Müşavirler mükelleflerine verdikleri hizmetler için serbest meslek makbuzu keserler. Serbest Meslek Makbuzu penceresinden kaydedilen bilgiler başlık bilgileri ve makbuz bilgileri olmak üzere iki bölüm altında toplanabilir. 

Serbest Meslek Makbuzu Başlık bilgileri: Bu bölümde yer alan alanlardan makbuz geneline ait bilgiler kaydedilir.

İşlem No: Serbest meslek makbuzunun bilgisayardaki izleme numarasıdır. Her yeni makbuz girişinde bir önceki makbuz numarasını izleyen numara öndeğer olarak gelir. İstenirse değiştirilebilir.

Tarih: Serbest Meslek Makbuzunun oluşturulduğu tarih bilgisinin girildiği alandır.

Belge No: Serbest meslek makbuzunun kendi numarasıdır.

Özel Kod: Özel kod, serbest meslek makbuzlarını özel bazı kriterlere göre gruplamak için kullanılır. Ek bir sınıflandırma imkanı ve raporlarda esneklik sağlar

Mükellef: Serbest meslek makbuzunun verileceği mükellef kodudur. Tanımlı mükellefler listelenir ve ilgili mükellef seçilir.

Firma: Mükellefe ait firmanın GO 3 programındaki numarasıdır. Tek bir firma bağlı ise bu alana otomatik olarak gelir.

Adres: Firma adres bilgisinin girildiği alandır. Mükellef kartında adres girilmişse bu alana aktarılır.

Açıklama: Serbest meslek makbuzuna ait genel açıklamadır.

Makbuz Tipi: Kağıt ve e-SMM seçeneklerini içerir. 

Kağıt: Müşavir, e-Serbest Meslek Makbuzu kullanıcısı değilse, SMM makbuzları kâğıt tipinde oluşur.

e-SMM: Müşavir,  e-Serbest Meslek Makbuzu kullanıcısı ise, SMM makbuzları elektronik tipte ve durumu “Sunucuya Gönderilecek” olacak şekilde oluşur.

Gönderim Şekli alıcıya belgenin teslim şeklini ifade eder. Kağıt ve Elektronik değerlerini içerir. Elektronik seçiminde alıcının e-Posta adresi bilgisi zorunludur.

Makbuz satır bilgileri:

Hizmet Kodu: Verilen hizmet kodudur. Kayıtlı hizmet kartları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Hizmet Açıklaması: Mükellefe verilen hizmet açıklamasıdır. Kod alanında bilgi girildiğinde açıklaması alana otomatik olarak gelir. Bu alandan da kayıtlı hizmet kartları listelenip seçim yapılabilir.

Brüt Tutar: satırda belirtilen hizmet brüt tutarıdır. Hizmet kartında belirtilen tutar dikkate alınarak hesaplanır.

Net Tutar: Hizmet net tutarıdır.

Gelir Vergisi Stopaj Oranı: Gelir Vergisi stopaj oranıdır.

Gelir Vergisi stopaj tutarı: Gelir Vergisi stopaj tutarıdır.

Fon Payı Oranı: Fon Payı oranıdır.

Fon Payı Tutarı: Fon payı tutarıdır.

KDV Oranı: Satırdaki hizmet için geçerli olacak brüt tutara uygulanacak KDV oranıdır.

KDV Tutarı: Satırdaki hizmet KDV tutarıdır.

İşlem Genel Bilgileri

Brüt Toplam: Serbest meslek makbuzu tutarıdır. Brüt toplam verilen hizmet karşılığında mükelleften alınacak ücretin kesintisiz halidir. Brüt ücret üzerinden gelir vergisi stopaj oranı ve fon payı oranı alanında belirtilen yüzdeler üzerinden kesintiler yapılır.

Net Toplam:. Net ücret kesintilerin yapıldıktan sonraki toplam tutarıdır.

Toplam: Net ücret ve KDV toplamıdır.

Makbuz bilgileri Kaydet düğmesi tıklanarak kaydedilir. Serbest meslek makbuzu ile birlikte ödemenin yapıldığını belirten nakit tahsilat fişi de kaydedilir ve muhasebeleştirilir. Makbuz oluşturma için Nakit tahsilat makbuzu oluştur seçeneği yanında kutu işaretlenir. Oluşturulacak nakit tahsilat makbuzu kontrol edilerek kaydedilecekse Kullanıcı onayı alınacak seçeneği yanındaki kutu işaretlenir. Bu durumda oluşturulan makbuz ekrana gelir ve kontrol edilerek kaydedilir. Kaydedilen makbuz, nakit tahsilat makbuzları listesinde yer alır. Bu makbuzun hangi işleme bağlı olduğu F9 menüsündeki Bağlı İşlemler Listesi seçeneği ile izlenir.

Kullanıcı onayı alınacak seçeneği işaretlenmezse makbuz oluşturulur ancak işlem sırasında görüntülenmez. Makbuz bilgilerini incelemek için serbest meslek makbuzları listesinde F9 menüsündeki Bağlı nakit tahsilat makbuzu seçeneği kullanılır.

Tahsil işlemine ait bilgiler ilgili alanlara otomatik olarak gelir. Kaydet düğmesi tıklanarak Nakit tahsilat makbuzu kaydedilir.

Kayıtlı her serbest meslek makbuzu, Serbest Meslek Makbuzları listesinde, makbuz numarası, tarih, belge numarası, mükellef, tutar ve durum bilgileri ile ayrı bir satır olarak yer alır. Serbest meslek makbuzları üzerinde yapılacak işlemler için menüde yer alan seçenekler kullanılır. Bu seçeneklere ilgili düğme tıklanarak ya da sağ fare düğmesi kullanılarak ulaşılır.