Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Süper Reçete tanımından, normal bir reçete açılımı elde etmek için, yapılandırılabilir ürün için bir  yapılandırma kodu (Özellik kombinasyonu) sağlanması gerekir.


Süper Reçete Kaydı Ekranı
Mamul Kodu 

Reçetesi oluşturulacak mamule/yarı mamule ait "Stok Kartı Kayıtları" bölümünde verilen kodun girildiği alandır. Rehber butonu Image Modified ile, stok kodları arasından seçim yapılır. 

Mamul İsmi

Girilen mamul/yarı mamul koduna ait açıklamanın program tarafından otomatik olarak ekrana getirildiği alandır.

Image Added

Mamul reçetesi tanımlandıktan sonra, farklı yapılandırma kodlarına göre normal reçete kayıtlarının oluşturulması için kullanılan butondur. SBOM butonuna tıklandığında, Yapılandırma Kod Sihirbazı ekranı görüntülenir. Yapılandırma sihirbazı üzerinde, Arama Sonuçları bölümünde, açılması istenen reçete için yapılandırmaların belirlenmesi gerekir. Fare ile birlikte klavyedeki Ctrl tuşu kullanılarak birden fazla kod seçimi yapılabilir.

Yapılandırma kodları seçildikten sonra Yapılandırma Kod Sihirbazında bulunan SBOM butonuna tıklandığında, SBOM → BOM (Süper Reçeteden Normal Reçete Oluşturma) ekranı açılır. Açılan SBOM Reçete ekranında Image Added butonuna tıklandığında, sihirbazda seçilen yapılandırma kodları için oluşturulacak normal reçete bilgilerinin izlenmesi sağlanır.

Yukarıdaki örnekte BL (Beyaz- Large beden) ve GM (Gri-Medium beden) yapılandırma kodları, mamul için kullanılan yapılandırma koduna göre hammaddelere atanan yapılandırma kodu ve miktar farklılık gösterir.

Örneğin;

GM yapılandırma kodlu gömlek için 9 düğme atanırken, BL yapılandırma kodlu gömleğe 12 düğme atanmıştır.

Image Added butonu ile açılan reçetelerin doğruluğu kontrol edildikten sonra Image Added butonu kullanılarak, tanımlamaların kaydedilmesi sağlanır.

Süper Reçete Kaydı ekranında "SBOM" butonu kullanılarak oluşturulan reçete bilgileri "Reçete Kaydı" ekranından izlenebilir, üzerinde istenen değişiklikler yapılabilir veya silinebilir.

Süper Reçete Kaydı EkranıReçete Bilgileri-1
Sıra No

Reçeteye kaydedilen bileşenler için kullanılan sıra numarasıdır. Kaydedilen her bileşenin sıra numarası olması gerekir. Sıra numarası sayesinde, bileşenlerin hangi sırada kullanıldığı anlaşılır. Bunun dışında, reçetede aynı bileşen birden fazla kullanıldığında, kullanım sırası da tanımlanır. Sıra numaraları en fazla 8 karakter uzunluğunda tanımlanabilir. Program 4 karakterden oluşan sıra numarasını otomatik olarak getirir. Reçete kayıtları tamamlandıktan sonra araya yeni bileşen eklemek gerektiğinde, sıra numarası kullanılarak yapılabilir.

Örneğin;

0004 ve 0005 sıra numarasına sahip iki bileşen kaydının arasına yeni bir bileşen eklenecek ise; sıra numarasının 00041, 000401,0004001, 00040001 şeklinde verilerek araya girmesi sağlanabilir.

Operasyon/Bileşen/Yan Ürün

Reçeteye kaydedilen kalemin Operasyon/Bileşen/Yan Ürün olduğu belirlenir.

Operasyon seçeneği, sadece MRP modülüne sahip olan firmalarda kullanılır. Bu firmalar, operasyon tanımlamalarını MRP modülünden yapar ve bu alana operasyon (rota) kodlarını girebilir. Operasyon bir üretim aşamasıdır. Yani, mamule belli bir bileşen veya bileşenlerin kullanılmasından sonra bazı operasyonlardan - yıkama, kurutma, yapıştırma gibi - geçirilmesi gerekebilir.

Örneğin;

100 derece sıcaklıkta 10 dk. kaynatılması gibi.

MRP modülüne sahip olmayan firmalarda bu alanın "Bileşen" olarak seçilmesi gerekir.

Yan Ürün seçeneği ile de, eklenmesi istenen bileşen seçildikten sonra reçeteye eklenir. Yan ürün tipli bileşenler de mamul gibi giriş yapılacak bileşenler olarak düşünülebilir. 

Bileşen Kodu

Mamul reçetesinde bulunan hammadde, yarı mamul veya yan ürünlerin Stok Kartı Kayıtları ekranından girilen kodlarıdır. Rehber butonu Image Added ile kodlar arasından seçim yapılır.

Bileşen İsmi

Bileşen kodu doğru girildiği takdirde, bileşenin Stok Sabit Kayıtları ekranından girilen isminin izlendiği alandır.

Image Added

Yapılandırma bilgilerinden arama yapmak için kullanılan butondur.

Image Added

Asorti bilgisi girmek için kullanılan butondur.
Asorti Kodu

Asorti kodunun girildiği alandır. Rehber butonu Image Added ile, tanımlanan özellik kodlarına ulaşılır.

Asorti Kodu AçıklamasıAsorti koduna ait açıklama bilgisinin otomatik olarak ekrana girildiği alandır.
Ölçü BirimiReçeteye kaydedilen bileşen için ölçü birimi tanımlanan alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile tanımlı ölçü birimlerine ulaşılır.
Miktar

Reçete içinde kullanılan bileşen için kullanılacak miktarın tanımlandığı alandır. Reçete toplamında girilen rakama göre, bileşen miktarının katsayısı bu alan üzerinden belirlenir.

Sarf Edilen Mamul Kodu

Fiktif mamul için kullanılan alandır. Bazı uygulamalarda hammadde ya da yarı mamullerin üretime girmesi sonucu, birden fazla mamul oluşur. "Reçete Kaydı" bölümünde bileşenler, tek bir mamul için tanımlandığından, bu uygulamayı destelemek için fiktif bir mamul oluşturulur. Bileşenler ve sarf oldukları mamuller, fiktif mamulün reçetesinde tanımlanır. Bunun için öncelikle  Stok Modülünde fiktif mamul için bir stok kartı açılması ve Stok Kartı Kayıtları → "Ek Bilgiler" sekmesindeki “Fiktif Mamul” parametresinin işaretlenmesi gerekir. Daha sonra "Reçete Kaydı" bölümünde fiktif mamule ait bir reçete tanımlanması gerekir. Mevcut uygulamadan farklı olarak, reçetedeki bileşenlerin birden fazla mamule sarf olacağı biliniyordu. Bunun için fiktif mamule ait reçetede, bileşenlerin sarf edileceği farklı mamuller için  bileşen bazında “Sarf Edilen Mamul Kodu” alanına mamul kodlarının girilmesi gerekir. Üretilen mamuller için de, bileşen kodu “URETIM” olan ve “Sarf Edilen Mamul Kodu” alanında üretilen  mamulün kodu yazan bir kaydın girilmesi gerekir. Fiktif mamullere ait işleyişi "Üretim Sonu Kayıtları" bölümünde yer alır.

Açıklama

İlgili bileşen için reçete bazında açıklama girilmesini sağlayan alandır. 

Örneğin;

Kullanılan bileşenin, mamule yavaş yavaş karıştırılması gibi açıklamalar girilebilir.

Anlık Reçete Toplamı

Reçete toplamı 1'den farklıysa (Bileşen miktarlarının toplamı mamulün birim toplamını oluşturuyorsa) bu durumda reçeteye bileşen (Hammadde/Yarı Mamul) eklendikçe anlık reçete toplamı hakkında bilgi veren alandır. Kullanıcı bu alana müdahale edemez. İzleyerek girilen bileşen kayıtlarına göre, reçete toplamında tanımlanan rakamla, o an erişilen toplam rakam kıyaslanabilir.

Image Added

Ürüne ait reçete girişi bitirildikten sonra, ekranın temizlenerek bir başka reçete girişine hazır hale getirilmesi için kullanılan butondur.

Image Added

Daha önceden girilen bir reçete kaydının iptal edilmesi için kullanılan butondur.

Süper Reçete Kaydı EkranıReçete Bilgileri-2