Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

e-Arşiv mükellefi olduktan sonra ilk yapılacak işlem e-Arşiv lisansının satın alınmasıdır. e-Arşiv lisansı alırken, bu lisansın kullanılacağı firma sayısının belirtilmesi gerekir. 

Lisans satın alınarak kurulum işlemlerine başlanır:

  • Merkezi Kimlik Yönetimi (SSO) ekranından yüklemesi yapılır. Temel Set lisanslarının içine satın alınan lisans gelir.
  • Lisans indirildikten sonra ilk arşiv gönderilmeden önce programdan bazı tanımlamaların yapılması gerekir.
  • Netsis Servis klasöründe bulunan "EFaturaAyarlar.exe" klasörüne tıklandığında görüntülenen "Netsis e-Devlet Ayarları" ekranından e-Devlet ayarlarının ve mühür tanımlamalarının yapılması gerekir.
  • Fatura → e-Arşiv İşlemleri → e-Arşiv Parametreleri → "e-Arşiv Uygulaması Kullanılsın" parametresinin işaretlenmesi ile e-Arşiv bölümleri aktif hale gelir. 
Info
Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra, "e-Arşiv Parametreleri" ekranından gerekli tanımlamaların yapılması gerekir. İlgili tanımlamalar yapıldıktan sonra e-Arşiv kullanımına geçilir.

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, kağıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kağıt ortamında aynı kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükellefler tarafından saklanan bir belgedir. Bu tebliğ kapsamında elektronik ortamda oluşturulan faturanın alıcısına kağıt olarak gönderilen veya elektronik ortamda iletilen şekli belgenin aslı, düzenleyen tarafından muhafaza edilen elektronik hali ise ikinci nüsha hükmündedir. Başkanlıktan e-Arşiv izni alan mükellefler, elektronik ortamda oluşturdukları faturayı elektronik ortamda muhafaza ederler. e-Arşiv Uygulamasından yararlanmak için bu tebliğin 4. bölümünde belirtilen esaslara göre başvuru yapılması gerekir.

...