Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Çoklu kasa ile çalışıldığı durumlarda ilgili sahadaki rehber tuşu yardımı ile istenilen kasa kodu seçilebilecektir. Kasa belirleme ekranında, hangi kasaya ve hangi tarihe ait hareketlerin girileceği belirlendikten sonra "Kasa Kayıtları" kullanılarak kasa ile ilgili işlemler  kaydedilebilirilgili işlemlerin kaydedildiği bölümdür.


Sorgulama

Kasa kayıtları ile ilgili   işlemlere başlamadan önce yapılacak kasa hareketine ait bazı tanımlamaların yapıldığı bölümdürekrandır.

Image RemovedImage Added

Kasa Kayıtları EkranıSorgulama

Kasa Kodu

Hangi kasa ile çalışılacağının belirlendiği alandır.

İlgili kasa kodu bu alandan seçilmelidir

Image Added Rehber butonu yardımı ile tanımlanan kasa kodları arasından seçim yapılır.

Tarih

Hangi tarihe ait kasa hareketi kaydı yapılacaksa işlem tarihi bu alana girilmelidirİşlem tarihinin girildiği alandır.

Gelir/Gider

Kasa hareket türünün Gelir/Gider olarak seçiminin yapıldığı alandır. Kasa ile ilgili tahsilat işlemi yapılmak yapılması istendiğinde gelir, tediye işlemi yapılmak yapılması istendiğinde ise gider seçeneği seçilmelidirseçilir.

Tip

Hangi tip kasa hareketinin yapılacağının belirtildiği alandır.belirlendiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok tuşu yardımıyla kasa hareket tipleri (cari, fatura, muhtelif, senet, çek, transfer, kredi, banka) arasından seçim yapılır.

Toplam Gelir

İlgili  kasa koduna ait toplam gelir hareketlerinin izlenebildiği tutarının izlendiği alandır.

Toplam Gider

İlgili kasa koduna ait toplam gider hareketlerinin izlenebildiği tutarının izlendiği alandır.

Devreden

Toplam gelir  ve gider farkının devreden değer tutar olarak izlenebildiği izlendiği alandır


Cari

 Müşterilere ve satıcılara yapılacak tahsilat ve ödemelerin yapıldığı bölümdür. Yapılan kayıtlar kasanın gelir veya gider bölümlerine, ilgili müşteri veya satıcıların cari hareket kayıtlarına ve entegrasyon bölümüne aktarılır. Yapılan  işlemin iptal edilmesi için ilgili kayıt üzerinde çift tıklanıp “Kayıt Sil” tuşuna basılmalıdır. Kayıt üzerinde düzeltme işlemi yapılamaz. 

Image Modified

Kasa Kayıtları EkranıCari

Cari Kod

Tahsilat yada tediye işlemi yapılacak cari hesabın kodunun girileceği alandır.

Döviz Tipi, Kur Tarihi ,Kur

Kayıtların oluşturulduğu kasanın tanımlamasında Döviz Takip sahası ve Yardımcı Programlar/Şirket/Şube/Parametre Tanımları/Döviz Takibi sahasının işaretlendiği ve hareket kayıtlarının döviz birimleri ile takip edildiği durumlarda, cari hesaba ilişkin tahsilat/ödeme işlemlerinde cari kodun girilmesinden sonra bir ekranla döviz tipi, döviz kur tarihi ve kur tutarı sorgulanacaktır. İlgili ekrana içinde bulunulan kasanın döviz tipi dikkate alınarak ilgili yanıtlar (döviz tipi, kur tutarı) girilmelidir.

Hesap Bakiyesi

İşlem yapılan cari hesaba ait cari hareket kayıtlarındaki bakiye bilgisinin izlenebileceği alandır.

Vergi Dairesi/Numarası

İşlem yapılan cari hesaba ait cari hesap kayıtlarında tanımlı olan vergi dairesi ve vergi numarasının izlenebildiği alanlardır.

Grup Kodu/Kod1/Kod2

İşlem yapılan cari hesaba ait cari hesap kayıtlarında tanımlı olan Grup kodu, Kod1, Kod2 bilgilerinin  izlenebildiği alanlardır.

İl/İlçe

İşlem yapılan cari hesaba ait cari hesap kayıtlarında tanımlı olan İl/İlçe bilgilerinin izlenebildiği alanlardır.

Fiş No

Yapılacak cari hesap tahsilat/tediye kaydıyla ilgili evrak numarasının izlenebildiği alandır. Program tahsilat ve tediye kayıt girişlerinde girilen numarayı bir artırarak bir sonraki kayıt ekranına otomatik getirerek takip eder.

Döv.Tut

Kasa Tanımlama bölümünde “Döviz Takip” parametresini işaretleyen firmalarda program, ilgili kaydın döviz tutarını sorgulayacaktır. Bu parametrenin işaretlenmemesi durumunda, döviz tutarı sahası sorgulanmayacak direkt olarak tutar sahasına geçilecektir. Dövizli takip  edilen cari hesaplar ve dövizli takip edilen kasalarda döviz tutarı sahası boş geçilemez. Ayrıca cari hesabın sabit kayıtlarında döviz tipi tanımlı ise cari  hesap için oluşturulan kayıtlarında aynı döviz birimi ile girilmesi gereklidir.

Tutar

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre Tanımlarında “Döviz Uygulaması Var” parametresi işaretlenerek, cari hesapların hareket kayıtlarını döviz değerlerine göre oluşturan ve dövizli kasa takibi yapan firmalar için kayıt girişi sırasında sorgulanan döviz tipi, kur tarihi, kur değeri ve döviz tutarı girilmiş ise program girilen döviz tutarını kur değeri ile çarpıp Türk Lirasına çevirerek tutar sahasına atayacaktır. Eğer ön ekrandan sorgulanan döviz tipi ve kur değeri girilmemiş ise bu sahaya direkt Türk Lirası tutarı girilmelidir.

Kasa Açıklaması

Kayıtlar yapılırken bu alana standart kasa açıklaması  otomatik olarak atanmaktadır, istenilirse kullanıcı tarafından değişiklik yapılabilmektedir. Bu alandaki açıklama bilgisi kasa hareketlerinde ve kasa defterinde izlenebilecektir.

C/H Açıklaması

Kayıtlar yapılırken bu alana standart açıklama otomatik olarak atanmaktadır, istenilirse kullanıcı tarafından değişiklik yapılabilmektedir. Bu alandaki açıklama bilgisi cari hareket kayıtlarında izlenebilecektir.

C/H Efektif Tarihi

Bu alana yazılacak efektif tarihi cari hareket kayıtlarında Vade Tarihi alanında izlenebilecektir.

Miktar

Cari Modül/Cari Parametre Kayıtları/Hareketlerde Miktar Girilecek parametresi işaretlenmiş ise ilgili cari hesap için bu saha sorgulanacaktır. Bu alanda girilen miktar bilgisi cari hareket kayıtlarında miktar alanında izlenebilecektir.

C.Rap

Cari Modül/Cari Parametre Kayıtları/Hareketlerde Rapor Kodu Girilecek parametresi  işaretlenmiş ise ilgili cari hesap için bu saha rapor amaçlı sorgulanacaktır. Burada girilen bilgi cari hareket kayıtlarında C.Rap alanında izlenebilecektir.

C.Rap Kod2

Cari Modül/Cari Parametre Kayıtları/Hareketlerde Rapor Kodu Girilecek parametresi  işaretlenmiş ise ilgili cari hesap için bu saha rapor amaçlı sorgulanacaktır. Burada girilen bilgi cari hareket kayıtlarında Cari Rapor Kodu-2 alanında izlenebilecektir.

Plasiyer

Yardımcı Programlar /Şirket/Şube  Parametre Tanımlarında “Plasiyer Uygulaması Var” parametresini işaretleyerek işlem yapan firmalarda, plasiyer kodu sorgulanacaktır. İlgili sahadaki rehber tuşu kullanılarak plasiyer kodlarının rehberi alınabilir.

Proje Kodu

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre Tanımları  bölümünde “Proje Uygulaması Var” sorgulamasının işaretlenmesi ile işlev kazanan sahadır. Bu sahaya ilgili kasa tahsilatı veya tediyesi için mutlaka proje kodu girilmesi gerekmektedir. Girilen proje kodları cari hareketlere ve entegrasyona aktarılacaktır.

Yevmiye Açıklaması

Kayıtlar yapılırken bu alana standart açıklama otomatik olarak atanmaktadır, istenilirse kullanıcı tarafından değişiklik yapılabilmektedir. Bu alandaki açıklama bilgisi muhasebe modülünde yevmiye fiş kayıtlarındaki Açıklama-1 alanında izlenebilecektir.

...

Kredi kartıyla yapılan tahsilat ve tediye  işlemlerinde kullanılacak olan seçenektir. Kredi ekranında “Tanzim” tuşuna basılarak “Kredi Tanzim” ekranının aktif hale geçmesi sağlanır

Kasa Kayıtları EkranıKredi

Cari Kodu

Müşterinin kredi kartıyla alışveriş yapması ile ilgili bir cari kod sorgulanmaktadır. İlgili cari kod girildiğinde aynen cari seçeneğinde olduğu gibi carinin ismi otomatik olarak gelmektedir.

Kredi Kart No

Müşterinin ödeme yaptığı kredi kartının numarasının girileceği sahadır.  Kredi kartı numarasının tam 16 karakter olarak girilmesi gereklidir. Eksik numara girilir ise program bir uyarı verecek ve bu sahaya tekrar dönecektir.

Plasiyer

Plasiyer uygulaması var ise ilgili cari hesabın , cari kartındaki plasiyer kodu bu sahaya getirilecektir.

Tutar

Yapılacak ödemenin toplam tutarının girileceği sahadır.

Başlangıç Tarihi

Yapılacak ödeme için, ödemenin yapılacağı ilk tarihtir. Program, eğer kredi kartıyla taksitli ödeme yapılacaksa, ilk taksit tutarını bu bölümde girilen tarihe atayacak, eğer kredi kartıyla borcun tamamı ödenecekse, yine bu bölümde girilen tarihi baz alacaktır.

Açıklama

Yapılan kayıt ile ilgili açıklama bilgisinin girileceği alandır bu alana kredi kartı numarası otomatik atanmaktadır istenilirse üzerinde değişiklik yapılabilmektedir.

Bölünecek Vade

Kredi kartıyla yapılan ödemenin kaç taksite bölüneceğinin sorgulandığı sahadır. Girilen tutar, bu sahada girilen vade sayısına bölünerek, aylık taksit tutarları hesaplanacaktır. Bölünecek vade sayısının girilmesinden sonra, program girilen tutarı, vade sayısına bölerek, vade tarihlerini ve tutarları, ekranın sağ kısmında listeleyecektir.  Listelenen bilgilerde bir değişiklik yapmak isteniyor ise, ilgili bilgi fare ile çift tıklanarak ekranın üstüne çağrılmalıdır. Burada, vade tarihi veya tutarı değiştirilebilmektedir.Kredi bilgilerinin, kasaya ve cari hareketlere işlenebilmesi için “Kaydet” tuşuna basılması gerekmektedir. Kredi seçeneği ile yapılmış bir kaydın iptal edilmesi için silinecek olan kayıt fare ile çift tıklanıp kayıt ekranına getirildikten sonra “Kayıt Sil” tuşuna basılmalıdır.

Banka

Bu bölüm bankadan nakit çekimlerde veya bankaya nakit ödemelerde kullanılır. Ancak bu işlemlerin yapılabilmesi  için Banka modülünün entegre olması gerekmektedir. Ayrıca hesap tipi Vadesiz Mevduat olan Banka Hesap Kodları tanımlanmış olmalıdır.

Kasa Kayıtları EkranıBanka

Banka Hesap Kodu

Tahsilat yada tediye işlemi yapılacak bankanın, Banka Modülünden tanımlanmış  ve hesap tipi “Vadesiz Mevduat“ olan banka hesap kodunun girileceği alandır.

Banka Ana Kodu/Banka Şube Kodu/Banka Hes. No

Banka Hesap Kodu ilgili alana girildiğinde, Banka Ana Kodu, Banka Şube Kodu ve Banka Hesap Numarası program tarafından getirilecektir.

Fiş No

Yapılacak tahsilat/tediye kaydıyla ilgili evrak numarasının izlenebildiği alandır. Program tahsilat ve tediye kayıt girişlerinde girilen numarayı bir artırarak bir sonraki kayıt ekranına otomatik getirerek takip eder.

Döv. Tut

Kasa Tanımlama bölümünde “Döviz Takip” parametresini işaretleyen firmalarda program, ilgili kaydın döviz tutarını sorgulayacaktır. Bu parametrenin işaretlenmemesi durumunda, döviz tutarı sahası sorgulanmayacak direkt olarak tutar sahasına geçilecektir. Dövizli takip  edilen banka hesaplar ve dövizli takip edilen kasalarda döviz tutarı sahası boş geçilemez. Ayrıca banka hesabın sabit kayıtlarında döviz tipi tanımlı ise banka  hesap için oluşturulan kayıtlarında aynı döviz birimi ile girilmesi gereklidir.

Tutar

Yardımcı Programlar /Şirket/Şube/Parametre Tanımları “Döviz Uygulaması” parametresi işaretlenerek, hareket kayıtlarını döviz değerlerine göre oluşturan ve dövizli kasa takibi yapan firmalar için kayıt girişi sırasında sorgulanan döviz tipi, kur tarihi, kur değeri ve döviz tutarı girilmiş ise program girilen döviz tutarını kur değeri ile çarpıp Türk Lirasına çevirerek tutar sahasına atayacaktır. Eğer ön ekrandan sorgulanan döviz tipi ve kur değeri girilmemiş ise bu sahaya direkt Türk Lirası tutarı girilebilir.

Kasa Açıklaması

Kasa hareketlerine atılacak kasa açıklamasının izlenebileceği alandır. Bu alana  otomatik olarak atanan açıklama üzerinde istenilirse değişiklik yapılabilecektir.

Banka Açıklaması

Banka hareketlerine atılacak açıklamanın izlenebileceği alandır. Bu alana otomatik olarak atanan açıklama üzerinde istenilirse değişiklik yapılabilecektir.

Efektif Tarihi

Kayıt ile ilgili efektif  tarihinin yazılacağı alandır. Bu alanda yazılan tarih banka hareket kayıtlarında efektif tarih alanında izlenebilecektir.

Plasiyer

Yardımcı Programlar /Şirket/Şube  Parametre Tanımlarında “Plasiyer Uygulaması Var” parametresini işaretleyerek işlem yapan firmalarda, plasiyer kodu sorgulanacaktır.

Proje Kodu

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre Tanımları  bölümünde “Proje Uygulaması Var” sorgulamasının işaretlenmesi ile işlev kazanan sahadır. Bu sahaya ilgili proje kodunun girilmesi gerekmektedir.

Yevmiye Açıklaması

Kayıtlar yapılırken bu alana standart açıklama otomatik olarak atanmaktadır, istenilirse kullanıcı tarafından değişiklik yapılabilmektedir. Bu alandaki açıklama bilgisi muhasebe modülünde yevmiye fiş kayıtlarındaki Açıklama-1 alanında izlenebilecektir. Banka seçeneği ile yapılan kaydın iptal edilebilmesi için silinecek olan kayıt üzerinde fare ile çift tıklatılmalı ve “Kayıt Sil” tuşuna basılmalıdır.


Kullanılan Özel Tuşlar

Cari Kartı İzleme

...