Özel sigorta uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır.

SGK Açısından;
5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin birinci fıkrasında;"… işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgarî ücretin % 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca
tâbi tutulmaz denilmektedir. Bu hükme göre; sigortalı adına ay içinde özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı adı altında işverence yapılan ödemeler toplamının aylık asgari ücretin % 30'una isabet eden kısmı prime esas kazanca dahil edilmeyecek, kalan tutar ise ödendiği ayın prime esas kazancına dahil edilecektir.
Gelir Vergisi Açısından;
06.04.2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu" ile getirilen yeni sosyal güvenlik sistemi ile ilgili olmak üzere çesitli vergi kanunlarında değişiklik ve düzenlemeler yapan 4697 sayılı Kanun ile getirilen en önemli düzenleme, bireysel emeklilik katkı paylarıyla ilgili hususların vergi kanunlarına girmiş olması ve şahıs sigorta primi ödemeleri konusunda yapılan değişikliklerdir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 63/3. maddesinde yapılan değisiklikle, belli koşullarla bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının da ödenen şahıs sigorta primleri gibi ücretin gerçek safi değerinin hesabında indirim olarak dikkate alınabileceği hükmü konulmuştur.4697 Sayılı kanuna ulaşmak için tıklayınız.
29 Haziran 2012 tarihli ve 28338 sayılı resmi gazete yayımlanan 6327 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişik Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendinde yer alan hüküm, işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının, ücretle ilişkilendirilmeksizin, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesine imkan tanımaktadır.
Bu kapsamda indirim konusu yapılabilecek tutarın toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. Gerek işverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, gerekse Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında indirim konusu yapılacak şahıs sigortaları prim ödemelerinin toplam tutarı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını da aşamayacaktır.
6327 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yapılan değişiklik uyarınca, 1/1/2013 tarihinden itibaren, vergiye tabi ücret matrahının tespitinde, bireysel emeklilik dışında kalan şahıs sigortaları için ödenen primlerin elde edilen ücretin % 15'ine kadar olan kısmı ücret matrahının tespitinde indirilebilecektir.
Vergiye tabi ücret matrahının tespitinde dikkate alınacak sigorta primleri; sigortanın Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla;
- Ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait birikim priminin alındığı hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50'si ile - Ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerden müteşekkildir.
İndirim konusu yapılacak primlerin toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacaktır. 
6327 sayılı Kanunun 5 ve 8 inci maddeleriyle Gelir Vergisi Kanununun 63 ve 89 uncu maddelerinde yapılan değişiklikler uyarınca, 1/1/2013 tarihinden itibaren, ücretliler için vergiye tabi ücret matrahının; yıllık beyanname veren mükellefler için vergi matrahlarının tespitinde bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları indirim konusu yapılamayacaktır. 6327 sayılı kanun için tıklayınız.

Bordro Plus Ürününde Özel Sigorta Uygulaması




İşçi Bildirimi



Şahıs Sigortası : Vergi muafiyet tutarı hesaplanırken brüt ödemeler toplamının %15'i ile özel sigorta tutarı karşılaştırılır. Şahıs sigorta poliçelerinde sağlık, eş çocuk için yapılan sağlık sigortaları vb. kullanılır.
Bireysel Emeklilik Sigortası : 192 sayılı kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendinde yapılan değişiklikler ile çalışan tarafından ödenen Bireysel Emeklilik primlerinin gelir vergisi teşviği kaldırılmıştır.
Hayat Sigortası: Vergi muafiyeti hesaplanırken brüt ödemeler toplamının %15 ile sigorta tutarının %50 si karşılaştırılır.




İşçi Ödentisi

Bordro Plus ürününde İşçi Ödentisi de bir ek kesinti olarak tanımlanır.



İşçi tarafından ödenen şahıs sigortası tutarı ve Gelir vergisi özel sigorta istisnası puantaj hesaplar penceresinde listelenmekte ve işçi ödentisi (işveren hissesi %0) olduğu için maaştan nakit kesinti olarak düşmektedir.

İşveren Ödentisi




Şahıs Sigortası: Vergi muafiyet tutarı hesaplanırken brüt ödemeler toplamının %15'i ile özel sigorta tutarı karşılaştırılır.
Bireysel Emklilik Sigortası: Vergi muafiyet tutarı hesaplanırken brüt ödemeler toplamının %15'i ile özel sigorta tutarı karşılaştırılır. İşlem Türünde "Sigorta istisnası var" seçilmelidir. Sigorta istisnası Var seçilmis parametreler için asgari ücretin %30'una kadar SGK istisnası yapılır.SGK istisnası yok seçilen parametreler için SGK istisnası yapılmaz.
Hayat Sigortası: Hayat Sigortası Vergi muafiyet tutarı hesaplanırken brüt ödemeler toplamının %15'i ile özel sigorta tutarının %50 si karşılaştırılır. Hayat sigortası için SGK istisnası yapılmaz.


3.1 İşveren Ödentisi (Kesilmeyecek) (Net)

Ayni : Nakit seçeneğinin işaretli olmamasıdır. Yapılan yardımın personele parasal olarak nakit bir fayda sağlamamasını ifade eder.

3.2 İşveren Ödentisi (Kesilecek) (Brüt)

Bordro Parametreleri/ Özel Sigorta Parametreleri

Gider olarak gösterilecek: Bireysel Emeklililik türündeki özel sigorta tutarı DV oranında brütleştirilmeden vergi muafiyeti yapılır. Aşan tutar direk gider olarak gösterilebilir.
Gider olarak gösterilmeyecek : Bireysel Emeklilik türündeki özel sigorta tutarı DV oranında brütleştirilip vergi muafiyeti yapılır.

Şahıs sigortası – Bireysel Emeklilik / İşveren – İşçi; vergi indirimi hesaplamasında öncelikli olarak şahıs sigortası türündeki özel sigorta dikkate alınır, ödeyen taraf için ise öncelik işverene aittir.
Bireysel Emeklilik – Şahıs sigortası / İşveren – İsçi; vergi indirimi hesaplamasında öncelikli olarak bireysel emeklilik türündeki özel sigorta dikkate alınır, ödeyen taraf için ise öncelik işverene aittir.
Şahıs sigortası – Bireysel Emeklilik / İşçi – İşveren; vergi indirimi hesaplamasında öncelikli olarak şahıs sigortası türündeki özel sigorta dikkate alınır, ödeyen taraf için ise öncelik işçiye aittir.
Bireysel Emeklilik – Şahıs sigortası / İşçi – İşveren; vergi indirimi hesaplamasında öncelikli olarak bireysel emeklilik türündeki özel sigorta dikkate alınır, ödeyen taraf için ise öncelik işçiye aittir.

Aylık kontrol olması durumunda; özel sigorta uygulamalarında indirim konusu yapılabilecek tutar yani çalışanın o aydaki kazançlar toplamının %15'i ile asgari ücretin bir aylık rakamı karşılaştırılır en fazla aylık asgari ücret kadar indirim yapılabilir.
Yıllık kontrol olması durumunda; kontroller yıllık asgari ücretin toplamı üzerinden yapılmaktadır. Özel sigorta uygulamalarında indirim konusu yapılabilecek tutar yani çalışanın o aydaki kazançlar toplamının % 15'i ile asgari ücret * Ay sayısı ile çarpılarak karşılaştırılir. Bu uygulamada personelin maaş hesaplamalarında ilk aylarda daha fazla vergi indirim kullanarak vergi indirimleri haklarını, bütün yıla yayılmadan kullanabileceklerdir.

Damga Vergisine Göre Brütleştirilmiş Tutar Üzerinden; net olarak tanımlanan özel sigorta tutarları öncelikle damga vergisine göre brütleştirilip SGK ve gelir vergisi istisna hesaplaması brütleştirilmiş rakam üzerinden yapılır.
Net Tutar Üzerinden; net olarak tanımlanan özel sigorta için SGK ve gelir vergisi istisna hesaplaması brütleştirilmemiş net tutar üzerinden yapılır.
Örnek: Ocak 2023 döneminde Aylık brüt maaşı 20000 TL olan bir personele işveren tarafından 1000 Tl'lik net özel sigorta yapılmıştır.
Bordro parametrelerinde Özel Sigorta: Damga vergisine göre brütleştirilmiş tutardan seçildiğinde;
1000 tl'lik net özel sağlık sigortasının brütü 1007,59 olarak hesaplanıp
SGK Tarafında: (Asgari Ücret*.0,30) 8506,8*0,30=2552,04
ile özel sigorta brütleştirilmiş rakamı olan 1007,59 karşılaştırılır
Özel Sigorta SGK istisnası 1007,59 olarak hesaplanır.
Gelir vergisi tarafında(Brüt Ödemeler Toplamı*0,15)  20000*0,15=3000TL ile
Özel sağlık sigortası brüt tutarı 1007,59 TL karşılaştırılır
Özel Sigorta Gelir vergisi istisnası 1007,59 olarak hesaplanır.
Özel Sigorta: Net Tutar Üzerinden seçildiğinde;
SGK tarafında: (Asgari Ücret*.0,30) 8506,8*0,30=2552,04
ile özel sigorta net tutarı olan 1000 TL karşılaştırılır
Özel Sigorta SGK istisnası 1000 Tl olarak hesaplanır.
Gelir vergisi tarafında(Brüt Ödemeler Toplamı*0,15)  20000*0,15=3000TL ile
Özel sağlık sigortası net tutarı olan 1000 TL karşılaştırılır
Özel Sigorta Gelir vergisi istisnası: 1000TL olarak hesaplanır.