Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı Ekranı 
Seçili Görüntü

Bir önceki sekmede seçilen ve ilişkilendirilen görüntülerin yer aldığı penceredir. Bu görüntüler içinden, bağlantısı tanımlanacak görüntü farenin sol tuşu ile bir kez tıklanarak seçilir. Ana görüntü için herhangi bir bağlantı tanımlanmaz. Eklenen görüntülerin bağlantıları tanımlanır. Eklenen görüntü seçildiğinde, eklendiği görüntüyle arasındaki bağlantının yapılacağı anlamına gelir.

Örneğin;

STSABIT → STHAR görüntüleri arasındaki bağlantının tanımlanması için STHAR görüntüsünün seçilmesi gerekir. Seçilen görüntü ismi, pencere başlığında görünür. Tablo ve Bağlantı Tablosu Sahaları; bağlanacak görüntü belirlendiğinde, bu görüntü "Tablo" bölümünde ve bağlantısı yapılacak ana görüntü, "Bağlantı Tablosu" bölümünde yer alır. Her iki bölümde yer alan seçim kutularındaki görüntülerde mevcut sahalar listelenir. Seçim kutularının sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu yardımıyla açılan saha listesinden, ilişkilendirilecek olan sahanın/sahaların seçilmesi gerekir.

Oluşturulan bir ilişkinin eklenmesi ya da yanlış oluşturulan bir ilişkinin çıkarılması için kullanılan butonlardır.

Örnek 1;

STGRUP → STSABIT arasındaki bağlantı, STSABIT görüntüsündeki GRUP_KODU ile, STGRUP görüntüsündeki GRUP_KODU sahaları üzerinden yapılır. Bunun anlamı, raporda her bir grup ana kaydı için listelenecek kayıtlar, STSABIT.GRUP_KODU=STGRUP.GRUP_KODU eşitliğini sağlayan kayıtlardır (ilgili grupta yer alan stoklar). 


Örnek 2;

STSABIT → STHAR arasındaki bağlantı, STHAR görüntüsündeki STOK_KODU ile, STHAR görüntüsündeki STOK_KODU sahaları üzerinden yapılır. Bunun anlamı, raporda, her bir grup ana kaydı için listelenecek kayıtlar, STHAR.STOK_KODU=STSABIT.STOK_KODU eşitliğini sağlayan kayıtlardır (ilgili stokun hareketleri).



Örnek 3;

Görüntüler arasındaki bağlantının birden fazla saha gerektirdiği durumlarda, bağlantıyı sağlayan tüm sahaların görüntüler arasından karşılıklı olarak seçilerek eklenmesi gerekir.

Örnek 4;

SICIL (Personel Sabit Bilgileri) → KARTX (Personel Kartoteks Bilgileri) arasında bağlantı, (SICIL.ISYERI=KARTX.ISYERI AND SICIL.SICILNO=KARTX.SICILNO) eşitliği üzerinden kurulabilir. Bu durumda, önce her iki görüntünün ISYERI sahaları seçilerek eklenmesi, daha sonra da SICILNO sahaları seçilerek eklenmesi gerekir.

Image Added

Bağlantılar belirlendikten sonra ekranın alt kısmında aktif olan, Geri butonu ile, bir önceki sekmeye , İleri butonu ile, bir sonraki sekmeye geçmek mümkündür.

...

Filtreleme

...

geçilmesini sağlayan butondur.

Image Added

Bağlantılar görüntüler belirlendikten sonra bir sonraki sekmeye geçilmesini sağlayan butondur.


Filtreleme

Görüntülerdeki kayıtlar içinden filtreleme yapılarak sonuç kümesinin istenen kapsamda daraltılmasını sağlayan sekmedir. Herhangi bir kısıtlama yapılmayacaksa, boş bırakılarak bir sonraki sekmeye geçilebilir.


Image Added


İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı Ekranı
Seçili GörüntüÖnceki sekmelerde seçilen, ilişkilendirilen ve bağlantıları belirlenen

...

görüntülerin yer aldığı penceredir. Bu

...

görüntülerin içinden, kayıtları

...

Filtreleme Bölümü Kullanımı
Grid (Izgara) Kullanımı

...

filtrelenmesi istenen görüntünün farenin sol tuşu ile tıklanarak seçilmesi gerekir.
Saha Adı

ilişkisel serbest rapor alınırken baz alınacak saha adı için kısıt verilen alandır. İlgili hücre üzerinde iken klavyede yer alan Boşluk Çubuğuna basılarak aktif hale gelen aşağı ok butonu, kısıt verilmesi istenen sahalara ulaşılmasını sağlar. Rehber butonu Image Added ise, "Saha Adı" kısmında seçilen sahanın rehberini gösterir.


Image Added

Image AddedImage Added


Ekran üzerinde iken, farenin sağ tuşu ile ekrana gelen seçeneklerin kullanımı aşağıdaki şekildedir.


Image Added


Satır EkleGridin sonuna yeni bir satır eklemek için kullanılır.

...

Klavyede yer alan "Insert" tuşu aynı işlev için kullanılabilir.
Araya Satır EkleGrid üzerinde, içinde bulunulan (seçili) satır ile önceki satır arasına boş bir satır açmak için kullanılır. Klavyede yer alan "Alt+Insert

...

" tuşları aynı işlev için kullanılabilir.
Satır SilGrid üzerinde, içinde bulunulan satırın silinmesi için kullanılır.

...

Klavyede yer alan "Delete" tuşu aynı işlev için kullanılabilir.
TemizleGrid üzerinde, içinde bulunulan hücredeki değerin silinmesi, hücrenin boşaltılması için kullanılır.

...

Klavyede yer alan "Backspace" tuşu aynı işlev için kullanılabilir.
Yukarı Kaydır/Aşağı Kaydır 









Yukarı/Aşağı Kaydır
Grid üzerinde bulunulan satırın yukarı/aşağı kaydırılması ile, üstündeki/altındaki satırla yer değiştirmesi için kullanılır. Bu seçenekler kaydırma mümkün olan satırlarda aktif duruma gelir. Gridin alt kısmında bulunan yukarı/aşağı butonları da aynı işlev için kullanılabilmektedir. Ctrl+Yukarı ok/Ctrl+Aşağı ok kısa yol tuşları aynı işlev için kullanılabilir.
Cümleyi Göster
Oluşan filtrelerin gridin altındaki bilgi sahasında, cümle olarak gösterilmesini ya da işaretli olmadığı durumda cümlenin gösterilmeyerek, grid alanının genişletilmesini sağlar.

Gönder
Paketlerde yer alan diğer tüm gridlerde olduğu gibi, grid içeriğinin dış ortamlara aktarılmasını sağlar.

...

Raporun tamamının getirilmesi, içerdiği kayıt sayısı doğrultusunda bir miktar zaman alabilir.

Geçen sürede, rapor penceresinin alt bilgi çubuğunda, getirilen kayıt sayısı ve süre bilgisi verilecektir. Tüm kayıtlar bittiğinde, yine alt bilgi çubuğunda, Rapor Hatasız Tamamlandı bilgisi görünecektir.

Grid (Izgara) Kullanımı

Raporun ilk aşamada görünen tek gridi, ana görüntünün kayıtlarını içeren griddir.
Grid Sütunları
Her görüntü için, Raporda Gösterilecek Alanlar bölümünde belirlenen sahalar, gridin birer sütununu oluştururlar.
Örnek; Ana görüntü olarak STGRUP görüntüsü belirlenen raporda, GRUP_KOD ve GRUP_ISIM sahaları, raporda görüntülenmek üzere eklenmişse, ana grid, Grup Kodu ve Grup İsmi olmak üzere iki tane sütundan oluşur.
Grid Satırları
Grid içindeki satırlar, ilgili görüntünün, Filtreleme bölümündeki kriterler ile kısıtlanmış sonuç kümesine düşen kayıtlarıdır.

...