtilmiştir: 

 Hesapla: Seçilen yöntem üzerinden amortisman hesaplarının yapılmasında kullanılır. Açılan pencereden hesaplamanın hangi yıldan başlayacağı belirlenir. 

Yöntem değiştirDeğiştir: Normal, azalan bakiyeler, üretim yılı ve hizmet yılı rakamı olmak üzere dört seçeneklidir. Sabit kıymet kartında girilen yöntem üzerinden amortisman hesapları hesaplanır. Diğer yöntem üzerinden hesaplamaların yapılması için Yöntem değiştir seçeneği kullanılır ve amortisman tablosu seçilen yöntem üzerinden alınır. 

Kayıtlı giderlerGiderler: Programın ilk kullanımında elde bulunan sabit kıymete ait giderler amortisman tablosu üzerinde ilgili satırda kayıtlı giderler seçeneği ile işlenir. Daha sonraki kullanımlarda sabit kıymet kaydı ile ilişkilendirilen giderler kayıtlı giderler penceresine otomatik olarak gelecektir. Değerlemeye tabi olan ve olmayan kayıtlı giderler ilgili satırda TL ve raporlama dövizi tutarları ile yer alır. 

Yerel/ dövizli tabloDövizli Tablo: Amortisman tablosunun yerel ve sistem dövizi üzerinden alınmasında kullanılır. 

Değerleme Seçenekleri: Varlık için yeniden değerleme yapılıp yapılmayacağı bu seçenek ile belirlenir. 

Muhasebeleşme İşareti Koy: İşlemin muhasebeleştiğini gösteren işareti koymak için kullanılır. 

Muhasebeleşme İşaretini Kaldır: Muhasebeleşme işaretini kaldırmak için kullanılır.

Hesaplama Seçenekleri: Hesaplamanın hangi yönteme göre yapılacağı bu seçenek ile belirlenir.

Değer Düşüklüğü/Artışı: İlgili amortisman dönemine ait değer düşüklüğü ya da değer artışını belirtmek için kullanılır. Amortisman satırı bazında değer girişi yapılabilir. Belirtilen oran ya da tutar bilgileri Değer Düşüklüğü, Değer Düşüklüğü(%), Değer Artışı ve Değer Artışı(%) alanlarına yansıtılır.

...

Ömür uzatıcı veya fonksiyon artırıcı bağlı varlıkların amortisman tablolarında, “Amortismanın Tümünü Ayır” seçeneği yer almaz. Bu varlıklar üzerinden zaten hesaplama yapılamadığı için, ancak bağlı oldukları varlığın tabloları üzerinden tamamı ayrılabilir.

 Amortismanın tamamının ayrıldığı dönemden sonraya denk gelen bir amortisman kaydı varsa muhasebeleşme hatası olmaması için silinir.

...