Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Entegrasyonlar sekmesinde oluşturulan her entegrasyon için anasayfa (hub) üzerinde bir klasör (stream) ve bu klasör içinde entegrasyon tipine göre uygulamalar (app) oluşur. Bu uygulamalar entegrasyon sırasında seçilen verilerle dolacak şekilde çalışır. Not:

Info
Eğer özellikle yetkileri kısıtlanmamışsa tanımlı her kullanıcı, entegrasyonla gelen tüm raporları görüntüleyebilir.

Uygulamaya, yönetici bir kullanıcı (admin) ile giriş yapıldığında istenilen hazır raporlar Düzenle butonuna tıklanarak hızlıca değiştirilebilir.

Image Modified

Eğer yönetici olmayan bir kullanıcı ile uygulamaya giriş yapılırsa o zaman sistem orjinal raporların değiştirilmesine izin vermez. Kullanıcı, mevcut raporu çoğaltarak kendi kopyası üzerinde düzenleme yapabilir.

Image Modified

Yukarıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi Düzenle butonu yerine Çoğalt butonu kullanılarak sayfa kopyalandıktan sonra düzenlenip kaydedilebilir.

Eğer uygulamanın içinde yeni bir sayfa yaratmak isterseniz yaratılacaksa, Sayfalarım sekmesinin altında bulunan Yeni bir Sayfa Oluştur bölümüne tıklayabilirsiniztıklanmalıdır.

Image Modified Oluşturduğunuz

Oluşturulan bu sayfayı yayınlamak için üzerine sağ tıklayarak Yayınla diyebilirsiniz denir. Image Removed

...

  1. Yeni Uygulama Oluştur diyerek uygulamanıza bir isim verin ve ardından Oluştur butonuna tıklayın.

Image Removed
Uygulamayı butonuna tıklayın.
Image Removed

  1. Veri kaynağı ekleyin.

...

  1. Yeni Uygulama Oluştur diyerek uygulamanıza bir isim verin ve ardından Oluştur butonuna tıklayın.

Image Removed
Uygulamayı butonuna tıklayın.
Image Removed

  1. Excel veri kaynağınıza bağlanın.

Image Removed
Veri kaynağına bağlanırken yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan iki seçeneği de kullanabilirsiniz. a. Dosyalardan ve diğer kaynaklardan veri ekleme Öncelikle kullanacağınız veri kaynağını, aşağıdaki dosya yolunun içerisine ekleyin.
C:\ProgramData\Qlik\Sense\Integrations
Ardından Logo Mind Insight tarafına geçerek Dosyalardan ve diğer kaynaklardan veri ekleyin bölümüne tıklayın. Dosya Konumlarının altında yer alan Paylaşılan Dosyalar'a tıklayın. Logo_Integrations_Folder'a tıklayarak bağlanmak istediğiniz excel dosyasını seçin. Image Removed Kullanacağınız tablo ve alanları belirleyin. Image Removed Ardından Veri ekle butonuna tıklayarak verilerinizi yükleyin.
Image Removed
Veriler başarıyla yüklendi bildirimini kapattıktan sonra Düzenle diyerek raporunuzu tasarlamaya başlayabilirsiniz.
b. Kod Düzenleyici ile veri ekleme
Kod Düzenleyici bölümüne tıklayın. Ekranın sağ tarafında yer alan Klasör bölümüne tıklayın.
Image Removed
Açılan ekrandan excel veri kaynağınızı seçin.
Image Removed
Eklemek istediğiniz tabloları seçerek Kod Ekle butonuna tıklayın.
Image Removed Açılan ekrandan en sağ üst taraftaki Verileri Yükle butonuna tıklayarak verilerinizi yükleyin. Image Removed
En üst sol köşedeki Gezinti butonuna tıklayarak Uygulamaya genel bakış'ı seçin.
Image Removed

  1. Aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi Yeni sayfa oluştur bölümüne iki şekilde tıklayabilirsiniz. Image Removed Düzenle butonuna tıklayarak raporunuzu düzenlemeye başlayabilirsiniz. Image Removed

...

Eklediğimiz örnek datada sipariş verileri bulunmaktadır. Grafikleri şekillendirirken Dimension (boyut) olarak sayısal olmayan (bölge, müşteri, stok… gibi) verileri, Measure (Hesaplama) olarak sayısal (miktar, tutar, kar, faiz, indirim oranı … gibi) verileri kullanacağız. Image Removed

...

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Sütun grafiği ekrana sürükleyip bırakın. Image Removed
  2. Boyut olarak Bölge Adı; Hesaplama olarak Tutar bilgisini toplam şeklinde ekleyin. Image Removed
  3. İkinci bir boyut olarak Sipariş Tarihi.Year'ı (yıl bazında sipariş tarihini) ekleyin. Image Removed
  4. Veri bölümünden Sipariş Tarihi.Year için Sipariş Yılı, sum(Tutar) için Tutar olarak Etiket isimlerini düzenleyin. Image Removed
  1. Yıllık satış sıralamasını sağ taraftaki Sıralama bölümünden Artan olarak değiştirin. Image Removed Satışa göre sıralamayı değiştirmek için Tutar bilgisinin üzerine tıklayın. Ardından Sıralama Otomatik yanındaki düğmeyi tıklayarak otomatik sıralamayı kapatın ve Artan sıralamayı seçin. Açıklama Grafik oluşturulduğunda ülke adları alfabetik olarak sıralanır. Yapılan düzenleme ile ikincil seviyede alfabetik olarak sıralanan bölgelerin kendi içinde Artan satış tutarına göre sıralanması sağlanır.
  2. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz. Image Removed Image Removed

...

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Pasta grafiği ekrana sürükleyip bırakın. Image Removed
  2. Boyut olarak Kategori Adı; Hesaplama olarak Tutar bilgisini toplam şeklinde ekleyin.
  3. Yarıçap olarak Kar Oranı bilgisini oluşturun. Kar Oranı gibi veri kaynağından gelen alanlar dışında yeni bir alan oluşturmak için Ekle butonuna tıklayarak açılan pencereden fx ile İfade düzenleyicisi'ni açın.

...

  1. Kar Oranı bilgisini oluşturmak için İfade düzenleyicisi'nin içerisine aşağıdaki ifadeyi yazarak Uygula butonuna tıklayın. sum(Kar)/sum(Tutar) Not: Kar bilgisi, toplam tutar bilgisinden toplam maliyet bilgisi çıkarılarak hesaplanmıştır. (Kar = Sum(Tutar)-sum(Maliyet))
  2. Sağ taraftaki Veri bölümünden Kategori Adına tıklayarak Sınırlama'yı, Sabit sayı ve Üst seçin. Belirtilen sınırlama alanına 5 sayı değerini girin. Image Removed Açıklama Sınırlama alanı, ekranda gösterilecek kayıt sayısına sınırlama getirmek için kullanılır. Bunu ilk 5, son 5 gibi sabit bir sayı ile limitleyebileceğiniz gibi satış tutarı 1000'den büyük gibi sayısal bir değer üzerinden de yapabilirsiniz.
  3. Ülke bilgisi boş olan kayıtların gösterilmemesi için Null değerleri dahil et onay kutusunun seçili olmamasını sağlayın.
  1. Pasta grafiği, Donut grafiğe çevirmek için Görünüş bölümündeki Sunum kısmına geçin ve Halka görünüşünü seçin. Image Removed Not: Sunum kısmındaki Boyut etiketi yanındaki düğmeyi açarak grafikte kullanılan boyutun ismini pasta grafiğin üzerine yazdırabilirsiniz.

Değer etiketleri yanındaki düğmeyi kapattığınızda Yok diyerek grafik üzerinde hiçbir sayısal değer yazmayabilir; Pay diyerek yüzde şeklinde gösterebilir veya Değerler özelliğini seçerek standart şeklinde gösterebilirsiniz. Image Removed

  1. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz. Image Removed

Image Added