Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Fabrika son durumu ekranında kullanıcının seçimine göre, sistemde kayıtlı makineler, istasyonlar veya tüm fabrika için toplam ekipman etkinliği değerleri (OEE – Overall Equipment Effectiveness) gösterilir.Toplam ekipman etkinliği değerinin hesaplanması için üç farklı veri gerekir. Bunlar; Kullanılabilirlik (AVA – Availability), Performans (PER – Performance) ve Kalite (QUA – Quality) olarak sıralanır. Bu üç verinin hesaplanıp çarpılması yoluyla Toplam Ekipman Etkinliği değeri bulunur. (Bkz. Ekran Görüntüsü 2)

OEE = AVA × PER × QUA

Ekran Görüntüsü 2  

Toplam ekipman etkinliği Ekipman Etkinliği değerinin 3 üç farklı bileşen kullanılarak hesaplanması, üretime ait kayıpların oluşma sebeplerinin detaylarıyla ortaya konulabilmesi konulması bakımından önemlidir. Toplam ekipman etkinliğini oluşturan her bir bileşen, üretimde yaşanması muhtemel farklı bir problemi işaret etmekte eder ve üretim yöneticilerine hangi noktalara odaklanılması gerektiği konusunda yol göstermektedirgösterir. OEE'yi oluşturan ilk bileşen olan kullanılabilirlik, her bir makinenin vardiya sürelerini dikkate alarak hesaplanmaktadırhesaplanır. Genel anlamıyla her bir makinenin vardiya boyunca çalıştığı gerçek sürenin, planlanan çalışma süresine oranlanmasıyla bulunmaktadırbulunur. Bu bakımdan kullanılabilirlik değeri, makinelerin duruşlarından (- arıza, kalıp değişimi vb.) gibi - kaynaklanan kayıpları işaret etmektedireder.
𝑷𝒍𝒂𝒏𝒍𝒂𝒏𝒂𝒏 Ü𝒓𝒆𝒕𝒊𝒎 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊 − (𝑻𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎 𝑫𝒖𝒓𝒖ş 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊+𝑻𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎 𝑯𝒂𝒛𝚤𝒓𝒍𝚤𝒌 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊+𝑻𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎 𝑻𝒓𝒂𝒏𝒔𝒇𝒆𝒓 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊)

AVA =


𝑷𝒍𝒂𝒏𝒍𝒂𝒏𝒂𝒏 Ü𝒓𝒆𝒕𝒊𝒎 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊
Planlanan Üretim Süresi - (Toplam Duruş Süresi+Toplam Hazırlık Süresi+Toplam Transfer Süresi) 

AVA = Planlanan Üretim Süresi

OEE'yi oluşturan ikinci unsur olan performans ise, planlanan üretim zamanı içinde gerçekleşen üretim adedinin, üretilmesi mümkün olan maksimum üretim adedine oranlanmasıyla hesaplanmaktadırhesaplanır. Bu anlamda OEE'nin içinde barındırdığı barındırdığı  performans bileşeninin, en temelde hız kayıplarına işaret ettiğini söylemek mümkündür.


∑(𝑩𝒊𝒓𝒊𝒎 Ü𝒓ü𝒏 𝒊ç𝒊𝒏 Ü𝒓𝒆𝒕𝒊𝒎 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊 × 𝑩𝒊𝒓𝒊𝒎 Ü𝒓ü𝒏ü𝒏 Ü𝒓𝒆𝒕𝒊𝒎 𝑴𝒊𝒌𝒕𝒂𝒓𝚤)

PER =

...

𝑷𝒍𝒂𝒏𝒍𝒂𝒏𝒂𝒏 Ü𝒓𝒆𝒕𝒊𝒎 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊 − (𝑻𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎 𝑫𝒖𝒓𝒖ş 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊+𝑻𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎 𝑯𝒂𝒛𝚤𝒓𝒍𝚤𝒌 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊+𝑻𝒐𝒑𝒍𝒂𝒎 𝑻𝒓𝒂𝒏𝒔𝒇𝒆𝒓 𝑺ü𝒓𝒆𝒔𝒊)

OEE'nin son bileşeni olan kalite ise, üretilen toplam ürün miktarı içinde kalite standartları bakımından "geçer" ürün miktarının payıdır. Bu hesaplama yöntemi değerlendirildiğinde, kalitesizlikten kaynaklanan kayıpların OEE'nin içindeki kalite bileşeniyle temsil edildiği söylenebilmektedir.

∑(Ü𝒓𝒆𝒕𝒊𝒎 𝑴𝒊𝒌𝒕𝒂𝒓𝚤−𝑭𝒊𝒓𝒆 𝑴𝒊𝒌𝒕𝒂𝒓𝚤)

...