Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Görüntülerdeki kayıtlar içinden filtreleme yapılarak sonuç kümesinin istenen kapsamda daraltılmasını sağlayan sekmedir. Herhangi bir kısıtlama yapılmayacaksa, boş bırakılarak bir sonraki sekmeye geçilebilir.

Filtrelemenin amacı, bir saha için veri tabanına kaydedilmiş bilgileri, verilen bir değerle karşılaştırıp, uygun kayıtları belirleyerek sonuç kümesini oluşturmaktır. Karşılaştırmanın yapılması için öncelikle, hangi sahadaki bilgilerin filtreleneceği, daha sonra hangi operatör kullanılarak karşılaştırma yapılacağı ve hangi değerle karşılaştırılacağı belirlenir.



İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı Ekranı
Seçili GörüntüÖnceki sekmelerde seçilen, ilişkilendirilen ve bağlantıları belirlenen görüntülerin yer aldığı penceredir. Bu görüntülerin içinden, kayıtları filtrelenmesi istenen görüntünün farenin sol tuşu ile tıklanarak seçilmesi gerekir.
Saha Adı

İlişkisel serbest rapor alınırken baz alınacak saha adı için kısıt verilen alandır. İlgili hücre üzerinde iken klavyede yer alan Boşluk Çubuğuna basılarak aktif hale gelen aşağı ok butonu, kısıt verilmesi istenen sahalara ulaşılmasını sağlar. Saha adı olarak "(" parantez de belirlenebilir. Parantez olarak belirlenen satırda başka bir tanımlama yapılmaz. "(" Parantez açma belirlendiğinde, otomatik olarak bir tane de ")" parantez kapatma satırı oluşur. Bu durumda, (",") satırları arasına satır ekleyerek, filtrenin iki parantez satırı arasındaki satırda tanımlanması gerekir.

Filtrelemenin amacı, bir saha için veri tabanına kaydedilmiş bilgileri, verilen bir değerle karşılaştırıp, uygun kayıtları belirleyerek sonuç kümesini oluşturmaktır. Karşılaştırmanın yapılması için öncelikle, hangi sahadaki bilgilerin filtreleneceği, daha sonra hangi operatör kullanılarak karşılaştırma yapılacağı ve hangi değerle karşılaştırılacağı belirlenir.


Operatör

"Saha Adı" alanında belirlenen sahanın içerdiği bilgilerin, karşılaştırılacağı operatörün seçildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile seçenekler arasından tercih yapılır.

Eşittir:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere eşit olan kayıtlar anlamına gelir.

Küçük:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değerden küçük olan kayıtlar anlamına gelir.

Küçük Eşit:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere eşit ya da bu değerden küçük kayıtlar anlamına gelir.

Büyük:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değerden büyük olan kayıtlar anlamına gelir.

Büyük Eşit:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere eşit ya da bu değerden büyük kayıtlar anlamına gelir.

Benzer:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değere benzer kayıtlar anlamına gelir.

Info
SQL standartlarında kullanılan "%'" ve "_" arama karakterleri, SQL cümlelerinde kullanıldıkları şekliyle geçerlidir.

Arasında:

İçeriği, sonraki adımlarda belirlenecek olan Değer 1 ile Değer 2 arasında olan kayıtlar anlamına gelir.

İçinde:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek olan değerlerin birine eşit olan kayıtlar anlamına gelir. Değerlerin, "Değer 1" sahasında virgülle ayrılmış olarak, alfanümerik değerler tırnak içinde olacak şekilde verilmesi gerekir.

Farklıdır:

İçeriği, sonraki adımda belirlenecek değerden farklı olan (eşit olmayan) kayıtlar anlamına gelir.

Boş:

İçeriği boş olan kayıtlar anlamına gelir.

Dolu:

İçeriği dolu olan kayıtlar anlamına gelir.

Değer 1, Değer 2Belirlenen sahanın veri tabanında içerdiği bilgiler, bu sahalarda belirlenecek olan değerin/değerlerin, belirlenen operatörle kıyaslanıp sonuç kümesi oluşturulmasını sağlar.
Ve/VeyaÜzerinde bulunulan satırda tanımlanacak olan filtrenin, bir önceki satırda tanımlanan filtreye ne şekilde bağlanacağı belirlenir. Ve/Veya olmak üzere iki çeşit bağlantı şekli vardır. İki filtre birbirine "Ve" ile bağlantı yapıldığında, kaydın sonuç kümesinde yer alması için her iki filtredeki koşulu sağlaması gerekir. "Veya" ile bağlantıda ise, kaydın sonuç kümesinde yer alması için iki filtredeki koşullardan birini sağlaması yeterlidir. Çok fazla sayıda filtre tanımlanıyorsa, parantezler yardımıyla koşulların doğru sıralanmasının sağlaması gerekir.
DeğilParantez olarak belirlenen satırda aktif olan sahadır. Parantez içinde tanımlanacak olan filtreye uyan değil, uymayan kayıtların sonuç kümesinde yer alması için kullanılır.Filtreleme

Image Added

Filtreler tamamlandıktan sonra ekranın alt kısmında aktif olan, Geri butonu ile, bir önceki sekmeye , İleri butonu ile, geçilmesini sağlayan butondur.

Image Added

Filtreler tamamlandıktan sonra bir sonraki sekmeye geçmek mümkündürgeçilmesini sağlayan butondur.


Ekran üzerinde iken, farenin sağ tuşu ile ekrana gelen seçeneklerin kullanımı aşağıdaki şekildedir.

...

Satır EkleGridin sonuna yeni bir satır eklemek için kullanılır. Klavyede yer alan "Insert" tuşu aynı işlev için kullanılabilir.
Araya Satır EkleGrid üzerinde, içinde bulunulan (seçili) satır ile önceki satır arasına boş bir satır açmak için kullanılır. Klavyede yer alan "Alt+Insert" tuşları aynı işlev için kullanılabilir.
Satır SilGrid üzerinde, içinde bulunulan satırın silinmesi için kullanılır. Klavyede yer alan "Delete" tuşu aynı işlev için kullanılabilir.
TemizleGrid üzerinde, içinde bulunulan hücredeki değerin silinmesi, hücrenin boşaltılması için kullanılır. Klavyede yer alan "Backspace" tuşu aynı işlev için kullanılabilir.
Yukarı Kaydır/Aşağı Kaydır Grid üzerinde, içinde bulunulan satırın yukarı/aşağı kaydırılması ile, üstündeki/altındaki satırla yer değiştirmesi için kullanılır. Bu seçenekler kaydırmanın mümkün olduğu satırlarda aktif hale gelir. Gridin alt kısmında bulunan yukarı/aşağı butonları da aynı işlev için kullanılabilir. Klavyede yer alan Ctrl+Yukarı Ok veya Ctrl+Aşağı Ok tuşları aynı işlev için kullanılabilir.
Cümleyi Göster

Oluşan filtrelerin, gridin altındaki bilgi sahasında cümle olarak gösterilmesini sağlar.

GönderGrid içeriğinin dışa (Excel, Word, Calculator, Writer, Grafik Hazırla, Akıllı Gride Gönder) aktarılmasını sağlar.


Değil
Parantez olarak belirlenen satırda aktif olan sahadır. Parantez içinde tanımlanacak olan filtreye uyan değil de uymayan kayıtların sonuç kümesinde yer alması için kullanılır.
Filtreleme tamamlandıktan sonra ekranın alt kısmında aktif olan, Geri butonu ile, bir önceki sekmeye, İleri butonu ile, bir sonraki sekmeye geçmek mümkündür.
Image RemovedRaporda Gösterilecek Alanlar

Image Removed
Bu bölümde, raporda görüntülenmesi istenen sahalar seçilecektirseçilir.


Image Added


İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı Ekranı















Seçili Görüntü
Önceki sekmelerde seçilen, ilişkilendirilen ve bağlantıları belirlenen görüntüler, bu pencerede yer almaktadır. Bu görüntüler içinden, rapor alanları belirlenecek olan görüntü, fare ile bir kez tıklanarak seçilmelidir.
Dikkat; Seçili görüntüler penceresindeki her bir görüntü için raporda en az bir saha tanımlanmalıdır.
Görüntü Başlığı
Sahaları belirlenmek üzere seçilen görüntü için, raporda yer alacak olan başlıktır. Görüntü seçildiğinde, görüntü ismi ön değer olarak getirilir. İstendiği gibi değiştirilerek başlık oluşturulabilir.
Tekrarları Gösterme
Görüntü için raporlanan olan kayıtlarda, bu bölümde seçilecek sahaların içerikleri tıpatıp birbiriyle aynı olan kayıtların tekrarsız (tek sefer) gösterilmesini sağlayan seçenektir.
Satır Limit
Görüntü için raporlanan kayıtların ilk n tanesini rapora dahil etmek için kullanılacak seçenektir. Seçenekte belirtilen sayıda kayıt rapora dahil edilecektir. Çok uzun raporlarda, rapor hazırlama aşamalarındaki denemelerde az sayıda kayıt ile deneme yapabilmek için kullanışlıdır.
Saha Tipi
Raporda iki tip saha yer alabilir. Normal tipli sahalar, görüntü sahalarından herhangi biridir ve sonuç kümesindeki kayıtlarda sahanın içerdiği bilgi olduğu gibi gösterilecektir. Hesaplanan tipli sahalar ise, tanımlanacak hesaplamalar sonucu oluşan bilgiyi gösterecektir. Hesaplanan sahalar, öncelikle boş bir saha olarak eklenmekte ve daha sonra hesaplanma şekli, bir sonraki sekmede Script Girişi bölümünde tanımlanmaktadır.
Saha Adı
Normal tipli sahalar için, kutucuğun sağ yanındaki aşağı ok butonuyla açılan listeden görüntünün sahaları içinden seçim yapılabilir. Hesaplanan tipli sahalar için, CALC1, CALC2 ... şeklinde otomatik verilen isimler geçerli olacak ve değiştirilemeyecektir.
Operatör
Kullanılmıyor.
Değer Tipi
Hesaplanan tipli sahalarda aktif olup, hesaplama sonucu oluşacak bilginin tipini belirlemek içindir. Kutucuğun sağ yanındaki aşağı ok butonuyla açılan listeden, String (Metin), Smallint (Tamsayı, -32768..32767), Integer (Tamsayı, -2147483648..2147483647), Word (Tamsayı, 0..65535), Boolean (Doğru ya da Yanlış değer alabilen), Float (Gerçek sayı), Currency (Para birimi), DateTime (Tarih, saat), Memo (Uzun metin) ve Graphic tiplerinden biri belirlenebilir. Sonuç bilgilerin doğru gösterilebilmesi için uygun saha tipinin seçilmesi önemlidir.
Kolon Adı
Raporda saha için görülecek olan başlıktır. İstenildiği gibi düzenlenebilir.
Sırala
Seçilen saha bilgilerinin sıralanması isteniyorsa işaretlenmelidir. Hemen yanındaki kutucukta sıralamanın hangi (Artan/Azalan) şekilde yapılması istendiği belirlenmelidir. Aynı görüntü için birden fazla sahada sıralama işaretlenirse, sahalar bir biri içinde ve verildikleri sırada, sıralama işlemine tabi tutulacaktır. Örneğin; Order by GRUP_KODU, STOK_KODU gibi bir cümle oluşması anlamlıdır. Bu örnekte GRUP_KODU sahası, STOK_KODU sahasından önce eklenen bir saha olmalıdır. Ancak Order by STOK_KODU, GRUP_KODU gibi bir cümle oluşması anlamlı değildir. Stok kodu içinde grup kodu sıralamasının anlamı olmayacaktır.
Ön Biçim
Kullanılmıyor.
Biçim
Nümerik ve tarih tipli alanlar için görüntü biçiminin belirleneceği sahadır.
Nümerik alan örnekleri;
Kullanılan karakterler, 0 (basamak değeridir, yoksa sıfır görünür), # (basamak değeridir, yoksa görünmez), . (ondalık ayıracıdır), , (binlik ayıracıdır).
Değer: 0.008; Biçim: #.00 ise, 0.01
Değer: 12.2; Biçim: #.00 ise, 12.20; Biçim: #.## ise, 12.2
Değer: 8756.35; Biçim: #,###.00 ise, 8,756.35
Değer: 8756987; Biçim: #,###.00 ise, 8,756,987.00
Tarih alan örnekleri;
Kullanılan karakterler, d (gün değeri), m (ay değeri), y (yıl değeri)
Biçim: dd/mm/yyyy ise, 13/07/2005; Biçim: dd/mm/yy ise, 13/07/05
Ondalık Sistemi
Kullanılmıyor.
Ondalık
Kullanılmıyor.
Gizli
Hesaplanan sahalarda kullanılacak olan görüntü sahaları mutlaka rapora eklenmelidir. Bu sahalar, raporda görüntülenmek istenmeyip sadece hesaplamalarda kullanılacak ise, gizli seçeneğiyle işaretlenip görüntülenmemesi sağlanabilir.
Ekle/Çıkar
!worddav5c0d60f91f011069be1d82b41b89f92d.png|height=27,width=26!Tanımlanan sahanın rapora eklenmesi için, tanımlamalar yapıldıktan sonra ekle butonuna tıklanmalıdır. Eklenen saha sağ alt köşede yer alan saha listesi penceresinde izlenebilir. Bu pencerede yer alan sahalardan, raporda görünmesi istenmeyen ise, pencere içerisinde seçilerek ve çıkar butonu yardımıyla rapordan çıkarılabilir. Sağ alt köşede yer alan saha listesi penceresinden çift tıklanarak seçilmiş olan bir saha için tanımlamalarda değişiklik yapılıp ekle butonuna basıldığında, seçili sahanın tanımı güncellenecektir.
Tümünü Ekle/Çıkar
!worddav6e6b5bc7f924d9d94ed002f4bf71245a.png|height=27,width=27!Seçili görüntünün tüm sahalarını tek seferde rapora eklemek için tümünü ekle butonu kullanılabilir. Rapora eklenmiş ve sağ alt pencerede yer alan tüm sahaların rapordan çıkarılması için ise, tümünü çıkar butonu kullanılabilir.
Saha Yeri Değiştirme
Sağ alt köşede yer alan saha listesi penceresine eklenen sahaların raporda gösterilme sırası değiştirilmek isteniyorsa, ilgili sahanın üzerine mouse ile bir kez tıklayarak saha seçilmeli, Ctrl+Yukarı Ok ve Ctrl+Aşağı Ok kısa yol tuşları yardımıyla yukarı/aşağı kaydırma yapılmalıdır.

...