Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Anchor
Ön Sorgulama
Ön Sorgulama

Ön Sorgulama



Maliyet Oluşturma Ekranı
Stok Kodu

Maliyet oluşturmak için stok kodu kısıtı verilen alandır. Rehber butonu Image Modified ile, stok kodları arasından seçim yapılır.

Grup Kodu

Maliyet oluşturmak için grup kodu kısıtı verilen alandır. Rehber butonu Image Modified ile grup kodları arasından seçim yapılır.

Kod-1/2/3/4/5

Maliyet oluşturmak için, önceden tanımlaması yapılan Kod-1/2/3/4/5 kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu Image Modified ile kodlar arasından seçim yapılır.

Sadece Esnek Yapılandırılabilir Stoklar DökülsünSadece esnek yapılandırılan stokların raporlanması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Image Modified

Stok hareketlerini birleştirmek için verilen kısıtlara göre rapor alınmasını sağlayan butondur.

Image Modified

Daha önceden saklanan kısıtların aynısının ekrana getirilmesini sağlayan butondur.

Info
Oku butonu ile sadece "en son saklanan kısıtlar" ekrana getirilir.

Image Modified

Genel Kısıtlar ve Kısıt sayfalarında verilen kısıtlar ve işaretlenen tüm seçeneklerin saklanması için kullanılan butondur.

Maliyet oluşturmak için kısıt verildikten sonra bu butona basıldığında, onaylama ekranı görüntülenir. Onaylama ekranında "Evet" butonuna basılması ile belirlenen kısıtlar bir sonraki maliyet oluşturmaişleminde kullanılmak üzere saklanır.

Image Modified

Maliyet oluşturmaekranı hakkında standart yardım bilgisi için kullanılan butondur.

Image Modified

Maliyet oluşturmak için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.


Anchor
Genel Kısıtlar
Genel Kısıtlar

...

Maliyet Oluşturma Ekranı

Maliyet Tipi

Stok Parametreleri bölümünde seçilen maliyet tipinin izlendiği alandır. Program tarafından aktarılan maliyet tipinin, işlem sırasında değiştirilmesi mümkün değildir. Maliyet tipini değiştirmek için, Stok Parametreleri bölümünden değişiklik yapılması gerekir.

Yıllık İşlem

Bir yıllık hareketlerin tümü için tek bir maliyet fiyatı oluşturulmasını sağlayan seçenektir. Bu şekilde oluşan maliyet, Aylık Ağırlıklı Ortalama yönteminde olduğu şekilde hesaplanır.

Başlangıç Tarihi

Maliyet fiyatı oluşturulacak hareketler için girilen başlangıç tarihidir. İşleme, girilen tarihten sonraki hareketler dahil edilir. "Yıllık İşlem" seçeneği işaretlenmediği sürece, "Başlangıç Tarihi" alanı pasif olarak kalır ve kullanıcı tarafından elle (manuel) değiştirilmesine izin verilmez. "Yıllık İşlem" seçeneğinin işaretli olmadığı durumlarda, işlemin aylık yapılacağı varsayılır ve bu alana "Bitiş Tarihi" alanında girilen ayın ilk günü program tarafından ekrana getirilir.

Bitiş Tarihi

Maliyet fiyatı oluşturulacak hareketler için girilen sınır tarihidir. İşleme, girilen tarihten sonraki hareketler dahil edilmez.

Şubeler Dahil

Maliyet oluşturma işleminin, şubelerdeki stok hareketleri için hesaplanması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Örneğin;

Tarih aralığı olarak 01.03.2018-31.03.2018 girildiğinde;

01.03.2018 tarihine kadar aylık ağırlıklı ortalama yöntemi ile devreden bir devreden maliyet bulunup, bulunur. 31.03.2018 tarihine kadar aylık ağırlıklı ortalama yöntemi kullanılarak, girilen tarih aralığındaki çıkış fiyatları düzenlenir . Yeni ve yeni stok hareket kayıtlarındaki maliyet fiyatı sahasına "Maliyet Fiyatı" alanına aktarılır.

Eğer "Dövizli Muhasebe Uygulaması var ise " varsa, "Maliyet Oluşturma İşleminden önce, mutlaka döviz fiyatları Oluşturma işleminin çalıştırılması gerekmektedir. Çünkü aylık ağırlıklı ortalama " işleminden önce "Döviz Fiyatları Oluşturma" işleminin çalıştırılması gerekir. Çünkü; "Aylık Ağırlıklı Ortalama" metodu ile döviz maliyetinin bulunabilmesi bulunması, stok hareketlerindeki firma döviz tutarları baz alınarak yapılmaktadıryapılır. Dolayısı ile döviz fiyatları oluşturma , "Döviz Fiyatları Oluşturma" işlemi çalıştırılmadığı sürece firma döviz tutarları oluşmayacağı için, döviz maliyeti hiç bulunamayabilir veya yanlış bir rakam hesaplanırhesaplanabilir.

 

Şubeler Bazında Maliyet Hesaplansın

"Şubeler Dahil’ parametresi işaretli değil iken seçeneğinin işaretlenmemesi durumunda aktif hale gelen bir parametredirseçenektir. Stok maliyetlerinin, belirli belli bir şube bazında ouşturulması isteniyorsa bu bölüm kullanılmalıdıroluşturulması istendiğinde kullanılması gerekir.

Maliyet Merkezi Şube Kodu

Maliyet merkezi olarak seçilen şubenin şube kodunun girileceği girildiği alandır. Bu sahada tanımlanan Tanımlanan şube koduna göre, maliyet oluşturma işlemi ilk olarak bu şubeden başlayacaktırbaşlar.

Hesaplamada Kullanılacak Döngü Sayısı

"Maliyet Oluşturma" işleminin şubeler arasında kaç kez çalıştığı bu alanda tanımlanmaktadır.Örnek: Üretim sonucunda ile ilgili tanımlama yapılan alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı/yukarı ok butonu ile, döngü sayısı arttırılır/azaltılır.

Örneğin;

Üretim sonucu, Şube 1’den Şube 2’ ye aktarılan bir stoğumuz olsun. Daha sonra bu stok stok olduğu varsayıldığında,

Stok, depolar arası transfer ile Şube 1’e aktarılmış olsun. Bu stok için aktarılıp, şubeler bazında maliyet oluşturmak istendiğinde, maliyet merkezi şube koduna 1 yazılırsa, hesaplamada kullanılacak döngü sayısı olarak 2 verilmelidir.oluşturulduğu zaman, "Maliyet Merkezi Şube Kodu" alanına 1 yazılırsa, "Hesaplamada Kullanılacak Döngü Sayısı" alanına 2 yazılması gerekir.

Satıştan İadeler Bu Dönemin Ortalama Fiyatı ile Değerlendirilsin

Seçeneğin işaretlenmesi ile stok parametrelerinde seçilen maliyet tipine göre, önce iadeler hariç maliyetler bulunur. Daha sonra, bulunan maliyet iade fiyatlarına aktarılır.

Önceki Dönemler İçin De Maliyetler Yeniden Oluşturulsun
Ek Maliyet Dağıtım Uygulaması Kullanılsın
Serbest Dağıtımlar Dahil Edilmesin

Hammadde-Ambalaj- Ticari Mal

Bu bölümün işaretlenmesi halinde Stok Kartı Kayıtlar/ Ek Bilgiler bölümünde yer alan Maliyet Bilgileri/ Türü sahası kontrol edilir. Buna göre, Maliyet Oluşturma işlemi sırasında sadece Hammadde, Ambalaj, Ticari Mal olarak tanımlanan stoklar için maliyet oluşturulur.

Mamul-Yarı Mamul-Yan Ürün

Bu bölümün işaretlenmesi halinde Stok Kartı Kayıtlar/ Ek Bilgiler bölümünde yer alan Maliyet Bilgileri/ Türü sahası kontrol edilir. Buna göre, Maliyet Oluşturma işlemi sırasında sadece Mamul, Yarı Mamul ve Yan Ürün olarak tanımlanan stoklar için maliyet oluşturulur.

Hepsi

Stok Kartı Kayıtlar/ Ek Bilgiler bölümünde yer alan Maliyet Bilgileri/ Türü sahasında bulunan bilgiye bakılmaksızın tüm stok türlerine göre maliyet oluşturulması isteniyorsa bu seçenek işaretlenmelidir.

Satıştan İadeler Bu Dönemin Ortalama Fiyatı İle Değerlendirilsin

İade faturalarında girilen iade maliyet tutarları genellikle doğru olarak girilmemektedir. Bu da maliyet hesaplamalarında sapmalara neden olmaktadır. Bu sorgulama işaretlendiğinde, iadeler için faturalardaki iade maliyet tutarları değil, hesaplanan dönem maliyet fiyatı baz alınmaktadır.

  •  Satıştan iadeler bu dönemin ortalama fiyatı ile değerlendirilsin

Bu seçeneği işaretlenmesi halinde, stok parametrelerinde seçilen maliyet tipine göre önce iadeler hariç maliyetler bulunur. Daha sonra bulunan maliyet, iade fiyatlarına atılır.