Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Genel Bölümünde, "Rapor" menüsünün altında yer alır. "İlişkisel Serbest Rapor" bölümünde, birden fazla tablo veya görüntü birbiriyle ilişkilendirilerek kapsanan kayıtların raporlanması sağlanır.

...

İlişkisel Rapor, bir ana tablo/görüntü (

...

Stok Sabit Kayıtları, Cari Sabit Kayıtları, Personel Sabit Bilgileri gibi) ve bu ana görüntüye bağlı tablo/

...

görüntüler (Stok Hareketleri, Cari Hesap Hareketleri, Personel Kartoteks Kayıtları gibi) şeklinde bağlantılarla oluşturulur. Rapor

...

listelenirken de ana kayıtlar (

...

Stok Sabit Bilgisi gibi) ve her bir ana kayda bağlı alt kayıtlar (

...

ilgili stok kaydının hareketleri gibi)

...

listelenir.

"İlişkisel Serbest Rapor" hazırlamak için, paketlerin Rapor Modüllerinin ana menüsünde Rapor/İlişkisel Serbest Rapor bölümü kullanılmaktadır.
Image Removedprogramın araç çubuğunda yer alan "Rapor" modülünün işaretlenmesi gerekir.


Image Added


İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazı

İlişkisel Serbest Raporlar, "İlişkisel Serbest Rapor sihirbazı Sihirbazı" aracılığıyla hazırlanmaktadırhazırlanır. Sihirbaz, raporun hazırlanması aşamalarında aşamasında kullanıcıyı yönlendirmektediryönlendirir.


Rapor Dosyası Belirleme



Hazırlanan raporla ilgili rapor sihirbazında yapılan tanımlamalar, bir dosyada saklanmaktadır. İlişkisel Serbest Rapor Sihirbazının ilk sekmesi, dosya ismini belirlemek için kullanılmaktadır.
Yeni Rapor Dosyası
Sihirbaz içerisinde, yeni, sıfırdan bir rapor hazırlanacak ise, bu seçenek işaretlenmelidir.
Rapor Dosyasını Düzenle
Önceden hazırlanmış ve saklanmış bir raporun tekrar düzenlenmesi ya da düzenlenmeksizin tekrar rapor alınabilmesi için işaretlenmesi gereken seçenektir.
Dosya İsmi
Sihirbazda tanımlamalara başlamadan önce, önceden tanımlanmış rapor dosyası ya da yeni rapor dosyası üzerinde çalışabilme için, öncelikle mutlaka bir dosya ismi belirtilmelidir. Dosya ismi ve yeri, mutlaka sahanın sağ yanındaki üç nokta yardımıyla belirlenmelidir. Sadece dosya ismini mevcut bilgi kutucuğuna elle yazmak yeterli olmayacaktır. Sağ yandaki üç nokta yardımıyla açılan "dosya aç" penceresinde, öncelikle dosyanın yer alması istenen klasör, sonra da dosya ismi belirtilmelidir.

Geçerli bir dosya ismi belirlendiğinde, ilk sekmenin alt kısmında, İleri butonu aktif hale gelecektir. Bu buton yardımı ile sihirbazın sonraki sekmelerine geçilebilir.
Önceden tanımlı bir rapor dosyası açılmış ise, alt kısımdaki Çalıştır butonu da aktif hale gelir. Sihirbazda herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa, rapor bu buton yardımıyla doğrudan çalıştırılabilir.

...

Rapor alındıktan sonra gruplama/kırılım işlemi yapıldığında, kırılımda, istenen bir sahanın içerdiği değerlerin toplamı, ortalaması vb. alınabilmesi için kullanılır.
Örnek; STSABIT görüntüsü ana görüntü olmak üzere, STOKCARIANALIZ görüntüsü bağlanmıştır. Bu alt görüntüdeki, Tarih, Net Fiyat, Çıkış Miktar ve Tutarı sahaları rapora eklenmiştir. Çıkış tutarı sahası alt bilgide toplatılmaktadır. Bu toplam ilgili stoğa ait dökülen tüm çıkış tutarlarının toplamını verir. Tarih sahası için, bu kez üst bilgide, çıkış tutarı toplamı aldırılmıştır. Bunun anlamı, rapor alındıktan sonra, tarih gruplama/kırılımı yapılır ise, her bir tarih için Çıkış Tutarı toplamı izlenebilecektir.

Rapor alındığında, çıkış tutarı toplamı alt bilgide görülmektedir.

Rapor sonrası tarih sahasında gruplama yapıldığında tarih kırılımında, çıkış tutarları toplamları görülmektedir.

Image Modified

Image Modified

Tanımlamalar

Kolon Adı
Seçilen sahanın, Raporda Gösterilecek Alanlar bölümünde tanımlanmış kolon adıdır. Bilgi amaçlı gösterilmektedir.
İşlem Sahası
Üst/Alt bilgide hesaplamaya tabi tutulacak alan bilgisidir. Üst Bilgi örneğinde belirtildiği gibi, toplam, ortalama vb. işlem yapılacak olan saha, işaretli bilgi sahasından farklı olabilir. Tarih sahasında, çıkış tutarı toplamları alınması gibi.
Önbiçim
Kullanılmıyor.
Biçim
Nümerik alanlar için üst/alt bilgi görüntü biçiminin belirleneceği sahadır. Bknz: Raporda Gösterilecek Alanlar/Biçim.
Tip
Üst/Alt Bilgide yer alacak işlem tipidir. Toplam, işlem sahasında belirtilen sahanın gridde dökülen tüm değerlerinin alt ya da kırılım toplamlarını verir. Ortalama, işlem sahasında belirtilen sahanın gridde dökülen tüm değerlerinin toplamda ya da kırılımda ortalamasını verir. Sayı, işlem sahasında belirtilen sahanın gridde dökülen kayıt sayısını, altta ya da kırılımda verir. En düşük/En yüksek, işlem sahasında belirtilen sahanın gridde dökülen değerlerinin en düşüğünü/en yükseğini, altta ya da kırılımda gösterir.
Yeri
Alt Bilgide ya da Üst Bilgide olmak üzere işlemin yerini belirlemek için kullanılır.
Örnek; Çıkış tutarı alt toplamı için, sağ alt penceredeki tanımlı sahalardan, çıkış tutarı sahası seçilmeli, işlem sahası olarak yine çıkış tutarı sahası seçilerek, tip, Toplam, yeri, Alt Bilgi seçilmelidir.
Örnek; Tarih kırılımında, çıkış tutarları toplamları aldırmak için, sağ alt penceredeki tanımlı sahalardan, tarih sahası seçilmeli, işlem sahası olarak çıkış tutarı sahası seçilerek, tip, Toplam, yeri, Üst Bilgi seçilmelidir.

...