Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Üretim Bölümü'nde, "Kayıt/MRP" menüsünün altında yer alır. Ürün ve ürün operasyonları bazında kullanılacak kaynakların tanımlandığı ve varsayılan ömür tüketimlerinin tanımlandığı bölümdür. Bu ekranda yapılan tanımlamalar, kaynak kullanımı sırasında otomatik olarak tüketimlerin ekrana getirilmesini sağlar. Kullanıcı, otomatik olarak ekrana gelen bu bilgiler üzerinden istediği değişiklikleri, ekleme ve çıkarmaları yapabilir. Aynı zamanda, İleri Üretim Planlama uygulaması da, bu ekrandan yapılan tanımlara göre yapılır. Hangi ürünün üretiminde hangi kaynaktan kaç adet kullanılacağı bilgisi, Operasyon-Kaynak Eşleştirme ekranından yapılan eşleştirmeler sayesinde bilinir.


Operasyon-Kaynak Eşleştirme Ekranı
Operasyon Seçimi

Kaynağın kullanıldığı operasyon bilgisinin seçildiği alandır. Operasyon Kodu bazında tanım yapılacağı gibi, Operasyon Grubu veya Tüm Operasyonlar için de tanım yapılabilir.

Alanın sağ tarafında yer alan "Operasyon Değer" alanından ilgili değer tanımlaması yapılır. Rehber butonu Image Modified ile, seçilen operasyona göre değer tanımlanacak kod tanımlaması yapılır.

Örneğin;

OP_GRUP1 operasyon grubundaki tüm operasyonlar aynı kaynağı kullanıyorsa, operasyon grubu üzerinden tanımlama yapmak kolaylık sağlar.

Ürün Seçimi

...

Operasyon

...

Kodu belirlendikten sonra ürün detayında kaynak eşleştirmesi

...

yapmak için ürün detayı

...

verilir. Ürün

...

Kodu bazında tanım

...

yapılacağı gibi,

...

Ürün Grubu veya Tüm Ürünler için de tanım yapılabilir.

...

 

Alanın sağ tarafında yer alan "Ürün Değer" alanından ilgili değer tanımlaması yapılır. Rehber butonu Image Added ile, seçilen ürüne göre değer tanımlanacak kod tanımlaması yapılır.

Örneğin;

Kaynak kullanımı için ürün detayı vermeye gerek yoksa

...

ve ilgili operasyonda

...

tüm ürünler aynı kaynağı kullanıyorsa,

...

Tüm Ürünler üzerinden tanımlama yapmak kolaylık

...

sağlar.

Asorti Kodu
Asorti Kodu Açıklaması









Kullanılacak kaynak bilgilerinin set yapısında tanımı yapılır. Set kavramı, bir arada kullanılacak birden fazla kaynağı küme haline getirmek için kullanılmaktadır. Bir setin içine bir veya daha fazla kaynak eklenebilir, bu kaynaklar üretim sırasında bir arada kullanılmaktadır. Aynı şekilde bir operasyon ve ürün kodu için birden fazla set tanımı yapılabilir, bu durumda her set tanımı birbirinin alternatifi gibi düşünülebilir. Örneğin OP1 için MAMUL1 üretimi sırasında kullanılan kaynakların SET1 ve SET2 gibi iki set şeklinde tanımlandığını düşünelim. Bu tanımlama şu anlama gelmektedir: MAMUL1 üretimi sırasında OP1 operasyonu yapılırken SET1 veya SET2 içindeki kaynaklar kullanılacaktır.

...