Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ambar çıkış fişine ait sabit ve cari bilgi alanlarının yer aldığı ekrandır.

Ambar Çıkış Fişi EkranıÜst Bilgiler
Fiş No

Ambar çıkış fişinin programdaki takip numarasıdır. Image Modified Rehber tuşu kullanılarak numaralar arasından seçim yapılabilir.

Hareket Türü

Fiş kaydı sonucunda oluşturulacak stok hareket kayıtlarındaki hareket tipinin ne olacağının (B- Depolar arası transfer, C- Üretim, D- Muhtelif, F- Konsinye tiplerinden biri) belirlendiği alandır. Stok hareketlerindeki hareket tipleri, hem raporlarda ayrı tipteki hareketleri gruplandırabilmek açısından, hem de tiplerin ayrı ayrı icmallerinin alınabilmesi açısından önemlidir.

Örneğin, Üretim modülü kullanılıyorsa ve yapılacak çıkış, üretim işleminde sarf edilen malzeme dışı bir gider ise burada C- Üretim hareket tipi seçilir. Burada B- Depolar arası transfer tipi seçilse bile, işlem bir depodan diğerine transfer şeklinde çalışmaz, sadece bir ambardan çıkış yapılır ve stok hareketlerine hareket tipi olarak işlenir.

Çıkış Yeri

Ambar çıkışı yapılan malların gideceği yeri belirlemek için kullanılır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok tuşu yardımı ile çıkış yeri seçimi yapılır. Bunlar;

M Masraf merkezine yapılan çıkışlar,

S Stok koduna yapılan çıkışlar,

A Maliyet muhasebesinde tanımlı olan ana mamul grubuna yapılan çıkışlar,

G Maliyet muhasebesinde tanımlı olan mamul grubuna yapılan çıkışlar,

F Serbest çıkış hareketleridir.

Örneğin, "Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananlar için bu bölümden yapılan hammadde sarflarının, hangi maliyet grubuna ait

olduğu da

olduğunu bu alanda

belirlenir
  • İçinde bulunulan deponun stok kayıtlarına çıkış hareketleri işlenir.
  • Kayıtlar

    belirleyebilir.

    Masraf Kodu

    Bu bölümden yapılan kayıtlar, stok ve muhasebe hesaplarına işleneceği için müşteri/satıcı kodu sorgulaması yapılmaz. Bunun yerine çıkış yeri sorgulanır. Burada "Fatura/Masraf Merkezi Tanımlama" bölümünden tanımlanmış olan masraf kodlarından biri veya "Maliyet Muhasebesi" bölümünden tanımlanmış maliyet ana veya grup kodu girilmelidir. Masraf kodu girildiğinde, tanımlanmış olan karşılık muhasebe hesap kodu ve açıklaması ekranın sağ tarafında bulunan "ÇIKIŞ" bölümünde görüntülenir.

    "Satış Fatura Parametrelerinde" bulunan “Her Satırda Muhasebe Kodu Sorulsun” parametresi işaretlenmiş ise, Ambar çıkış fişinin "Kalem Bilgileri" sayfasında yer alan "Stok Kodu" alanından sonra satır bazında muhasebe kodu sorgulanır ve "Üst Bilgiler" sayfasında girilen masraf kodunun karşılık muhasebe kodu otomatik olarak bu alana aktarılır. Fakat mal bazında gider yazılacak hesap kodu değişkenlik gösteriyorsa, bu kod üzerinde gerekli düzenleme yapılıp, o malla ilgili muhasebe kaydının girildiği hesap kodunda oluşması sağlanabilir. Maliyet ana ve grup kodlarında da bu pencereden değişiklik yapılabilir.

    Ambar Çıkış Fişi kayıtlarının entegre bölümlere işlenmesi şu şekilde gerçekleşir;

    Stok
    / Stok Hareket kayıtları bölümünden izlenebilir.
  • Muhasebe ile entegre çalışılıyorsa, masraf kodlarının karşılık muhasebe kodlarına da gerekli muhasebe kayıtları yapılır.
  • Kaydedilmiş ambar çıkış fişleri tekrar görüntülenebilir ve yanlış girilen bir fiş numarası, ilgili alana yazılarak iptal edilebilir yada üzerinde değişiklik yapılarak yeniden kaydedilebilir.
  • Stok
    Kodu

    Ambar çıkış fişi kayıtları, stok hareket kayıtları arasında da işlem görebildiği için, "Üretim" ya da "Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananların değişik düzeydeki stok kodlarının hareket kayıtları için kullanılır.Image Modified Rehber butonu ile stok kodu seçimi yapılabilir.

    TarihAmbar çıkış fişinin üzerinde yazan tarihin girildiği alandır.
    Toplu Depo

    Tanımlanan depo kodları arasından,Image Modified rehber butonu ile seçim yapılarak, ilgili depo kodunun girildiği alandır. Satış parametreleri kısmında bu parametre işaretlenmediği takdirde, her stok kalemi için ayrı ayrı lokal depo kodu girilmesi gerekir.

    Fiili TarihAmbar çıkışının gerçekleştiği tarihin girildiği alandır.
    Döviz Bazında TarihAmbar çıkış fişlerinde geçerli olacak kur bilgisinin hangi tarihe göre baz alınacağının belirlendiği alandır.

    Özel Kod - 1

    Tanımlanan Özel Kod-1 seçenekleri arasından,Image Modified rehber butonu ile seçim yapılarak, ambar çıkış fişlerinin belli kodlar altında gruplanmasını sağlayan alandır.

    Özel Kod - 2

    Tanımlanan Özel Kod-2 seçenekleri arasından,Image Modified rehber butonu ile seçim yapılarak, ambar çıkış kayıtlarının rapor bazında gruplama yapılmasını sağlayan alandır.

    Ana Maliyet Grubu"Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananlar için geçerli olan bir alandır. Maliyet ana grup kayıtlarında “Hammadde Sarfları Ana Grup Bazında Mı?” sorusu işaretlenmiş ise bu seçenek kullanılabilir. Maliyet muhasebesi maliyet ana mal grubunda tanımlanan kodlar kullanılarak, hammadde sarf çıkışları için çıkış kayıtları oluşturulur.Maliyet Grubu

    "Maliyet Muhasebesi" modülünü kullananlar için geçerli olan bir alandır. Maliyet Muhasebesi/Maliyet Grup Kodu Kayıtları bölümünden tanımlanan kodlar kullanılarak çıkış kayıtları oluşturulur.

    Serbest

    Herhangi bir çıkış yeri belirtilmeden sadece kayıt tarihi bilgisi girilerek, stok kodlarına hareket kaydı oluşturulmasını sağlayan alandır.

    AçıklamaAmbar çıkış fişine ait açıklama bilgisinin girildiği alandır.
    Nakliye Katsayısı

    Tanımlanan nakliye katsayısı girişinin yapıldığı alandır.

    Proje Kodu

    Tanımlanan proje kodları arasından,Image Modifiedrehber butonu ile seçim yapılarak, istenildiğinde proje bazında rapor alınabilmesi için girilen koddur.

    Plasiyer Kodu

    Tanımlanan plasiyer kodları arasından,Image Modified rehber butonu ile seçim yapılarak, ilgili müşteriye ait plasiyer kodunun girildiği alandır.

    KDV Dahil

    KDV'nin nasıl uygulanacağının belirlendiği alandır. KDV dahil kutucuğu işaretlendiği takdirde, stoka ait birim fiyatı, KDV tutarını da içerir.

    DeğişsinDövizli belgelerde bazen (yuvarlama kaynaklı) döviz fiyatının, kurun ya da TL fiyatının değişmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda hangi sahadaki bilginin değişeceğinin belirlendiği alandır.
    Farklı TeslimatAmbar çıkış fişinin kesildiği cari hesap/adres ile, stokların teslim edileceği cari hesap/adresin farklı olması halinde kullanılan bölümdür.
    ÇıkışAmbar çıkışı yapılacak malzeme isminin yer aldığı alandır.
    Ek Sahalar Açıklama girişi için kullanılan alanlardır.
    (tick) Özel Kod-1, Özel Kod-2, Masraf Kodu, Serbest, Maliyet Grubu, Ana Maliyet Grubu, Açıklama, Plasiyer Kodu, Proje Kodu, KDV Dahil, Toplu Depo, Nakliye Katsayısı, Farklı Teslimat, Ek Sahalardan oluşan alanlar, Satış Parametreleri sayesinde isteğe bağlı olarak ekranda yer alabilir veya almayabilir.

    ...

    Ambar Çıkış Fişi EkranıKalem Bilgileri
    Kod

    Tanımlaması yapılan stok kaleminin,  rehber butonu ile seçim yapılarak ekrana getirildiği koddur.

    İsimStok sabit kayıtlarında kaydettiğiniz stok isminin, program tarafından ekrana getirildiği alandır.
    Sipariş No

    Her malın ayrı ayrı sipariş numarasının girilmesini sağlamak için kullanılan alandır. rehber butonu ile stoklar için girilmiş tüm siparişlere ulaşılarak seçim yapılır. Ambar çıkış fişi, sipariş bağlantılı kesilmeyecek ise, bu alan boş bırakılarak <Tab>  tuşu ile ilerlenir. Sipariş numarası olmadığı ya da yanlış girildiği durumlarda, program “Sipariş Bulunamadı” şeklinde bir uyarı verir. Sipariş bulunduğu zaman, o siparişle ilgili teslimi bekleyen mallar, kalan miktarları ve sipariş tutarlarıyla birlikte otomatik olarak ambar çıkış ekranına gelir.

    D.Kd (Depo Kodu)

    Tanımlaması yapılan depo kodunun,  rehber butonu ile depo seçimi yapılarak, her malın ayrı ayrı depolarda takip ve raporlanmasını sağlamak amacıyla kullanılan alandır.

    Yapılandırma KoduEsnek yapılandırma uygulamasının kullanıldığı durumlarda, stoka ait yapılandırma kodunun girildiği alandır.
    Yapılandırma Kodu Açıklaması

    Yapılandırma kodu alanına girilen değere ait açıklama bilgisinin, program tarafından getirildiği alandır.

    Yapılandırma Kod SihirbazıBelirli bir özellik kombinasyonu içeren yapılandırma kodunun, sistemde tanımlı yapılandırma kodları arasında olup olmadığını saptamak ve tanımlı değilse de hızlı tanımlama yapmak amacıyla kullanılan alandır.
    Yapılandırılabilir Ürün Girişi Birden fazla yapılandırma koduna ait çıkış miktarlarının, tek seferde kaydedilmesi için kullanıldığı alandır.
    Tes.Cari Kod (Teslim Cari Kodu)Ambar çıkış fişinin kesildiği cari hesap/adres ile, stokların teslim edileceği cari hesap/adresin farklı olması halinde, teslimatın yapılacağı cari hesap/adresin girileceği alandır.
    Satır AçıklamaHer kalem için, 10 ayrı ek açıklama girişinin yapılabileceği alandır.

    Ç.Değ

    (Çevrim Değeri)
    Stok kodu alanına girilen stoka ait, birden fazla ölçü birimi tanımlanmışsa, hangi ölçü birimi üzerinden miktar girileceğinin belirlendiği alandır.  Alanın sağ tarafında bulunan aşağı ok tuşuna basılarak, o stok için tanımlanmış olan ölçü birimi seçilir. Girilen miktar otomatik olarak ölçü birimi değerine çevrilir ve sistem tarafından ekrana getirilir. Alanın sağ tarafında bulunan rehber, stokun bir ölçü birimine ait birden fazla çevrim değeri olması halinde çevrimin hangi değere göre yapılacağını seçmek amacıyla kullanılır.
    Seri Takibi

    Ambar çıkışlarının, seri numaralarına göre takibinin yapılması amacıyla kullanılan alandır.

    Miktar 2Stok bazında takibin yapıldığı miktar alanıdır. Karma koli uygulamasının kullanıldığı durumlarda, koli stokuna ait miktar girişi için de kullanılır.
    Fiyat BirimAmbar çıkış fişindeki stok kalemlerinin kaydı sırasında, fiyat girmeden önce, eğer ilgili mal için stoklarda birden fazla ölçü birimi tanımlanmışsa (adet, kg, koli v.s), gireceğiniz fiyatın hangi ölçü birimine ait olduğunun seçildiği alandır.
    Muhasebe Kodu

    Hizmet faturası kesen firmaların, bu faturaları satır bazında ayrı hesaplarda muhasebeleştirebilmeleri için kullanılan alandır. Bu alan için tanımlanan muhasebe kodunun seçilmesi ile, ilgili ambar çıkış fişindeki hizmet kalemi için alacak hareketi oluşur.

    (warning) Hizmet faturası uygulaması, stok kartı kayıtlarında kodu "HIZ" ile başlayan stoklar için uygulanır. Dolayısıyla, hizmet uygulaması ile bu faturalardaki kalemleri ayrı hesaplarda muhasebeleştirmek isteyen firmaların, hizmet stoklarının kodunun ilk üç hanesini HIZ olarak açmaları gerekir.

    Hesap İsmiMuhasebe kodu alanına girilen hesap koduna ait isim bilgisinin program tarafından ekrana getirildiği alandır.
    Ek Alan-1Ambar çıkış fişi basımına yönelik, anlık açıklamaların girildiği alandır.
    Ek Alan-2Ambar çıkış fişleri girilirken stok kalemleri bazında ikinci bir açıklamanın gerekliliği halinde kullanılan alandır. Her bir kalem için 14 karakter uzunluğunda açıklama girilir.
    Miktarİlgili stok kaleminin ambar çıkış fişi üzerindeki miktarının yazıldığı alandır.
    M. Faz ( Mal fazlası)Satılan malın yanında verilen hediye malların, ambar çıkış fişlerinde gösterilmesi için kullanıldığı alandır. Burada hediye verilen miktar girilmelidir. Eğer satılan malın yanında hediye verilen mal farklı ise, miktar hanesine gerekli değer yazılır, mal fazlası hanesi boş bırakılır. Bir sonraki satıra hediye olarak verilen malın kodu yazılır ve bu mal için de miktar hanesi boş bırakılarak, mal fazlası hanesine hediye miktarı girilmesi ile kayıt oluşturulur.
    Dv. Tip (Döviz Tip)Döviz takibinin yapıldığı alandır. Girilen stok kodu için, tanımlaması yapılan döviz satış tipi değeri, program tarafından ekrana getirilir. Bu alana getirilen değer, isteğe bağlı olarak farklı bir döviz tipi ile de değiştirilebilir. Döviz tipi olarak “0“ dan farklı bir değer seçilirse, ilgili kalemin dövizli olarak satıldığı, “0“ değeri seçilirse de TL olarak satıldığı anlaşılır.
    Döviz FiyatGirilen stok kodu için, tanımlaması yapılan döviz fiyat değeri, otomatik olarak ekrana gelir. İsteğe bağlı olarak, bu alana getirilen fiyat değiştirilebilir.
    Döv.KurÜst bilgiler ekranında girmiş olduğunuz Döviz Baz Tarihi ile, Döviz Takibi/Günlük Kur Girişi Bölümü’nden girmiş olduğunuz kur tutarı, Döviz Kur alanına yansır. İsteğe göre değişiklik yapılabilir. Kur tutarı ile döviz fiyatı alanındaki değerlerin çarpımı sonucu çıkan rakam, fiyat alanına yansır.
    Fiyatİlgili malın, ambar çıkış fişi üzerindeki birim fiyatıdır.
    İsk.1-6

    İsteğe bağlı olarak 1’den 6’ya kadar kademeli şekilde ekranda yer alabilen, iskonto bilgisinin girildiği alandır. Sadece 1. İskonto için tutarsal iskonto girilebilir. Diğer kademeli iskontolarda, oran (%) bazında kayıt girilir.Hesaplamada malın brüt tutarından 1. iskonto düşüldükten sonra, kalan tutardan 2. iskonto düşülecektir. İkiden fazla iskonto kullanılması durumunda da, kalan tutar üzerinden diğer iskontolar düşülür.

    İsk.1-6 Tipİskontoların tiplerini muhasebe kodlarına bağlamak için kullanılan alandır. Örneğin, iskonto tip 1 için özel müşteriler iskontosu, iskonto tip 2 için mağaza iskontosu gibi kullanım amacına göre tanımlamalar yapıldıktan sonra belirlenen iskonto tipleri ile farklı muhasebe kodları çalıştırılabilir.
    KDV KDV oranının girildiği alandır.
    Proje Kodu

    Yapılan ambar çıkışının proje bazında izlenmesini sağlayan alandır. rehber butonu ile, ilgili proje seçimi yapılır. Örneğin, firmaya ait, farklı bir konumda yeni bir bina inşa edilmesi durumu bir projedir. Projeye ait bir kod tanımlar ve ilgili projeye ait satışlarda bu kodu seçerek kayıt yaparsanız, gerektiğinde söz konusu projeye ait ambar çıkışlarını bu kod sayesinde raporlayabilirsiniz.

    Fiili TarihÜst Bilgiler sayfasında bulunan fiili tarih bilgisinin, kalem bilgilerine yansıtıldığı alandır. İsteğe bağlı olarak değiştirilebilir.
    Tutar

    Stok miktarı ile birim fiyatın program tarafından çarpılıp, brüt tutar olarak yazıldığı alandır. Bu alana müdahale edilemez. Sadece  birim fiyat ve miktar hanelerinde yapılan değişiklikler tutarın değişmesine sebep olur. Ambar çıkışında girilen tüm stok tutarlarının toplamı, ekranın sağ alt köşesinde bulunan Toplam Tutar alanında görünür.

    Top. Mik. (Toplam Miktar)Sipariş/irsaliye bağlantılı ambar çıkış fişi oluşturulduğunda, ilgili stok kalemi için seçilen sipariş/irsaliye kalemindeki miktar bilgisinin program tarafından ekrana getirildiği alandır.
    Sip. Nolar (Sipariş Numaraları)Sipariş bağlantılı ambar çıkış fişi oluşturulduğunda, ilgili sipariş numarasının izlendiği alandır.
    İrs. Nolar (İrsaliye Numaraları)İrsaliye bağlantılı ambar çıkış fişi oluşturulduğunda, ilgili irsaliye numarasının izlendiği alandır.
    Bakiye

    Ambar çıkış fişinde girilen her stok kodu için, ilgili malın stok hareket kayıtlarındaki bakiyesinin, bilgilendirme amacıyla program tarafından ekrana getirildiği alandır.

    ...