Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Stok Sabit Listesi Ekranı
Dosya Sahaları

Stok sabit listesi almak için kısıt verilmesi istenen dosya sahaları seçimi yapılacak alanlar yer alır.  Ekle  butonu ile seçilen sahalar "Rapor Sahaları" kısmına eklenir.

Rapor Sahaları

"Dosya Sahaları" alanından seçilerek Ekle  butonu ile aktarılan sahalarda, saha başlığı verilecek alandır. Bu alanda başlığı değiştirilecek sahaların, farenin sol tuşu ile çift tıklanarak müdahale edilir hale getirilmesi gerekir. Yanlışlıkla bu bölüme aktarılan bir saha varsa, ilgili saha seçildikten sonra,  Çıkar  butonuna tıklanması gerekir. 

Saha Başlığı

Farenin sol tuşu ile tıklanarak rapor sahası seçildiğinde aktif hale gelen alandır. Saha başlığı olarak, dosya sahalarının ismi otomatik olarak ekrana gelir. Başlığı isteğiniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz.
Saha başlıkları değiştirilmeyecek ise, "Rapor Sahaları" bölümü kullanılmayabilir.

Bu bölümden yapılacak düzenleme ile, her rapor alındığında, istenen şekilde başlık gelmesi sağlanır.

Örneğin; "Cari Kod" sahası rapor sahasına eklendikten sonra, rapor sahasında bu bölüm işaretlendiği zaman, saha başlığında saha ismi görüntülenir. Saha başlığından bu başlık "C.Kod" olarak değiştirilebilir.

OndalıkRakam ile ifade edilen bilgilerin, rapor ekranında ondalıklı olarak listelenmesi için kullanılan alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ve yukarı ok tuşlarıyla ondalık sayısı artırılır/azaltılır.
Ondalıklarda Sondaki Sıfırlar GösterilsinOndalıklı listelenecek rakamlarda, rakamın sonundaki sıfırların da raporda görünmesi için kullanılan seçenektir.

 Kaydet

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

 İptal

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.

 Rapor

Yukarıdaki alanlara girilen bilgiler doğrultusunda, rapor almak için kullanılan butondur. Butonun sağ tarafında yer alan aşağı ok tuşu, "Gelişmiş Rapor" seçeneğinin kullanılmasını sağlar. Kullanıcı, "Gelişmiş Rapor" seçeneği ile ekrana gelen tablo üzerinde hesaplama yapabilir. Bu seçenek sayesinde, 13684 satırın üstündeki raporlamaların da tek sayfa üzerinden raporlanması sağlanır. "Rapor" seçeneği Text Dosya, Excel Dosya, VTS Format, HTML kayıt türlerini desteklerken, "Gelişmiş Rapor" seçeneği Excel Workbook, Excel Template, Excel 97-2003 Workbook, Excel 97-2003 Template, Comma Delimited, Text Document, Web Page, XML Document, PDF Document kayıt türlerini destekler.

 İptal

Stok sabit listesi almak için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.

...

Stok Sabit Listesi Ekranı
Rapor Sahaları

Sahalar bölümünde raporda çıkması için işaretlenen sahaların içinde, toplanabilir sayısal sahalar varsa, bu sahalarda toplam alınması için kullanılan alandır. Raporda listelenecek sahalar içinde toplanabilir bir saha yoksa, bu alan ekrana boş gelir ve kullanılmaz. "Sahalar" sekmesinde işaretlenen toplanabilir sahalar, "Toplam" sekmesine aktarılır. Bu sahalardan hangisinin altında genel toplam alınması isteniyorsa, ilgili sahanın üstüne fare ile ilerleyerek gelinir. Belirlenen sahanın üzerinde iken farenin sol tuşu ile çift tıklayarak veya Ekle  butonunu farenin sol tuşu ile tıklayarak, ilgili saha "Toplam Sahaları" bölümüne geçirilir. Bu şekilde bir veya birden fazla sahada toplam alınacak ise, ilgili sahalar "Toplam Sahaları" bölümüne aktarılarak, kısıt verilmeye hazır hale getirilir.

Toplam Sahaları

"Rapor Sahaları" alanından seçilerek Ekle  butonu ile aktarılan sahalarda, toplamı alınacak alandır. Bu alanda başlığı değiştirilecek sahaların, farenin sol tuşu ile çift tıklanarak müdahale edilir hale getirilmesi gerekir. Yanlışlıkla bu bölüme aktarılan bir saha varsa, ilgili saha seçildikten sonra,  Çıkar  butonuna tıklanması gerekir. 

Ortalama Bulİlgili saha toplamının (ilgili kolonda), döküm yapılan satır adedine bölünerek, ortalamanın bulunması için işaretlenen seçenektir. İşaretlendikten sonra, bulunacak değerin raporda basılacağı yer sorgulanır. Bu sorgulama, ortalaması alınacak kolonun, ortalama değerlerinin, toplam yerine ya da yeni bir satır açılarak yazdırılması ile ilgilidir. Tercihe göre ilgili seçeneğin işaretlenmesi gerekir.
Bölme YapListelenen saha toplamlarının birbirine bölünmesi için işaretlenen seçenektir. İşaretlendikten sonra, bulunacak değerin raporda basılacağı yer sorgulanır. Bu sorgulama, bulunacak bölüm değerinin, toplam yerine ya da yeni bir satır açılarak yazdırılması ile ilgilidir. Tercihe göre ilgili seçeneğin işaretlenmesi gerekir. Daha sonra, hangi sahanın hangi sahaya bölüneceği belirlenir. Görüntülenen aşağı ok ekranından, bölen ve bölünen sahaların işaretlenmesi gerekir.
ÖlçekListede tanımlanan sayısal sahalar için çok büyük rakamlar varsa ve raporda bu rakamların, ona, yüze, bine bölünmüş şekilde ölçek bazında görüntülenmesi için değer girilen alandır.

 Kaydet

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

 İptal

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.

 Rapor

Yukarıdaki alanlara girilen bilgiler doğrultusunda, rapor almak için kullanılan butondur. Butonun sağ tarafında yer alan aşağı ok tuşu, "Gelişmiş Rapor" seçeneğinin kullanılmasını sağlar. Kullanıcı, "Gelişmiş Rapor" seçeneği ile ekrana gelen tablo üzerinde hesaplama yapabilir. Bu seçenek sayesinde, 13684 satırın üstündeki raporlamaların da tek sayfa üzerinden raporlanması sağlanır. "Rapor" seçeneği Text Dosya, Excel Dosya, VTS Format, HTML kayıt türlerini desteklerken, "Gelişmiş Rapor" seçeneği Excel Workbook, Excel Template, Excel 97-2003 Workbook, Excel 97-2003 Template, Comma Delimited, Text Document, Web Page, XML Document, PDF Document kayıt türlerini destekler.

 İptal

Stok sabit listesi için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.

...

Stok Sabit Listesi Ekranı
Rapor Sahaları

"Rapor Sahaları" alanına girilen rapor seçeneğinin, modül ve saha bilgileri listelenerek ekrana gelir. Bu sahalardan hangisi için kısıt verilmesi isteniyorsa, ilgili sahanın üstüne fare ile ilerleyerek gelinir. Belirlenen sahanın üzerinde iken farenin sol tuşu çift tıklanarak veya veya Ekle  butonu ile farenin sol tuşuna bir kez tıklayarak, ilgili sahanın "Kısıt Verilecek Sahalar" bölümüne geçirilmesi gerekir. Bu şekilde bir veya birden fazla saha, "Kısıt Verilecek Sahalar" bölümüne aktarılarak kısıt verilmeye hazır hale getirilir.

Kısıt Verilecek Sahalar

"Rapor Sahaları" alanından seçilerek Ekle  butonu ile aktarılan sahalarda, toplamı alınacak alandır. Bu alanda başlığı değiştirilecek sahaların, farenin sol tuşu ile çift tıklanarak müdahale edilir hale getirilmesi gerekir. Yanlışlıkla bu bölüme aktarılan bir saha varsa, ilgili saha seçildikten sonra, Çıkar  butonuna tıklanması gerekir.  Bu sahada bulunan aşağı ok tuşunu tıklayarak verebileceğiniz kısıtlar karşınıza çıkacaktır. Bunlar;

Eşit;İşaretlenen alanda belli bir sabit koşula göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "001" olan stok için liste alınacaksa "Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "001" girilir. Bu durumda, sadece "001" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Küçük;İşaretlenen alanda belli bir değerden küçük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Küçük" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda, "100'den küçük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Küçük veya Eşit;İşaretlenen alanda belli bir değere eşit veya küçük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Küçük veya Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100 ve 100'den küçük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Büyük;İşaretlenen alanda belli bir değerden büyük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Büyük" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100'den büyük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Büyük veya Eşit;İşaretlenen alanda belli bir değere eşit veya büyük olanlar koşuluna göre liste alınması istendiğinde kullanılan seçenektir. Örneğin; Stok Kodu "100" olan stok için liste alınacaksa "Büyük veya Eşit" seçilerek <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" girilir. Bu durumda,  "100 ve 100'den büyük" numaralı Stok Kodu için liste alınır.

Arasında;Seçilen alanla ilgili bir aralık tanımlanması istendiğinde kullanılması gereken seçenektir. Eğer belli bir başlangıç ve bitiş değeri arasında kalan değerlerle ilgili kısıt verilecekse kullanılması gereken seçenektir. Örneğin; Stok Kodu kıstasında, "Arasında" seçeneği seçilip <Tab> tuşu ile ilerlendiğinde sağ tarafa "100" ve yine <Tab> tuşu ile ilerlenerek altta bulunan alana "200" yazıldığı varsayılsın. Böylece stok kodu 100 ile 200 arasındaki stok kodları için liste alınır.

Benziyor;Cari ile ilgili kayıt ararken cari hesabın ismi tam olarak bilinmiyorsa benziyor seçeneği kullanılır. Örneğin; cari hesabın isminin CANEL ya da CENEL olacağı düşünülüyorsa, buseçeneği seçtikten sonra alanın sağ tarafındaki kayıt alanına "C_NEL" yazıldığında, raporda cari ismi "C" ile başlayan ikinci karakteri herhangi bir karakter olan fakat sonu "NEL" ile biten kayıtlar listelenir.

Eşit Boş;Seçilen sahada hiçbir bilgi olmadığında kullanılan seçenektir. Bu seçenek alfanumerik sahalar için geçerlidir. Sıfırdan büyük veya sıfıra eşit bilgilerin aranması durumunda "Eşit", "Büyük Eşit", "Küçük Eşit" seçenekleri kullanılabilir.

Eşit Değil;Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında, Benziyor ve Eşit Boş seçeneklerindeki belirlemeler olumsuz (hariç) anlamını taşıyorsa "Eşit Değil" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "Eşit Değil" seçeneği işaretlendiğinde, raporda stok kodu "0101" olanların haricindeki stokların listeleneceği anlaşılır.

İse / Değil iseİse;Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında ve Benziyor seçeneklerindeki belirlemeler olumlu (dahil) anlamını taşıyorsa "İse" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "İse" seçeneği işaretlenirse, rapora stok kodu "0101" olan stokların dahil edileceği anlaşılır.

Değil İse;Raporda seçilen Eşit, Küçük ve Eşit, Büyük, Büyük ve Eşit, Arasında ve Benziyor seçeneklerindeki belirlemeler olumsuz (hariç) anlamını taşıyorsa "Değil İse" seçeneği işaretlenir. Örneğin; stok kodunda "Eşit" seçildiğinde ve "0101" kodu girildiği varsayıldığında, "Değil İse" seçeneği işaretlendiğinde, raporda stok kodu "0101" olanların haricindeki stokların listeleneceği anlaşılır.

Ve/Veya

Ve;Seçilen sahalarda zorunlu bağlantı koşulu sağlar.

Örnek 1

Karmaşık bir stok kodlaması olduğu varsayıldığında; Bu kodlardan iki tanesinin raporda çıkması isteniyor fakat bu iki stok kodunun ortak hiçbir özelliği yok. Bu durumda, "Stok Kodu" sahası iki kez kısıt verilecek sahalar bölümüne aktarılır. 1.Stok Kodu kıstasında eşit bağlantısı kurularak ilk stok kodu girilir ve "VE" bağlacı işaretlenir. Daha sonra 2. Stok Kodu seçilerek yine eşit bağlantısı ile diğer bir stok kodu yazılır. Böylece, raporda sadece bu iki stok koduna ait bilgi alınır. Bu seçenekte tanımlanan her koşulun olması zorunludur. Yani, tanımlanan iki stok kodundan biri bile mevcut değil ise, rapor bilgi vermez.

Örnek 2

Grup kodu 1, Kod 1 alanı 2 ve Kod 2 alanı 3 olan stoklarla ilgili bir liste alınması istendiğinde;

Verilen tanımlamalarda "VE" bağlacı kullanılırsa, mutlaka bu üç kısıta da sahip olan stoklar aranır ve bulunursa listelenir. Üç kısıttan herhangi birine sahip olmayan stoklar raporda listelenmez.

Veya;Seçilen sahalarda olabilirlik koşulu sağlar. Yani, tanımlanan koşullardan biri bile sağlansa ilgili raporla ilgili bilgi alınabilir.

Örnek 1

Grup kodu 1, Kod 1 alanı 2 ve Kod 2 alanı 3 olan stoklarla ilgili bir liste alınması istendiğinde; 

Verilen tanımlamalarda "VEYA" bağlacı kullanılırsa, bu üç kısıttan birine bile sahip olan stoklar aranır ve bulunursa listelenir.

 Kaydet

Yapılan tanımlamaların onaylanması için kullanılan butondur.

 İptal

Yapılan tanımlamaların iptal edilmesi için kullanılan butondur.

 Rapor

Yukarıdaki alanlara girilen bilgiler doğrultusunda, rapor almak için kullanılan butondur. Butonun sağ tarafında yer alan aşağı ok tuşu, "Gelişmiş Rapor" seçeneğinin kullanılmasını sağlar. Kullanıcı, "Gelişmiş Rapor" seçeneği ile ekrana gelen tablo üzerinde hesaplama yapabilir. Bu seçenek sayesinde, 13684 satırın üstündeki raporlamaların da tek sayfa üzerinden raporlanması sağlanır. "Rapor" seçeneği Text Dosya, Excel Dosya, VTS Format, HTML kayıt türlerini desteklerken, "Gelişmiş Rapor" seçeneği Excel Workbook, Excel Template, Excel 97-2003 Workbook, Excel 97-2003 Template, Comma Delimited, Text Document, Web Page, XML Document, PDF Document kayıt türlerini destekler.

 İptal

Stok sabit listesi almak için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.

...