Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Raporlarda Ölçü Birimi Kullanımı

Stok Modülünde bulunan ve ölçü birimi seçimine göre çevrim yapılmasını sağlayan raporlarda, "Ölçü Birimi" alanı aşağıdaki şekilde ekrana gelir. Böylece, "Sabit Tanımlamalar" bölümündeki üç ölçü birimi ve "Birim Seçimi" bölümündeki iki ölçü birimine göre rapor alınması sağlanır.



Fatura Belgelerinde Ölçü Birimi Kullanımı

Alış ve Satış Parametreleri bölümünde bulunan "Farklı Birimlerden Mal Girişi Yapılsın" ve "Farklı Birimlerden Mal Çıkışı Yapılsın" parametrelerinin işaretlenmesi halinde, fatura belgelerinde "Miktar" alanından önce, girilecek miktarın hangi ölçü birimi üzerinden olacağı ile ilgili belirleme yapılması için en fazla beş adet ölçü biriminin sorgulanacağı "Çevrim Değeri" alanı ekrana gelir. Stok kartında belirlenen ölçü birimlerinden biri seçilerek işleme devam edilir. Aşağıdaki örnekte, stok kartında tanımlı altı adet ölçü birimi olmasına rağmen, bunlardan beş tanesi "Çevrim Değeri" alanına getirilmiş. Bunun sebebi, üçünün "Sabit Tanımlamalar" bölümünde bulunması (AD, KG, PK), ikisinin de "Birim Seçimi" alanlarına (KL, CV) girilmesinden kaynaklanır.



Koşul Kayıtlarında Çoklu Ölçü Birimi Kullanımı

"Çoklu Ölçü Birimi" özelliği koşul uygulamasında da desteklenir.

Info

Koşul Kayıtları ile ilgili detaylı bilgi için; Cari → Kayıt → Koşul Kayıtları → Detay Koşul Kayıtları


"Detay Koşul Kayıtları" bölümünde, satış işlemlerinde kullanılacak ve ön değer olarak getirilecek ölçü birimi desteği bulunur.

...

A malı B satıcısında KL olarak C satıcısından da AD olarak alındığı varsayıldığında;
B satıcısına fatura keserken faturada otomatik olarak KL ölçü birimi gelir. İsteğe bağlı değiştirilebilir. Aynı şekilde C satıcısına fatura keserken AD ölçü birimi gelir.

Info

Fatura belgelerinde, "Detay Koşul Kayıtları" bölümünde belirlenen ölçü birimlerinin program tarafından otomatik olarak ekrana getirilmesi için "Faturada Farklı Birimlerden Mal Çıkışı Yapılsın" ve "Sipariş/İrsaliye/Faturada Koşul Uygulaması Kullanılsın" parametrelerinin açık olması gerekir.


Stok Ölçü Birimi Kayıtlarının Kullanımı

Stok Ölçü Birimi Kayıtları, tek bir stok ya da ortak özelliklere sahip stok grupları bazında, stok kartında yapılan tanımlamalardan farklı pay/payda değerleri tanımlanabilmesi tanımlanması amacıyla kullanılmaktadırkullanılır. Bunun için Satış Fatura Parametrelerinde bulunan

Info
Stok Ölçü Birimi Kayıtlarının kullanılması için; Fatura → Kayıt → Satış Parametreleri → "Ölçü Birimleri Tablodan Okunsun"

...

ve "Ölçü Birimleri Hangi Grup Koduna Göre Getirilsin" parametresinin belirlenmesi

...

gerekir.


Stok Ölçü Birimi Kayıtlarının stok kartında girilen ölçü birimleri ile ilişkisini bir örnekle açıklayalım. açıklanacak olursa:

"Kod-1 sahası " alanı 'K01' olan stokların kutular halinde satılması halinde kullanılan ;

Kullanılan ölçü birimlerinin ve bu ölçü birimlerine ait pay/payda değerlerinin aynı olduğunu varsayalım. Stok kartındaki olduğu varsayıldığında ve stok kartındaki "Kod-1 sahası " alanı 'K01' olan bir stok için girilen ölçü birimleri şöyle olsun;
Image Removed
'KT' aşağıdaki şekilde kullanıldığında, "KT" kodlu ölçü biriminin fatura kayıtlarında kullanılabilmesi kullanılması için mutlaka stok kartında yer alan "Sabit Tanımlamalar" ya da "Çoklu Ölçü Birimi sahalarında tanımlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca, eğer Çoklu Ölçü Birimi bölümünde tanımlandıysa Birim Seçimi sahalarından birine girilmelidir" alanlarında tanımlanması gerekir. Tanımlanan ölçü biriminin "Birim Seçimi" alanlarından birine de girilmesi gerekir. Aksi halde, "Stok Ölçü Birimi Kayıtlarında bu Kayıtları" bölümünde söz konusu ölçü birimi için tanımlama yapılsa bile, fatura kayıtlarında kullanılamayacaktırkullanılması mümkün değildir.


Image Removed Image Added


"Kod-1 sahası 'K01' " alanı "K01" olan stokların kutular halinde kutu olarak satılması halinde kullanılacak ölçü birimine ait ortak pay/payda değerlerinin oluşturulması için yukarıdaki aşağıda yer alan ekrandaki gibi bir tanımlama yapılmalıdıryapılır.
Stok Ölçü Birimi Kayıtları girildikten sonra, fatura kayıtlarında ilgili stok için "Çevrim Değeri sahasında 'KT' ölçü birimi seçilmelidir. Bu durumda, Çevrim Değeri sahasının " alanının "KT" olarak seçilmesi gerekir. Böylece, "Çevrim Değeri" alanının yanında bulunan rehber butonu Image Added aktif olacaktır. Bu rehberi kullanarak hale gelir. Rehber butonu Image Added ile, Stok Ölçü Birimi Kayıtlarında Kayıtları için yapılan tanımlamalar kullanılabilirarasından seçim yapılır.
Ancak, ilgili  

Info

İlgili ölçü birimi seçildikten sonra, Stok Ölçü Birimi

...

Kayıtları için rehberden seçim

...

yapılmadan direkt miktar girişi yapılırsa; çevrim,

...

stok kartında girilen pay/payda değerlerine göre

...

yapılır.


Image Removed Image Added


"Çevrim Değeri sahasında 'KT' " alanında "KT" ölçü birimi seçildikten sonra aktif hale gelen rehberde, "Stok Ölçü Birimi Kayıtlarında Kayıtları" bölümünde girilen değerler seçildikten sonra miktar sahasına 1 "Miktar" alanına 1 değeri girilmesine rağmen, "Miktar sahası, stok kartındaki " alanı stok kartında yer alan "Sabit Tanımlamalar" bölümündeki 1.ölçü birimine çevrilerek 5 olarak değiştirilmiştirdeğişir. Bu durumdaBöylece, çevrim işlemi stok kartında verilen girilen pay/payda değerleri yerinedeğerlerine göre değil, "Stok Ölçü Birimi Kayıtlarında verilen Kayıtları" bölümünde girilen değerlere göre yapılacaktıryapılır.


Image Added