Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazının ikinci sekmesinde, ilişkilendirilecek görüntüler seçilir.


Image RemovedImage Added



İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı Ekranı
Kayıtlı GörüntülerÜzerinde çalışılan veri tabanında kayıtlı tüm görüntüler, ekranın sol tarafında yer alan pencerede listelenir. Görüntüler, farenin sol tuşu ile çift tıklayarak ya da "sürükle bırak" yöntemiyle, sağ taraftaki seçilen görüntüler penceresine aktarılır.
Rapor Adı

...

Kayıtlı görüntüler

...

içinden seçilen ilk görüntü adı, rapor adı olarak

...

aktarılır. Rapor başlığı olarak kullanılacak bu bilgi

...

, istenen şekilde değiştirilebilir.
Seçilen Görüntüler

Kayıtlı görüntülerden aktarılan görüntü isimleri

...

, ekranın sağ tarafındaki alanda yer alır. İlk eklenen görüntü, ana

...

görüntüdür.

...

Sonradan eklenen görüntüler ise, ana görüntüye bağlı olarak

...

düşünülür. Ek görüntülerin, ana görüntüye değil

...

, alt görüntülerden birine bağlı olması

...

için, ek görüntü, bağlanması istenen görüntünün içine sürüklenip bırakıldığında,

...

görüntü bağlantısı otomatik düzeltilir.

Bu pencerede yanlış

...

tanımlanan bir görüntüyü çıkarmak için, görüntünün

...

"sürükle bırak

...

" yöntemiyle "Kayıtlı Görüntüler" penceresine bırakılması

...

gerekir. Çıkarılan görüntüye bağlı görüntüler ve bu görüntülerle ilgili, sihirbazın ilerleyen bölümlerinde yapılmış tanımlamalar varsa, bunlar da otomatik olarak

...

çıkarılır. Bu yüzden, raporla ilgili diğer tanımlamalara geçmeden önce,

...

görüntülerin ve

...

ilişkilerin doğru olarak

...

belirlenmesi önemlidir.

Örnek 1;

İlk eklenen görüntü STGRUP (Stok

...

Grup Kodları), sonrasında eklenen görüntüler

...

STSABIT (Stok

...

Kartları) ve STHAR (Stok

...

Hareketleri) olduğunda;

İlk aşamada eklenen her iki görüntü de, STGRUP'a bağlı

...

görünür. Ancak, STHAR görüntüsü, STGRUP'a bağlı olamaz. "Stok

...

Kodu" alanı üzerinden sadece STSABIT ile ilişkilendirilebilir. Bu durumda, STHAR görüntüsü

...

fare ile tıklanarak sürüklenip STSABIT görüntüsünün içine bırakıldığında, otomatik olarak STGRUP

...

STHAR ilişkisi iptal edilir

...

ve STSABIT → STHAR ilişkisi oluşturulur.

Örnek 2;

STGRUP  STSABIT  STHAR şeklinde yaratılan ilişkisel raporda, stok grup kodları, ana kayıtlar olarak listelenecektir. Her bir grup kaydı açıldığında, bu gruba ait stok kartları listelenir ve her bir grup içindeki her bir stok kartı kaydı açıldığında ise, bu karta ait hareketler listelenecektir. STGRUP  STSABIT ilişkisini sağlayan saha, her iki görüntüde bulunan grup kodu sahasıdır, STSABIT  STHAR ilişkisini sağlayan saha ise, stok kodu sahasıdır ki, görüntülerin bu sahalar üzerinden ilişkilendirilmesi bir sonraki sekmede yapılacaktır.
Bu ilişkiyi, STSABIT  STGRUP  STHAR şeklinde yapmak yanlış olurdu. Çünkü her bir STSABIT ana kaydı için sadece bir tane geçerli STGRUP kaydı vardır. (Bir stok kartının sadece bir grup kodu olabilir). Bu şekilde tanımlanan ilişkisel raporda, stok kartları ana kayıtları listelenecek ve her bir ana kayıt açıldığında grup kaydı izlenebilecektir. Halbuki buna gerek yoktur. STSABIT görüntüsünde halihazırda mevcut olan grup kodu sahası, STSABIT ana kayıtlarında bir saha olarak görüntülenebilir. İstenirse, grup açıklama da bir saha olarak görüntüye ve listeye eklenebilir ve bu durumda STGRUP için ayrı bir ilişki yaratmaya gerek kalmaz.





Dikkat, Raporun Performans Maliyeti
Raporda tanımlanan ana görüntü için bir rapor, ana görüntüye ait bir ilişki için, her bir ana kayıt altında listelenecek alt kayıtları için yeni bir rapor yaratıldığı düşünülmelidir. Örneğin, raporda dökülen ana kayıt sayısı 10 ise ve bir ilişkili görüntü olup, her bir ana kayıt için de alt kayıtların mevcut ve listelenecek olduğu düşünülürse, ana kayıtlar için 1 + her bir ana kayıt için 10*1 = toplam 11 tane rapor yaratılacaktır. Dökülecek ana kayıt sayısı ve alt ilişki sayısı, açılacak olan rapor sayısını belirler. Bu sayılar arttıkça, rapor performansı etkilenebilir. O nedenle doğru ilişki tanımları ve kayıt filtrelemeleri ile sonuç kümesi daraltması, optimum raporun elde edilmesini sağlayacaktır.
Kayıtlı Görüntüler Aç/Kapa
Kayıtlı Görüntüler penceresi ile Seçilen Görüntüler penceresi arasında bulunan bu ekran bileşeni sayesinde, kayıtlı görüntüler penceresini kapatarak, seçili görüntüler penceresini genişletmek mümkündür. Kayıtlı görüntüler penceresi kapalı iken, tekrar aynı bileşen tıklanarak açılabilir.
İlişkilendirilecek görüntüler belirlendikten sonra, ekranın alt kısmında aktif olan, Geri butonu ile, bir önceki sekmeye, İleri butonu ile, bir sonraki sekmeye geçmek mümkündür.

Görüntüler Arası Bağlantılar


Image RemovedImage Added


Görüntü seçimi ve görüntülerin ilişkilerinin belirlenmesi sonrasında, ilişkileri sağlayacak olan bağlantılar belirlenmektedir. Bu sekmede, tüm görüntüler için bağlantılar tanımlanmalıdır.
Seçili Görüntü
Bir önceki sekmede seçilen ve ilişkilendirilmiş olan görüntüler, bu pencerede yer almaktadır. Bu görüntüler içinden, bağlantısı tanımlanacak olan görüntü fare ile bir kez tıklanarak seçilmelidir. Ana görüntü için herhangi bir bağlantı tanımlanmaz. Eklenen görüntülerin bağlantıları tanımlanabilmektedir. Eklenen görüntü seçildiğinde, eklendiği görüntüyle arasındaki bağlantının yapılacağı anlamına gelir.
Örnek; STSABIT  STHAR görüntüleri arasındaki bağlantının tanımlanması için STHAR görüntüsü seçilmelidir.
Seçilen görüntü ismi, pencere başlığında görünecektir.
Tablo ve Bağlantı Tablosu Sahaları; Bağlanacak görüntü belirlendiğinde, bu görüntü, "Tablo" bölümünde ve bağlantısı yapılacak ana görüntü, "Bağlantı Tablosu" bölümünde yer alacaktır. Her iki bölümde yer alan seçim kutucuklarında, görüntülerde mevcut olan sahalar listelenmektedir. Kutucukların sağ yanındaki aşağı ok butonu yardımıyla açılan saha listesinden, ilişkilendirilecek olan saha(lar) seçilmelidir.
Aşağı ve yukarı ok butonları yardımıyla, oluşturulan bir ilişki eklenir ya da yanlış oluşturulmuş bir ilişki çıkarılabilir.
Örnek; STGRUP  STSABIT arasındaki bağlantı, STSABIT görüntüsündeki GRUP_KODU ile, STGRUP görüntüsündeki GRUP_KODU sahaları üzerinden yapılır. Bunun anlamı, raporda, her bir grup ana kaydı için listelenecek olan kayıtlar, STSABIT.GRUP_KODU=STGRUP.GRUP_KODU eşitliğini sağlayan kayıtlar olacaktır. Yani ilgili grupta yer alan stoklar.
Örnek; STSABIT  STHAR arasındaki bağlantı, STHAR görüntüsündeki STOK_KODU ile, STHAR görüntüsündeki STOK_KODU sahaları üzerinden yapılır. Bunun anlamı, raporda, her bir grup ana kaydı için listelenecek olan kayıtlar, STHAR.STOK_KODU=STSABIT.STOK_KODU eşitliğini sağlayan kayıtlar olacaktır. Yani ilgili stoğun hareketleri.

Örnek; Görüntüler arasındaki bağlantının birden fazla saha gerektirdiği durumlarda, bağlantıyı sağlayan tüm sahalar, görüntülerden karşılıklı olarak seçilerek eklenmelidir. Örneğin, SICIL (Personel Sabit Bilgileri)  KARTX (Personel Kartoteks Bilgileri) arasında bağlantı, (SICIL.ISYERI=KARTX.ISYERI AND SICIL.SICILNO=KARTX.SICILNO) eşitliği üzerinden kurulabilmektedir. Bu durumda, önce her iki görüntünün ISYERI sahaları seçilerek eklenmeli, daha sonra da her iki görüntünün SICILNO sahaları seçilerek eklenmelidir.
Bağlantılar belirlendikten sonra ekranın alt kısmında aktif olan, Geri butonu ile, bir önceki sekmeye, İleri butonu ile, bir sonraki sekmeye geçmek mümkündür.

...