Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Sipariş Politikası (Parti Büyüklüğü, Lot Size)

Sipariş politikası; hammadde için katları sipariş edilmesi gereken miktarı, yarı mamul için ise katları ve üretilmesi gereken miktarı ifade eder. Satıcının şart koştuğu veya firma politikası olarak belirlenmiş olan bir sipariş katsayısı varsa belirlenmesi ve sipariş politikası olarak "Sabit Sipariş Büyüklüğü" seçilmesi gerekir. Gerektiği kadar sipariş verilebiliyorsa, bu değerin 0 (sıfır) olarak bırakılması ve sipariş politikası olarak "Kesikli Sipariş Miktarı" seçilmesi gerekir. Özellikle mamul ve yarı mamullerde istenilen miktarlarda üretim mümkün olacağı için, kesikli sipariş miktarının belirlenmesi gerekir.

Sipariş politikası, satıcı ve stok bazında Müşteri-Satıcı Stok Bilgilerinden, stok bazında Stok Planlama Kayıtlarından, Satıcı bazında Cari Planlama Bilgilerinden tanımlanır.

Herhangi bir hammadde/yarı mamul için  Müşteri-Satıcı Stok Kayıtlarında sipariş politikası girilmişse, öncelikli olarak buradaki tanımlama dikkate alınır. Burada bir tanımlama yapılmamışsa, satıcının Cari Planlama Kayıtlarındaki tanımlaması dikkate alınır. Eğer burada da herhangi bir tanımlama yoksa, Stok Planlama Kayıtlarında stok bazında tanımlanan sipariş politikası dikkate alınır.

Örneğin;


Stok KoduParti Büyüklüğü

M1

0 (sıfır)

H1

10 Adet

H2

5 Adet 

Seçenek Stok KoduGereksinimİş Emri MiktarıSipariş Miktarı

Stok Bakiye Kontrol √

M1

  7

   7


Mamul Bakiye Kontrol √

H1

  35-12=23


  30


H2

  21-25=0


   -

Stok Bakiye Kontrol √

M1

  10 

  10


Mamul Bakiye Kontrol

H1

  50-12=38


  40


H2

  30-25=5


   5

Stok Bakiye Kontrol

M1

  10

  10



H1

  50


  50


H2

  30


  30

şeklinde hesaplanır.

Reçetede bir yarı mamul olsaydı ve bu yarı mamulün parti büyüklüğü olsaydı, yarı mamulün üretim miktarı bire bir gereksinim kadar olmayacak ve parti büyüklüğüne göre hesaplanacaktı. Bu durumda hammadde gereksinimi de üretim miktarına göre ayarlanacaktı.


Sipariş Oranı

MRP ile oluşturulan satıcı siparişlerinin, bir hammadde ihtiyacı için birden fazla satıcıya oranlanarak verilmesi için sipariş oranı kullanılır.

MRP ile, satıcı siparişlerine dönüşecek kayıtlar, Stok Modülü/Kayıt/Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları bölümünde sipariş oranı sahasına girilen değer doğrultusunda farklı satıcılara bölüştürülecektir. Yarımamullerinin bir kısmını dışarıdan temin eden, bir kısmını üreten firmalar da, bu uygulamayı kullanarak oranlama yapabilmektedir.

  • Sipariş oranı girilmemişse veya satıcılar bazında toplam oran 100%'den az bir değer ise, geriye kalan oran, Stok Kartında Satıcı Kodu sahasında yazılan satıcıya sipariş verilir. Söz konusu stok bir yarı mamul ise kalan oran için iş emri verilir.
  • Sipariş oranları toplamı 100%'den büyük bir değer ise, bu oran kadar fazla sipariş açılmaktadır. Buna dikkat edilmelidir. Örneğin; sipariş oranları toplamı 120 ise MRP'de hesaplama yapldığında, 10 adet olması gereken sipariş, 12 olarak hesaplanacaktır.
  • Müşteri-Satıcı Stok Kayıtları bölümünde yarı mamul için sipariş oranı verildiyse, bu yarımamulün satın alınacağı düşünülüp, alt seviyelerindeki hammaddeler için MRP'de planlama yapılmaz. Bu bölümde verilen toplam oranın %100'e tamamlanacak şekilde geri kalanı, üretilecek miktar olarak hesaplanır ve alt seviyelerine inilerek planlaması yapılır.

 

Müşteri/Satıcı Stok Kayıtlarındaki; sipariş politikası, nakliye süresi, bildirim süresi, yükleme günleri, kesinleşme ve planlama periyodunun MRP‘de dikkate alınması için mutlaka sipariş oranı girilmiş olmalıdır.

 

Örnek;

Yukarıdaki örneklerde gereksinim miktarları ile tarihlerinin, sipariş/iş emri miktarları ile tarihlerinin hesaplanma şeklini gördük. Stok bakiye ve mamul bakiye kontrol parametrelerinin (E)vet olduğunu varsayarak örneği şöyle tamamlayabiliriz.


Tarih              Stok Kodu     Gereksinim   İş Emri Mik.  Sip.Mik.

01/08/2003    M1               7                 -                     

30/07/2003    M1               -                  7       

30/07/2003    H1                23                                   -                             

30/07/2003    H2                0 (sıfır)         -

25/07/2003    H1                -                                     30