Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı Ekranı 
Seçili Görüntü

Bir önceki sekmede seçilen ve ilişkilendirilen görüntülerin yer aldığı penceredir. Bu görüntüler içinden, bağlantısı tanımlanacak görüntü farenin sol tuşu ile bir kez tıklanarak seçilir. Ana görüntü için herhangi bir bağlantı tanımlanmaz. Eklenen görüntülerin bağlantıları tanımlanır. Eklenen görüntü seçildiğinde, eklendiği görüntüyle arasındaki bağlantının yapılacağı anlamına gelir.

Örneğin;

STSABIT → STHAR görüntüleri arasındaki bağlantının tanımlanması için STHAR görüntüsünün seçilmesi gerekir. Seçilen görüntü ismi, pencere başlığında görünür. Tablo ve Bağlantı Tablosu Sahaları; bağlanacak görüntü belirlendiğinde, bu görüntü "Tablo" bölümünde ve bağlantısı yapılacak ana görüntü, "Bağlantı Tablosu" bölümünde yer alır. Her iki bölümde yer alan seçim kutularındaki görüntülerde mevcut sahalar listelenir. Seçim kutularının sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu yardımıyla açılan saha listesinden, ilişkilendirilecek olan sahanın/sahaların seçilmesi gerekir.

Oluşturulan bir ilişkinin eklenmesi ya da yanlış oluşturulan bir ilişkinin çıkarılması için kullanılan butonlardır.

Örnek 1;

STGRUP → STSABIT arasındaki bağlantı, STSABIT görüntüsündeki GRUP_KODU ile, STGRUP görüntüsündeki GRUP_KODU sahaları üzerinden yapılır. Bunun anlamı, raporda her bir grup ana kaydı için listelenecek kayıtlar, STSABIT.GRUP_KODU=STGRUP.GRUP_KODU eşitliğini sağlayan kayıtlardır (ilgili grupta yer alan stoklar). 


Örnek 2;

STSABIT → STHAR arasındaki bağlantı, STHAR görüntüsündeki STOK_KODU ile, STHAR görüntüsündeki STOK_KODU sahaları üzerinden yapılır. Bunun anlamı, raporda, her bir grup ana kaydı için listelenecek kayıtlar, STHAR.STOK_KODU=STSABIT.STOK_KODU eşitliğini sağlayan kayıtlardır (ilgili stokun stoğun hareketleri).



Örnek 3;

Görüntüler arasındaki bağlantının birden fazla saha gerektirdiği durumlarda, bağlantıyı sağlayan tüm sahaların görüntüler arasından karşılıklı olarak seçilerek eklenmesi gerekir.

Örnek 4;

SICIL (Personel Sabit Bilgileri) → KARTX (Personel Kartoteks Bilgileri) arasında bağlantı, (SICIL.ISYERI=KARTX.ISYERI AND SICIL.SICILNO=KARTX.SICILNO) eşitliği üzerinden kurulabilir. Bu durumda, önce her iki görüntünün ISYERI sahaları seçilerek eklenmesi, daha sonra da SICILNO sahaları seçilerek eklenmesi gerekir.

Bağlantılar belirlendikten sonra bir önceki sekmeye geçilmesini sağlayan butondur.

Bağlantılar görüntüler belirlendikten sonra bir sonraki sekmeye geçilmesini sağlayan butondur.

...

İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı Ekranı
Seçili GörüntüÖnceki sekmelerde seçilen, ilişkilendirilen ve bağlantıları belirlenen görüntülerin yer aldığı penceredir. Bu görüntülerin içinden, kayıtları filtrelenmesi istenen görüntünün farenin sol tuşu ile tıklanarak seçilmesi gerekir.
Saha Adı

İlişkisel serbest rapor alınırken baz alınacak saha adı için kısıt verilen alandır. İlgili hücre üzerinde iken klavyede yer alan Boşluk Çubuğuna basılarak aktif hale gelen aşağı ok butonu, kısıt verilmesi istenen sahalara ulaşılmasını sağlar. Saha adı olarak "(" parantez de belirlenebilir. Parantez olarak belirlenen satırda başka bir tanımlama yapılmaz. "(" Parantez açma belirlendiğinde, otomatik olarak bir tane de ")" parantez kapatma satırı oluşur. Bu durumda, (",") satırları arasına satır ekleyerek, filtrenin iki parantez satırı arasındaki satırda tanımlanması gerekir.


Operatör

"Saha Adı" alanında belirlenen sahanın içerdiği bilgilerin, karşılaştırılacağı operatörün seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçenekler arasından tercih yapılır.

Eşittir:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere eşit olan kayıtlar anlamına gelir.

Küçük:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değerden küçük olan kayıtlar anlamına gelir.

Küçük Eşit:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere eşit ya da bu değerden küçük kayıtlar anlamına gelir.

Büyük:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değerden büyük olan kayıtlar anlamına gelir.

Büyük Eşit:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere eşit ya da bu değerden büyük kayıtlar anlamına gelir.

Benzer:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere benzer kayıtlar anlamına gelir.

Info
SQL standartlarında kullanılan "%'" ve "_" arama karakterleri, SQL cümlelerinde kullanıldıkları şekliyle geçerlidir.

Arasında:

İçeriği, sonraki adımlarda belirlenecek olan Değer 1 ile Değer 2 arasında olan kayıtlar anlamına gelir.

İçinde:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek olan değerlerin birine eşit olan kayıtlar anlamına gelir. Değerlerin, "Değer 1" sahasında virgülle ayrılmış olarak, alfanümerik değerler tırnak içinde olacak şekilde verilmesi gerekir.

Farklıdır:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değerden farklı olan (eşit olmayan) kayıtlar anlamına gelir.

Boş:

İçeriği boş olan kayıtlar anlamına gelir.

Dolu:

İçeriği dolu olan kayıtlar anlamına gelir.

Değer 1, Değer 2Belirlenen sahanın veri tabanında içerdiği bilgiler, bu sahalarda belirlenecek olan değerin/değerlerin, belirlenen operatörle kıyaslanıp sonuç kümesi oluşturulmasını sağlar.
Ve/VeyaÜzerinde bulunulan satırda tanımlanacak olan filtrenin, bir önceki satırda tanımlanan filtreye ne şekilde bağlanacağı belirlenir. Ve/Veya olmak üzere iki çeşit bağlantı şekli vardır. İki filtre birbirine "Ve" ile bağlantı yapıldığında, kaydın sonuç kümesinde yer alması için her iki filtredeki koşulu sağlaması gerekir. "Veya" ile bağlantıda ise, kaydın sonuç kümesinde yer alması için iki filtredeki koşullardan birini sağlaması yeterlidir. Çok fazla sayıda filtre tanımlanıyorsa, parantezler yardımıyla koşulların doğru sıralanmasının sağlaması gerekir.
DeğilParantez olarak belirlenen satırda aktif olan sahadır. Parantez içinde tanımlanacak olan filtreye uyan değil, uymayan kayıtların sonuç kümesinde yer alması için kullanılır.

Filtreler tamamlandıktan sonra bir önceki sekmeye geçilmesini sağlayan butondur.

Filtreler tamamlandıktan sonra bir sonraki sekmeye geçilmesini sağlayan butondur.

...

Stok ismi kolonunda, benzer operatörü ile "ORANGE%" değeri kullanıldığında, "ORANGE" ile başlayan stok isimlerine ait kayıtlar gridde görünür ve diğerleri kapatılır. Yine aynı tanım içinde, ikinci bir koşul tanımlayıp, ilk koşula ve/veya operatörü ile birleştirilmesi şartıyla ikili filtre tanımlanması da mümkündür.

Benzer, BenzemezYazılan karakterleri içeren/içermeyen kayıtlar anlamına gelir. SQL standartlarında olduğu gibi % ve _ maskeleme işaretlerinin kullanılması gerekir.
Eşittir, Eşit DeğildirYazılan karakterlere tamamen eşit olan/eşit olmayan kayıtlar anlamına gelir.
Küçük, Eşit Küçük, Büyük, Eşit BüyükYazılan değerden küçük/eşit ve küçük/büyük/eşit ve büyük olan kayıtlar anlamına gelir.
Boşluktur, Boşluk DeğildirDeğeri boş olan/boş olmayan kayıtlar anlamına gelir. İster listeden değer seçilerek, ister "kişisel" seçeneği ile filtreleme sonucu, grid kayıt kümesi daraltılarak sadece filtrelenen kayıtlar görünür diğerleri kapatılır. Gridin alt bölümünde ise, gridin filtrelenmiş olduğuna dair bilgi verilerek filtre koşulları gösterilir.


Bilgi çubuğunda yer alan "Çarpı" butonu ile, filtreleme ve tanımlı koşullar kaldırılarak grid eski haline döndürülür. "Onay" butonu ile, filtre uygula/uygulama işlemi yapılır. Seçenek işaretli iken filtre uygulanarak grid kayıtları kısıtlanır. Seçenek işaretli değilken, filtre bilgisi ekranda kalır fakat grid tüm kayıtları listeler. Bilgi çubuğunda seçeneğin işaretlenerek filtrelenmiş hale dönülmesi mümkündür.


Filtreleyici
"Customize" butonu ile açılan pencerede daha ileri filtre tanımları yapmak mümkündür.

Bu pencerede koşulun yanında bulunan kutucuklara tıklandığında, yapılabilen işlemler şöyledir:


Durum EkleMevcut koşula yeni bir koşul eklemeye yarar.
Grup EkleMevcut koşula parantez içinde koşul grubu eklemeye yarar.
Satırı SilYanlış tanımlanan koşul satırını silmeye yarar.
BağlantıBir grup içinde yer alan koşulların birbirlerine bağlantı şeklini belirlemeye yarar. "Ve/Veya", "Ve Değil/Veya Değil" şeklinde bağlantı şekilleri vardır.
Saha İsmiKoşul satırının ilk bölümünde saha ismi belirlenir. Yeşil renkle gösterilen saha ismi üzerinde farenin sol tuşu ile tıklandığında, gridin aktif saha isimleri listelenir ve içinden seçim yapılabilir.
OperatörKoşul satırının orta bölümde, operatör belirlenir. Bordro renkle gösterilen operatör üzerine farenin sol tuşu ile tıklandığında, kullanılacak operatörler listelenir ve içlerinden seçim yapılabilir.
DeğerKoşulun sağlanması için istenen değer yazılır. "Uygula" butonu ile, koşulun gridde uygulanması sağlanır.



Şekilde tanımlanan filtre uygulandığında, oluşan koşul aşağıdaki şekildedir:

...

Info
Bu görüntü için "Tarih" alanında, çıkış tutarları toplamları üst bilgisi tanımlanarak kırılımda toplam gösterilir. Saha için herhangi bir üst bilgi tanımlanmadığı zaman, satırlardaki tarihlerin yanında toplam bilgisi görünmez.


Araç Çubuğu ve Farenin Sağ ClickTuşu

Rapor araç çubuğunda ve grid üzerinde farenin sağ click tuşu ile ekrana gelen menü seçeneklerinde yapılabilecek işlemler şunlardır;seçenekleri aşağıdaki şekildedir:


Export All To XLS
Image Removed : Raporun tüm içeriğinin bir Excel dosyasına atılmasını aktarılmasını sağlar. Buton kullanıldığında açılan pencerede, Excel dosya klasör ve ismi belirtilmelidirisminin belirtilmesi gerekir.


Export All To Text
Image Removed : Raporun tüm içeriğinin bir text Text dosyasına atılmasını aktarılmasını sağlar. Buton kullanıldığında açılan pencerede text Text dosya klasör ve ismi belirtilmelidirisminin belirtilmesi gerekir.


Export Selected/All To XML
Image Removed Raporun : Raporun seçili/tüm içeriğinin bir XML dosyasına atılmasını aktarılmasını sağlar. Buton kullanıldığında açılan pencerede XML dosya klasör ve ismi belirtilmelidirisminin belirtilmesi gerekir. Oluşan XML dosya, raporun hiyerarşisinde olacaktırsınıflamasında yer alır.


Export Selected/All To XML
Image Removed :Raporun seçili/tüm içeriğinin bir HTML dosyasına atılmasını aktarılmasını sağlar. Buton kullanıldığında açılan pencerede HTML dosya klasör ve ismi belirtilmelidirisminin belirtilmesi gerekir. Oluşan dosya ile , rapor, browser tarayıcı tarafından izlenebilecektirizlenebilir.


Print Preview, Print
:Raporun baskı ön izlemesini ve yazıcıdan çıktısını almaya yararçıktısının alınmasını sağlar.


Tümünü Aç/Kapa
Image Removed Rapordaki : Rapordaki tüm alt gridlerin tek hareketle açılmasını/kapatılmasını sağlar.


Sihirbaz
Image Removed :Rapor sihirbazına dönerek, tanımlamaların düzenlenmesini ve tekrar aynı raporun alınabilmesini alınmasını sağlar.

Rapor Kapatılması ve Saklama

Rapor üzerindeki çalışma tamamlandıktan sonra, rapor penceresi bilinen yöntemlerle (ESC klavyede yer alan Esc tuşu ya da ekranın sağ üst köşedenköşesinde yer alan X tuşu ile) kapatılır. Rapor kapatma sırasında, "Rapor Kaydedilsin mi? şeklinde soru sorulacak ve istenirse, yeni bir isim verilerek " şeklinde ekrana gelen onay sorusndan sonra, isteğe bağlı bir isim verilir ya da mevcut bir rapor üzerine kaydedilebilecektirkaydedilir.