Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Masraf faturalarının kayıtları, hesaplar arası virman işlemleri veya ithalat/ihracat işlemleri ile ilgili mal bedelleri ve masraflarının girileceği bölümdür. Bir veya birden fazla cari, muhasebe, banka ve stok hesaplarını ilgilendiren tutar transferlerinde kullanılır. Ön muhasebenin mahsup fişi gibidir. Bu ekranda sınırsız sayıda kayıt girilebilir. Kayıt ekranı iki bölümden oluşmaktadır.

Dekont Saha - 1

Genel Dekont Kaydı EkranıDekont Saha - 1

Seri Kodu

Girilen dekontun seri numarasının kaydedileceği sahadır. Dekont modülünden yapılan kayıtları birbirinden ayırmak için seri numarası kullanılabilir. Örneğin; çek tahsilatları için CT, senet tahsilatları için ST, Banka masrafları için BK gibi farklı seriler girilebilmektedir.  Seri numaralarının mutlaka öncedenİşlemler/Seri Kodu Tanımlama bölümünden kaydedilmiş olması gerekmektedir. Bu saha boş geçilemez.

İthalat ve İhracat işlemleri ile ilgili dekont kayıtlarında IT ve IH serisini mecburidir.

Dekont No

Bu saha program tarafından 1’den başlayarak birer arttırılır. Bu numara her bir dekont serisi için 1’ den başlar. Şayet farklı bir numaradan başlaması isteniyor ise İşlemler/Dekont Numarası düzenleme seçeneğinden serilere başlangıç numarası verilebilir.

İşlem Tarihi

Girilecek kaydın tarihidir.

Fiş No

Kaydetmekte olduğunuz dekont kaydı için girilecek fiş numarasıdır. Bu sahada girilen numara ilgili modüllerde fiş no sahasına aktarılır.

Hesap Kodu

Bu sahada muhasebe hesap kodu, cari kodu, stok kodu ya da banka hesap kodu kullanılabilir. İlgili sahadaki rehber tuşu ile cari, stok ve muhasebe kodu rehberine, eğer Banka Modülü\Şirket\Şube Parametre Kayıtları\Banka Entegre sorgusu işaretlenirse bu alanda Banka Hesap Kodları rehberine ulaşılabilir.     

 Image Modified

Borç/Alacak

Seçilen hesabın borç mu, alacak mı işlem göreceği bu sahada belirtilmelidir.

Açıklama

İlgili modüle işlenecek olan açıklamaların girileceği sahadır.

Kayıt Sayısı

Satırda girilecek olan tutarın Referans/Proje bazında dağıtımını sağlar. Kayıt sayısı standart olarak 1 gelir. Şayet girilecek olan tutar farklı projeye veya masraf merkezine dağıtılacak ise kayıt sayısı alanında tutarın kaça bölüneceği girilir.

Ekran görüntüsündeki örnekte girilecek olan tutar 2 farklı projeye ve masraf merkezine bölünmüştür.

Image Modified

Proje Kodu veya Referans Kodu uygulaması kullanılıyor ise bu alanlar aktif olacaktır. İlgili proje seçildikten sonra varsa referans kodu seçilir ve bu referans ve projeye gidecek olan tutar yazılır. Aynı işlem tekrarlanarak ikinci veya daha sonraki satırlar oluşturulup tamam tuşuna basılır. Burada girilmiş olan rakamlar genel dekont kaydı ekranında da girilen satır sayısı kadar oluşacaktır.

 

Image Modified

Değişsin

Bu alanda öndeğer olarak Döviz tutarı gelir. Şayet bu şekilde geçilirse klasik döviz uygulamasıdır. Yani girilen kur ve döviz tutarına göre TL tutar hesaplanır. Kur seçilirse, döviz tutarı sabit kalır ve girilen TL tutara göre kur hesaplanır. Tutar seçeneği ise kuru sabit tutup girilen TL tutara göre Döviz tutarını hesaplamaktadır.

Döviz/Türk Lirası

Döviz bilgisi girilerek oluşturulacak kayıtlar için bu sahada Döviz, Türk Lirası girilerek oluşturulacak kayıtlar için TL seçeneği işaretlenmelidir. Döviz seçeneği ile girilen kayıtlarda döviz sorgulama ekranı gelecek, sorgulanan döviz kur bilgisi ile tutar sahasına girilecek olan döviz tutarı çarpılarak Türk Lirasına çevrilip tutar sahasına atanacaktır. Bu uygulama Değişsin alanında yapılan seçime göre farklılık gösterecektir. Döviz tutarı cari hesap hareket kayıtlarına (Döviz uygulaması olan firmalar için) aktaracaktır.

Döviz Tutarı

Kur bilgisi girildikten sonra ilgili hareketin döviz tutarının girileceği sahadır.

Tutar

Girilen dekont kaydının tutarıdır. Döviz tipi seçilerek girilen kayıtlarda bu sahaya döviz tutarı ve kur çarpılarak hesaplanan tutar getirilecektir.

KDV Dahil/Hariç

Girilmiş olan rakama KDV rakamının dahil olup olmadığının işaretleneceği sahadır. KDV oranı da girildikten sonra yapılan seçime göre tutar alanı tekrar güncellenecektir.

KDV Oranı

KDV oranının girileceği sahadır.

KDV Tutarı

Oran girildikten sonra program KDV tutarını hesaplayıp bu sahaya yazar. Üzerinde değişiklik yapılabilir.

Miktar

Parametre Girişi bölümünde, “Miktar Bilgisi Girişi Yapılacak Mı” parametresi işaretli ise miktar değerinin girileceği sahadır. Bu sahada girilen miktar bilgisi cari hareket kayıtlarının ve yevmiye fiş kayıtlarının miktar sahasına aktarılacaktır.

Valör Başlangıç Tarihi

Dekont Parametre Girişi bölümünde, “Valör Bilgisi Girişi Yapılacak Mı” parametresinin işaretlenmesi halinde işlev kazanan sahadır. Bu sahaya günün tarihi otomatik olarak gelir. Elle değiştirilebilen bu tarih başlangıç kabul edilip, valör günü bu tarihe eklenerek yeni bir tarih bulunacaktır

Vadelere Bölünsün

Vadelere bölünsün kutucuğu işaretlendiği zaman kaydedilen dekont’un tutarı cari hareket kayıtlarına kullanıcı tarafından belirlenmiş vade sayısı kadar bölünerek birden fazla kayıt halinde işlenmektedir. Dekont kaydı sırasında açılacak olan pencerede vade gün ve binde oranının ne olacağı sorgulanacaktır. Hesap Kodu alanında muhasebe kodu seçildiği zaman bu kutucuk aktif gelmeyecektir.

Image Modified


Bu ekrandaki taksitli satış bilgileri ise peşinat tutarı ve taksit sayısı girilerek oluşturulabilmektedir.

Image Modified


Valör Gün

Valör gününün girileceği sahadır. Bu sahaya girilen gün değeri valör başlangıç tarihine eklenerek, bulunan yeni tarih valör tarihine aktarılacaktır.

Efektif Tarih

Valör başlangıç tarihine valör gününün eklenmesi ile bulunan tarih bu sahaya aktarılacaktır. Valör tarihi, ilgili cari hesabın hareket kayıtlarındaki vade tarihi sahasına aktarılacaktır. Program bu alana müdahale edilmesine izin verecektir.

Basım Yapılsın

Bu kutucuk işaretlendiği zaman kaydı yapılan dekontun standart basımı yapılabilmektedir.

Stopaj Girişi

Bu alanın seçilmesi ile gelen ekranda ilgili dekont tutarı üzerinden belirtilen oranlarda Stopaj ve SSDF kesilebilmektedir. İlk önce girilen tutar üzerinden stopaj kesilmekte sonra stopaj kesilmiş tutar üzerinden SSDF kesilmektedir. 

Image Modified

Yeni Dekont

İçinde bulunulan dekont kaydının tamamlanmış olması halinde, yeni bir dekonta geçmek için kullanılan butondur. Çıkılacak dekontun bakiye veriyor olması halinde, bu butona basıldığında dekonttan çıkmak istenip istenmediği sorgulanacaktır. Kullanıcı isterse bakiye veren dekonttan çıkabilecektir. Ancak Dekont Parametrelerinde bulunan “Bakiye Veren Dekonttan Çıkılmasın” parametresinin işaretlenmiş olması halinde, içinde bulunulan dekont bakiye veriyorsa, Yani Dekont butonuna basılsa bile, dekont kaydından çıkılmasına izin vermeyecektir.


Dekont Saha - 2

Image Added

Genel Dekont Kaydı EkranıDekont Saha - 2

Export Refno

İthalat/ihracat işlemleri için oluşturulan masraflar ve mal bedelleri ile ilgili kayıtlar için ithalat/İhracat dosya numarasının girileceği alandır. Bu alan boş geçilirse ithalat için yapılmış olan masraflar ithalat kapatma ekranında dikkate alınmayacaktır.

Export Tipi

İthalat Kapatma için yapılacak olan dekont kaydında kaydı yapılan masrafın tipinin seçildiği alandır. (Mal Bedeli, Gümrük Vergisi, Komisyon vb)

Referans Kodu

‘Muhasebe Modülü/Parametre Girişi/Fişlerde Referans Kodu Sorulsun’ parametresinin işaretlenerek işlem yapılması durumunda geçerli olan sahadır. İlgili sahadaki rehber tuşundan faydalanarak referans kodu rehberine ulaşılabilir. Bu saha boş geçilemez.

Plasiyer Kodu

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre Kayıtları bölümünde “Plasiyer Uygulaması” parametresinin işaretlenmesi durumunda işlev kazanan parametredir. Dekont kaydı sırasında ilgili plasiyer kodunu girmelidir. Boş geçilemez.

Proje Kodu

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre Kayıtları bölümünde “Proje Uygulaması Var Mı” sorgulamasını işaretlenmesi ile işlev kazanan sahadır. Bu sahaya ilgili hareket kaydı için mutlaka proje kodu girilmesi gerekmektedir. Girilen proje kodları cari hareketlere ve entegrasyona aktarılır.

Cari Rapor Kodu

Cari Parametre Girişi bölümünde “Hareketlerde Rapor Kodu Girilecek” parametresinin işaretlenmesi halinde işlev kazanan sahadır. Bu sahada hareketlere aktarılmak ve raporlanmak amacıyla 1 karakterlik rapor kodu girişi yapılabilir.

Şube Girilecek

Bu alan şubeli çalışılıyor ise ve şubelerin merkezinde dekont kaydı yapılıyor ise aktif olacaktır. Kutucuk işaretlendiği zaman dekont kaydının yapıldığı satırdaki hareket kaydı şube kodu alanında tanımlanan şubeye aktarılabilmektedir.  Aktarma işleminde ilgili dekonta ait bilgilerin tamamı içinde bulunulan şirketin entegrasyon kayıtlarına aktarılmaktadır. Muhasebeye aktarım işleminde dekontun sadece Şube Girilecek kutucuğu işaretli olan hareketleri ilgili şubenin muhasebe fişine aktarılacaktır.

Şube Kodu

Dekontun hareketlerinin aktarılacağı şubenin kodunun girileceği alandır.

Cari Rapor Kodu-2

Cari Parametre Girişi bölümünde “Hareketlerde Rapor Kodu Girilecek” parametresinin işaretlenmesi halinde işlev kazanan sahadır. Bu sahada hareketlere aktarılmak ve raporlanmak amacıyla 15 karakterlik rapor kodu girişi yapılabilir.

Ek Açıklama

Dekont Parametre Girişi bölümünde, “Ek Açıklama Bilgisi GirişiYapılacak Mı” parametresinin işaretlenmesi ile işlev kazanan parametredir. Bu parametre ile açılan 3 açıklama satırına istenilen açıklama bilgisi girilebilir.

Genel Dekont Kaydında Bulunan Kısa Yol Seçenekleri

Dekont ekranı içindeyken farenin sağ butonuna basıldığında girilen satırlarla veya dekontun tamamı ile ilgili kullanılan özel tuşlar çıkacaktır.

Image Added

Hesap Kapatma

Image Added

Bu işlem girilmiş olan her bir borç ya da alacak kaydının; seçilen hesapla satır bazında ters kaydını oluşturacaktır.

Örneğin, iki satırlık bir borç hareketi kaydedilmişken hesap kapatma yapıldığında, kod sahasında girilen hesaba iki satır alacak hareketi işlenecektir.

Image Added

Bakiye Kapatma

Bu işlem girilmiş olan her bir borç ya da alacak kaydının toplam tutarını; seçilen cari hesaba tek bir satırda ters kayıt olarak oluşturacaktır. 

Dekont Satırı Kopyalama

Kaydedilmiş son dekont satırının tutar bilgileri dışında, kayda hazır olarak ve tüm bilgileriyle kopyalanması işlemidir.

Cari Hareket İzleme

Dekont satırında seçilmiş olan cari hesapla ilgili hareket dökümünü veren ekrandır.

Image Added

Dekont Basımı

Seçilmiş olan dekont satırı ile ilgili borç ya da alacak dekontu basımının yapılmasını sağlayan ekrandır.

Image Added

Dekont Tarihi Değiştirme

Dekontun işlem tarihinde herhangi bir hata varsa bu seçenek ile tarih değişikliği yapılabilir. Değişiklik yapıldıktan sonra yeni dekont butonuna basılarak çıkılmalıdır.

Image Added

Dekont Kopyalama

Bu işlevin çalışabilmesi için, içinde bulunduğunuz dekontun boş olması gereklidir. Bu tuşta size kopyalamak istediğiniz dekontun seri numarası ve dekont numarası sorgulanacaktır. Vereceğiniz bilgileri kapsayan dekont kaydı, içinde bulunduğunuz dekonta kopyalanacakt

Tüm Dekont Basımı

Image Added

Bu seçenek ile içinde bulunduğunuz dekontun tüm bilgilerinin basılmasını sağlayabilirsiniz.

Gümrük Dekont Basımı

Image Added

 Dekont’taki farklı Export Tipi’ne ait kayıtlar için basım yapılmasını sağlayan ekrandır. Bu alan seçildiği zaman dizayn basım ekranı gelecek,  Dizayn Modülü’nden yapılan dizaynlar seçilerek basımı yapılabilecektir.

Tüm Dekont Cari/Entegre Kaydet

Sadece dekont modülüne kaydedilmiş olan dekont hareketlerinin Cari ve Entegre modüllerine işlenmesini sağlar. Bu durum daha çok dekont modülüne netsis dışından yapılan aktarmalar sonucunda oluşabilir.