Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Bağlantı takibinde yapılan tahsilatlarda (kasa/çek/senet/dekont) cari alt kod tanımlama bölümünden ana koda bağlanan bağlantı cari hesap kodunun kullanılması gerekir. Eğer ana koda bağlı bağlantı cari hesap kodu bilinmiyorsa, tahsilat veya ödemenin yapıldığı modüllerde "Cari Kod" alanına ana kod yazılarak klavyeden "Ctrl+B" tuşuna basıldığında ilgili ana koda ait bağlantı cari hesap kodları rehber ekranında listelenir. Cari kod üzerinde fare ile çift tıklanarak seçim yapılabilir.


Image Added


Cari hesap bağlantı hesap kodları açılırken hesap tipi olarak "Özel Hesap Kapatma" seçilmişse, tahsilat ve ödemelerde açılan özel hesap kapatma ekranlarında alınan tahsilatın veya yapılan ödemenin hangi bağlantı için olduğu kullanıcılar tarafından seçilebilir. Bağlantı kaydı yapıldığında, alıcılar için bağlantı cari hesap koduna borç, satıcılar için alacak hareketi işlenir. Dolayısıylabağlantı cari hesap kodu kullanılarak yapılan tahsilatlar müşterilerin alacağına, ödemeler ise satıcıların borcuna işlenir ve bu hesaplar tüm ödeme ve tahsilatların yapılmasıyla kapatılır. Cari hesap bağlantı hesabı kontrol edilerek, hangi bağlantılardan ne kadar tahsilat alındığı ve daha ne kadar alınması gerektiği, hangi bağlantılar için ne kadar ödeme yapıldığı ve daha ne kadar ödeme yapılması gerektiği hesaplanır.

...

Sipariş cari hesap takibi yapabilmek için öncelikle, siparişi veren müşteri için ana kodkodun, faturaların ve tahsilatların takip edileceği alt kodun cari hesap kayıtları bölümünden açılması gerekmektedirgerekir. Daha sonra, Cari Modül/Kayıt/ → Kayıt → Bağlantı-Sipariş Kayıtları / Cari Alt Kod Tanımlama bölümü kullanılarak ana kod ile alt kodların bağlanması gerekmektedirgerekir. Sipariş uygulamasına göre kayıtların yapılması kayıt oluşturulması için, sipariş işlemlerinde ana cari kodun kullanılmaması gerekmektedirgerekir. Sipariş girerken, kaydederken ilgili ana koda bağlı fatura kontrol hesabının (örn:NETSISSF) kullanılması gereklidirgerekir. Bu kod hatırlanmıyor ise cari kod sahasına ana kodu yazarak hatırlanmadığında "Cari Kod" alanına ana kodu yazılarak, klavyeden "Ctrl+B" tuşlarına basıldığında, program ilgili ana koda bağlı fatura kontrol hesabını bir rehber ekranında listeleyecektirlisteler.


Image Added


Müşteri siparişinin sipariş kaydı tamamlandığında, fatura kontrol hesabına sipariş tutarı kadar alacak, cari hesap kontrol hesabına ise aynı tutar kadar borç hareketi atılacaktırişlenir. Aynı anda her iki hesabın muhasebe hesap kodları bazında entegrasyon kaydı da Entegrasyon Modülü/ Dekont Mahsubuna aktarılacaktır, Entegrasyon Modülünde yer alan dekont mahsubuna aktarılır. Satıcı siparişi kesildiğinde ise, tam tersi kayıtlar yapılacaktırkayıt oluşturulur. Yani fatura kontrol hesabına borç, cari hesap kontrol hesabına alacak hareketi işlenecektirişlenir. Eğer proje Proje kodu uygulaması var ise varsa yapılan kayıtlar proje kodu bazında olacaktır. Yani sipariş kalem kayıtlarında girilen farklı proje kodları bazında hareketler işlenecektir.oluşur. Bu şekilde , kaydedilen sipariş tutarları, müşterilerde sipariş fatura kontrol hesabına alacak (sipariş cari hesabına borç), satıcılarda ise sipariş kontrol hesabına borç hareketi (sipariş cari hesabına alacak) olarak izlenecektirizlenir. İş bitiminde veya devam ederken kesilen faturalar, sipariş fatura kontrol hesabının borcuna, satıcı hesaplarının da alacağına işleneceği için fatura kontrol hesapları kapanacaktırkapanır.

Sipariş Takibi Tahsilat/Ödeme İşlemleri

Sipariş takibinde, yapılan bütün takibi yaparken oluşturulan tüm tahsilatlarda (kasa/ çek/ senet/ dekont), cari alt kod tanımlama bölümünden ana koda bağlanan bağlantı cari hesap kodunun kullanılması gerekmektedirgerekir. Cari hesap bağlantı hesap kodları açılırken, hesap tipi olarak "Özel Hesap Kapatma seçilmiş ise " seçilmişse, tahsilat ve ödemelerde açılacak özel hesap kapatma ekranlarında, alınan tahsilatın veya yapılan ödemenin hangi sipariş için olduğu kullanıcılar tarafından seçilebilecektirseçilebilir. İşlenen tahsilatlar, sipariş cari hesaplarına işlenecek, işlenir ve dolayısıyla siparişten doğan borç yada alacaklar takip edebilecektiredilebilir. Sipariş cari hesabı kontrol edilerek hangi siparişten ne kadar tahsilat alındığı ve daha ne kadar alınması gerektiği, hangi siparişler için ne kadar ödeme yapıldığı ve daha ne kadar ödeme yapılması gerektiği bulunabilirhesaplanır.